Funghi trifolati

Gesauteerde paddenstoelen met knoflook en peterselie

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Instructies

  1. Fruit de knoflook in de olijfolie in een grote koekenpan tot hij begint te kleuren. Doe er dan de paddenstoelen bij, alleen de bodem bedekken zodat alle paddenstoelen in aanraking met de bodem van de pan komen en niet bovenop elkaar liggen. Bak ze op hoog vuur tot ze licht gekleurd zijn.
  2. Haal ze uit de pan en voeg een nieuwe lading toe, eventueel nog wat olijfolie erbij doen. Herhaal dit proces tot alle paddenstoelen zijn gebakken.
  3. Doe alle paddenstoelen terug in de pan op hoog vuur en blus af met de witte wijn. Laat even inkoken, zet het vuur uit en meng er de peterselie door. Breng op smaak met zout en peper.
Bron:Toscanini

Insalata di barbabietole con menta

Salade van biet met munt

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Personen

Instructies

  1. Gaar de bietjes in de oven of kook of stoom ze. In de oven op de hoogste temperatuur. Wikkel ze in aluminiumfolie. De bieten zijn gaar als je met een mesje er makkelijk in kunt steken. Dit bereik je na ongeveer 30 minuten voor kleine bietjes.
  2. Pel de bieten en snijd ze in dunne schijven.. Leg in een schaal en voeg er de muntblaadjes aan toe.
  3. Meng de olie en azijn en lepel dit over de bietjes. Doe dan het zout en de peper erover. Dit doe je als laatste omdat je dan de zout- en peperkorrels goed proeft.
Bron:Carlucci

Panna cotta met karamelsaus

Recept Afdrukken

Ingrediënten

ml

Instructies

    Panna cotta
    1. Schraap het vanillestokje uit met een bot mesje. Leg het blaadje gelatine in ruim koud water. Doe driekwart van de slagroom in een pan met de suiker, het vanillestokje en het vanillemerg. Breng al roerende aan de kook op matig vuur. Laat 30% van inkoken, dit betekent dat er na het inkoken 30% minder gewicht in de pan zit. Dus af en toe wegen onder het koken. Schrijf in het begin het gewicht van de pan op en weeg de pan met de room. Schrijf ook het gewicht van de room op. Wel even een rekensommetje, maar het is voor een goed doel, namelijk een goddelijke panna cotta. Je kunt met enige ervaring ook goed kijken. Wanneer luchtbellen traag naar boven borrelen, is de room voldoende gereduceerd en mooi dik.
    2. Haal dan de pan van het vuur en doe er het uitgeknepen blaadje gelatine door. Roer goed door, zodat de gelatine helemaal oplost. Haal dan het vanillestokje eruit en laat de room afkoelen. Roer af en toe om zodat je velvorming voorkomt.
    3. Als de room is afgekoeld en nog vloeibaar is, klop je de je resterende room tot yoghurtdikte en spoel je de vormpjes voor de panna cotta om met de rum. Schep de geklopte slagroom door de gekookte room, zorg ervoor dat het geheel luchtig blijft. Giet het mengsel in de vormpjes en zet in de koelkast tot het geheel is opgesteven.
    Karamelsaus
    1. Doe de suiker met een paar druppels citroensap en het water in een steelpan. Meng goed. Verhit dan zonder te roeren tot het water verdampt is en de karamel begint te kleuren. Laat vrij donker worden (let op, dit gaat heel snel). Giet er dan, al roerende, de room bij. Let op de hete stoom, doe een doek om je arm en hand, anders verbrand je. Doe een snufje zout in de karamel en roer tot een mooie gladde stroperige saus.
    Serveren
    1. Maak de panna cotta los uit de vormpjes. Dat kan door even in heet water te laten staan en dan omkieperen, of met een mesje langs de rand schrapen. Leg ze op een bord en lepel wat van de karamelsaus over of naast het puddinkje.
    Bron:Toscanini

    MOF MOF betekent minimum of fuss, maximum of flavour.

    Tiramisu MOF MOF

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Zet de koffie, roer 1 kwart van de suiker erdoor en laat dit afkoelen. Roer de likeur erdoor. Breek alle lange vingers vast in stukjes zodat ze in de vormpjes passen.
    2. Klop de eidooiers met driekwart van de suiker en het vanille extract door elkaar.
    3. Klop de slagroom stijf. In een andere kom voeg je de melk toe aan de mascarpone, roer dit er doorheen. Schep de opgeklopte slagroom door het mascarpone mengsel. Klop dan het eidooiermengsel door de mascarpone.
    4. Leg wat lange vingers op de bodem van jouw kopje/potje/glaasje en giet hier een eetlepel koffie overheen. Maak dan van het mascarpone mengsel een laagje. Dit kan met een lepel, het mooiste is een spuitzak met kartel spuitmond.
    5. Zo blijf je laagjes maken tot je potje vol is. Dus na de crème weer lange vingers, koffie en mascarpone mengsel. Zo blijf je doorgaan. Sluit af met een toefje mascarpone en strooi wat cacaopoeder over de tiramisu. Zet in de koelkast tot 15 minuten voor het serveren.
    Bron:Carlucci

    Zeewier pistache ijs

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Breng de melk aan de kook, doe de kardemom erbij en laat 5 a 10 minuten sudderen.
    2. Meng in een kom de eidooiers, honing en suiker tot romig. Voeg de hete melk er langzaam bij, al kloppend. Giet het mengsel in een pan en verwarm au bain marie tot het mengsel een vla is geworden, ofwel tot 83ºC. Laat afkoelen en een nachtje in de koeling staan.
    3. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs. Maal de pistachenoten fijn tot een romige massa. Klop de room dik en lobbig. Voeg de pistachenoten,geklopte room en het zeewierpoeder tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs. Serveer met de gehakte pistachenoten als garnering.
    Bron:

    Pistache ijs

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Breng de melk aan de kook, doe de kardemom erbij en laat 5 a 10 minuten sudderen.
    2. Meng in een kom de eidooiers, honing en suiker tot romig. Voeg de hete melk er langzaam bij, al kloppend. Giet het mengsel in een pan en verwarm au bain marie tot het mengsel een vla is geworden, ofwel tot 83ºC. Laat afkoelen en een nachtje in de koeling staan.
    3. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs. Maal de pistachenoten fijn tot een romige massa. Klop de room dik en lobbig. Voeg de pistachenoten,geklopte room en kleurstof tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs. Serveer met de gehakte pistachenoten als garnering.
    Bron:Garluccio

    Pompoen risotto dessert

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    pax

    Instructies

      pumpkin purée.
      1. Heat the oven to 175°F (80°C). Split the pumpkin in half, and scrape out the seeds and strings from the center (your yield should
      2. be about 2¼ pounds or 1 kilogram of flesh). Peel the pumpkin halves, then cut into rough 1-inch (3-centimeter) cubes. Spread the pumpkin cubes on a rimmed baking sheet, and place in the oven. Bake at least eight hours or overnight, until
      3. the pumpkin is as smooth as custard. Transfer the flesh to a blender, add the apple mostarda and the crushed amaretti, and process until very smooth. Transfer the purée to an airtight container, and refrigerate for up to four days.
      Risotto.
      1. Heat a small splash of olive oil in a medium-high skillet over medium heat. Add the rice and cook, stirring until lightly toasted and fragrant.
      2. Reduce the heat to medium-low, and pour in a splash of water to cool down the pan quickly. Stir until the water is almost evaporated, then pour in 7 tablespoons (100 milliliters) of the orange juice, stirring until the orange juice is almost evaporated.
      3. Continue adding orange juice in 7-tablespoon (100-milliliter) increments, cooking and stirring constantly. Wait until each batch is almost evaporated before adding the next. Continue until all the juice is added and the rice is al dente. Stir in the pumpkin purée, then remove the skillet from the heat. Drizzle in some olive oil and a splash of water to help create a smooth sauce.
      Candied orange peel
      1. Using a vegetable peeler, remove wide strips of zest from the oranges. Place the strips on a cutting board, and thinly slice lengthwise to form matchstick-size pieces. Place the zest strips in a small saucepan with the granulated sugar and water, and stir to combine. Place the pan over medium-high heat, and bring to a boil, stirring until the sugar dissolves. As soon as the syrup comes to a full boil, remove the pan from the heat, pour the syrup and zest into a glass jar, and cover with the lid. Let the syrup and zest cool to room temperature, then refrigerate overnight. The zest will keep in the refrigerator for up to one month (or up to one year if unopened).
      Candied Orange Purée
      1. Make the candied orange peel. Place the orange strips in a blender and process, pouring in just enough syrup as needed, until the purée is smooth and thick. Transfer the purée to an airtight container, and refrigerate for up to one week.
      Chocolate-orange variation.
      1. Pipe or spoon small dollops of candied orange purée on the bottom of a serving plate. Spoon the risotto
      2. over the dollops (enough to cover them). Drizzle the risotto with the chocolate and sprinkle with almonds. Using a Microplane grater, lightly grate the blackened orange over the risotto to serve.
      Bron:

      Tomatensaus basis ingekookt

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      kg

      Instructies

      1. Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij, laat bakken en blus af met witte wijn, een Chardonnay. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel.
      2. Doe het zuurkoolsap en bakpoeder in de saus en roer goed door. Zet de pan in de oven op 80ºC en laat een nacht staan. De saus wordt zwart aan de bovenkant en dit roer je om.
      3. Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
      Bron:

      Noord Italië

       

       

      Pasta

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      gram

      Instructies

      1. Meng de 2 soorten bloem met het zout. Leg de bloem (niet alle bloem, houd wat apart) in een ring op het werkvlak en doe hierin de eidooiers en hele eieren.
      2. Meng voorzichtig de bloem met de eieren, steeds een beetje meel meenemen terwijl je met een vork of je vingers ronddraait. Op het laatst zie je of je voldoende bloem hebt of er wat bij moet doen van de achtergehouden bloem. Als het te droog is, doe je er een scheutje water bij.
      3. Kneed het deeg dan goed door tot een soepel deeg. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Leg het dan weg in plastic folie, minstens 30 minuten.
      4. Snijd het deeg dan in kleinere porties zodat het door de pastamachine kan. Je kunt het ook met een deegroller uitrollen.
      Bron:

      Campania, Lazio, Puglia

      Mozzarellabrood

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      broden van 240 gram

      Instructies

      1. Doe de mozzarella in de blender met de wei en maal fijn.
      2. Meng het meel, de gist, de suiker, de mozzarella en de room in de kom. Doe het zout er bij als het deeg half gemengd is. En voeg als laatste het citroensap erbij. Kneed tot een deeg.
      3. Doe het deeg meteen in ingevette en met bakpapier beklede bakvormen. Laat 1,5 uur op 30ºC rijzen en bak het dan op 180ºC voor 15 minuten. Haal direct uit de vormen en laat op een rooster langzaam afkoelen.
      Bron:ICI