Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Soep
    1. Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
    2. Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.
    serveren
    1. Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
    Bron:

    Zuppa Inglese

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Crema
      1. Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe twee derde van de room in een aparte kom en roer hier de gesmolten chocolade door. Zet beide delen apart afgedekt met plastic folie.
      2. Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld, klop de room stijf en meng twee derde door de chocoladecrème en één derde door de gele crème. Zet dan weg.
      Siroop
      1. Doe het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot alle suiker is opgelost en doe dan de rum erbij.
      Meringue
      1. Ontvet een kom van een staande mixer met de halve citroen. Doe de eiwitten in de kom met het zout. Draai op lage snelheid tot de eiwitten schuimig worden. Verhoog dan de snelheid en doe de poedersuiker erbij. Klop tot de eiwitten zachte pieken hebben gevormd.
      2. Zet wanneer de je de poedersuiker bij de eiwitten hebt gedaan het water met de suiker op het vuur. Laat dit doorkoken tot 121ºC.
      3. Giet wanneer de suikeroplossing 121ºC is deze bij de eiwitten terwijl de machine draait. Laat draaien tot de meringue op kamertemperatuur is gekomen. Zet dan koel weg.
      Samenstellen zuppa Inglese
      1. Snijd de cake in plakken. 1 cm voor in kleine glaasjes en 2 cm voor een grote suppa. Bestrijk de cake met de rumsiroop.
      2. Verdeel de helft van de chocoladeroom op de bodem van de schaal of schaaltjes. Leg hier een laag cake op. Doe dan de gele room erop, weer een laag cake en chocoladeroom. Eindig met een laag cake. Zet dit dan koel weg voor verdere afwerking. Dat kan meteen of later.
      3. Bestrijk de bovenkant van de suppa met de meringue. Mooi glad of juist met pieken. Je kunt hem ook opspuiten in toefjes. Bruin de meringue met een brander voor een mooi effect.
      Bron:Bijbel Italiaanse keuken

      Pan di spagna

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      cake

      Instructies

      1. Doe de eieren, suiker en citroenschil in een mixer en laat de mixer 15 á 20 minuten kloppen, tot het mengsel bleekgeel en drie keer het oorspronkelijke volume is.
      2. Haal de kom uit de mixer en strooi de bloem er in gedeeltes op, terwijl je met een spatel luchtig mengt.
      3. Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en zet hem in de oven.
      4. Bak 35 á 40 minuten en laat de oven de eerste 30 minuten dicht. Met een satéprikker kun je controleren of hij gaar is. Als de prikker nog vochtig is, laat hem dan nog even bakken.
      5. Wanneer de cake gaar is, zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat 10 minuten langzaam afkoelen. Leg de cake dan op een rooster om verder af te koelen. Na 10 minuten de cake voorzichtig losmaken met een mesje, uit de springvorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.
      Bron:

      Ciabatta met gist

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      broden van 240 gram

      Instructies

        Met de hand kneden
        1. Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem.
        2. Los de verse gist op in een klein deel van het water. Giet de helft van het water in het midden en meng de bloem met het water. Voeg het water met de verse gist toe en ga door met mengen.
        3. Voeg geleidelijk de rest van het water toe en daarna de olie. Meng tot alle bloem is opgenomen. Het deeg is nu erg plakkerig.
        4. Neem het deeg met beide handen op en gooi het krachtig op het werkblad, vouw het dubbel en herhaal de handeling tot het deeg glad en soepel is.
        Machinaal kneden
        1. Doe de bloem, water en in wat water opgelost verse gist in de kom. Laat de machine op stand 1 draaien en voeg het zout toe. Wanneer alle bloem en vocht goed gemengd is schakel je over naar een hogere snelheid. Voeg de laatste 2 minuten de olie toe.
        Rijzen
        1. Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Vouw het deeg na een uur dubbel.
        2. Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in gelijke stukken van ongeveer 240 gram. Rol de stukken over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Laat 15 minuten rusten onder een theedoek.
        3. Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm en vorm een ovaal. Vouw iets meer dan 1/3 om en druk het vasst met je vingertoppen. Vouw het overgebleven deeg eromheen. Druk dit ook vast met je vingers.
        4. Laat het deeg met de naad naar onderen nog een uur rijzen onder een vochtige theedoek.
        Bakken
        1. Verwarm de oven voor op 235ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gelpad. Leg hierop het deeg met de naad naar onderen en zet ze in de hete oven. Gooi een glas water op de bodem en sluit de deur meteen. Verlaag na 4 minuten de temperatuur naar 220ºC en bak dan nog 12 minuten.
        2. Bestrijk de ciabatta's na het bakken met wat olijfolie en afkoelen op een rooster.
        Bron:

        Cannoli met ricotta

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        stuks

        Instructies

          Deeg
          1. Meng voor het deeg de bloem, suiker, koffie en de cacaopoeder in een kom. Werk de boter erdoorheen en vervolgens de wijn en de marsala, en meng alles tot u een los, samenhangend deeg hebt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het luchtig; voeg eventueel meer bloem toe. Zet het deeg gewikkeld in plasticfolie circa 30 minuten op een koele plaats.
          2. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 32 x 24 cm. Snijd de randjes weg en snijd het vervolgens in 12 vierkantjes van 8 x 8 cm. Vet zogenoemde cannoli-buisjes licht met olie in. Vouw om elk cannoli-buisje diagonaal een vierkantje deeg en plak het vast met losgeklopt ei. Druk de randen stevig aan.
          3. Verhit de olie in een frituurpan tot circa 180°C, of zo heet is dat in circa 15 seconden een stukje deeg krokant en goudbruin is. Als er rook van de olie afkomt, is hij te heet. Doe de cannoli erin, een paar tegelijk, en frituur ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze er met een tang uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat de buisjes er zo gauw ze genoeg zijn afgekoeld, uitglijden en laat de cannoli op een rooster afkoelen.
          Vulling
          1. Prak voor de vulling de ricotta fijn met een vork. Meng de suiker en het vanille-extract erdoor en vervolgens de citroenrasp, de sukade, de bigar­reaus en de geraspte chocolade. Vul de cannoli met een lepel of met een spuitzak. Leg ze op een schaal en bestuif ze met poedersuiker. De cannoli mogen niet te lang blijven liggen als ze eenmaal gevuld zijn, want dan worden ze zacht.
          Bron:

          Twee kleuren ravioli met ricotta en daslook met een salieboter saus

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          personen

          Instructies

            Verse pasta
            1. Verdeel het meel en de eieren in twee gelijke delen. Het ene deel is voor de gele pasta en het andere deel is voor de gekleurde pasta. Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden. Laat een paar eetlepels bloem apart liggen, om later eventueel te gebruiken als het deeg te nat is.
            2. Doe de eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg, voeg wat bloem toe als het deeg te vochtig is, en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller of pastamachine uit tot een dunne lap. Rol de gekleurde pasta iets dunner uit.
            Ricotta spinazie vulling
            1. Blancheer de daslook in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de daslook en snijd het in fijne reepjes. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel. Doe in een spuitzak.
            Saus van boter, salie en citroenrasp
            1. Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden. Houd warm voor gebruik.
            Ravioli samenstellen
            1. Leg de plakken pastadeeg op een met bloem bestoven vlak. Snijd met een kartelwieltje de gekleurde pasta in lange repen. Besproei de repen licht met water uit een plantenspuit. Plak de repen dan diagonaal op de gele pasta. Rol met een deegroller om de pasta goed vast te drukken.
            2. Snijd met het kartelwieltje vierkante plakken van 10 cm uit de pasta. Spuit het ricottamengsel in een ring op elk vierkantje. leg hierop een eidooier. Spuit het ricottamengsel in een piramidevorm over de eidooier, zodat de dooier niet meer te zien is. Bestrijk het deeg naast de vulling met eiwit. Leg een andere vierkant deeg op de vulling en druk voorzichtig aan met een ring. Werk het vierkant bij met het kartelwieltje. Leg de ravioli's op een met bloem bestoven vlak.
            3. Kook een pan water met zout en laat hierin de ravioli's glijden. Laat een minuut of 5 koken en presenteer met de saus. Rasp er wat ricotta salata over.
            Bron:

            Pasta Zuid Italië

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            g

            Instructies

            1. Meng alle ingrediënten en kneed tot een deeg. Laat het een half uurtje rusten en maak er dan pasta van in de vorm die je nodig hebt.
            Bron:

            Ragû Zuid Italië

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            gram

            Instructies

            1. Voeg de ingrediënten bij elkaar en kook tot het tot de helft is gereduceerd. Breng dan op smaak met zout en peper.
            Bron:

            Bollito bouillon

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            liter

            Instructies

            1. Doe het vlees, de olie, knoflook en zout in een pan met dikke bodem. Bruin het vlees op hoog vuur bruin. Voeg dan de peper en ui toe, roer goed en doe de bouillon erbij. Kook tot het vlees gaar is.
            Bron:

            Eenvoudige tomatensaus

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            g

            Instructies

            1. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en wortel tot ze zacht zijn.Voeg de tomaten toe en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Haal dan door een passe vite of blender ze met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
            Bron: