Kunstwerk van botersla met garnalen en paddenstoelen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Sla
    1. Verwijder de buitenste grove bladeren van de sla. Snijd het bruine deel van de wortel af, maar laat alle bladeren aan elkaar zitten. Leg de krop op een snijplank. Vouw de sla plat door met de handen voorzichtig de buitenste bladeren naar beneden te drukken. Blijf dit doen voor elke laag tot je bij de kern bent. De sla lijkt nu een opengevouwen bloem. Leg de sla op een groot bord en besprenkel de bladeren stuk voor stuk met de vinaigrette.
    Garnalen
    1. Maak de honingvinaigrette en meng dit met de garnalen. Leg de garnalen in kleine hoopjes op elk blad.
    Paddenstoelen
    1. Maak indien nodig de paddenstoelen schoon. Haal de steeltjes eraf en scheur de shiitakes in grote stukjes. Heel kleine shiitakes mogen heel blijven. De champignons de Paris heel laten als ze klein zijn, anders halveren. Ook hier de steel van verwijderen.
    2. Smelt boter in een koekenpan tot ze gaat bruisen. Doe de tijm en de geplette knoflook erin, laat even mee bakken zodat de boter de smaak opneemt. Bak dan eerst de shiitakes in de boter tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en bak dan in nieuwe boter de champignons tot goudbruin. Maak af met zout en peper.
    3. Als de paddenstoelen lauw zijn, leg je ze op elk slablad, naast de garnalen.
    Garneren
    1. Schaaf de venkel flinterdun en steek de stukjes in de sla. Verdeel de knolselderijsalade over de sla, zodat je de sliertjes goed ziet. Steek het groen van de venkel in de sla, eventueel eerst besprenkeld met wat vinaigrette. Steek dan de bieslook in de sla en serveer. Dit gerecht kan tussen twee of 4 personen in staan. Ieder snijdt een stuk voor zichzelf af en legt het op zijn bord.
    Bron:

    American pancakes

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    pancakes

    Instructies

      Beslag
      1. Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en een flinke snuf zout in een kom.
      2. Klop de eieren los met de sinaasappelrasp, karnemelk en boter. Meng met het bloemmengsel. Klop op het laatst het bruisend water erdoor en meng goed. Wat klontjes is niet erg.
      3. Gebruik 2 grote koekenpannen en bak telkens 3 pancakes in een pan. Smelt in een pan wat boter op halfhoog vuur. Schep telkens een lepel beslag in de pan en bak ± 2 min. of tot er aan de bovenkant belletjes komen en de randjes droog zijn. Draai om en bak de andere kant nog ± 1,5 min. Houd de pancakes losjes afgedekt warm in een warme oven, 60ºC.
      Garnituur
      1. Snijd de schil van beide sinaasappels er dik af en snijd het vruchtvlees in halve plakjes of partjes. Snijd de dadels in stukjes en meng met de sinaasappel. Stapel de pancakes op, schep het sinaasappelmengsel erop, bedruppel met dadel- siroop en bestrooi met de pistachenoten.
      Varianten
      1. Je kunt de sinaasappels weglaten en dan de pancakes bedekken met een ander sausje. Met bosvruchten en/of vers fruit. Wat crème fraiche is ook lekker erbij.
      Bron:Delicious

      Rode bieten- en waterkerssoep

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.
      Bietensoep
      1. Hou een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
      2. Snijd de appel in hele kleine blokjes (0,5 centimeter) en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 minuten mee en pureer de soep met een staafmixer.
      3. Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.
      Waterkerssoep
      1. Maak de waterkerssoep door in een pan de sjalotjes te fruiten in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de waterkers (hou een paar mooie blaadjes achter om te garneren) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.
      Opdienen
      1. Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de soep en garneer met een takje waterkers.
      Bron:Eke Marien

      Biefstuk bakken

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Gebruik vlees van topkwaliteit. Laat vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de olie in de bak van tot er een walm ontstaat. Kleur de biefstukken aan alle kanten en verlaag de temperatuur. Voeg een klontje boter toe. Wacht tot de boter bruist en haal daar de biefstuk doorheen. Haal het vlees uit de pan en doe een lepel water bij de boter zodat het niet verbrandt. Zet het vlees nog 20 à 30 minuten in oven van 100 °C. Serveer het vlees op warme borden en trancheer het met een scherp mes. Verwarm de jus en geef het over het vlees.
      Bron:

      Volkoren zuurdesembrood

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      brood

      Instructies

      1. Meng de tarwekorrels met ruim water en laat weken.
      2. Voeg de overige, behalve het zout, ingrediënten bij elkaar, en meng goed. Doe dan pas het zout erbij. Doe meer water erbij als het deeg te stijf is, het moet een beetje slap en wat plakkerig zijn.
      3. Laat dan 10 minuten staan met een doek over de kom. Kneed het daarna even en laat weer 10 minuten staan. Herhaal deze stappen nog 2 keer, op het laatst doe je de tarwekorrels erbij en kneed je 5 minuten door. Laat dan 1 uur rijzen.
      4. Strooi wat tarwebloem en zemelen op het werkblad en rol het deeg hierop uit tot een rol. leg het dan in een rijsmandje. Laat het deeg dan 3-6 uur rijzen.
      5. Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 240ºC. Zet een lege braadslee op de bodem van de oven, hier giet je als hij heet is een glas water in. Als het deeg het dubbele volume heeft keer je het mandje om op een bakplaat met bakpapier. Snijd in met een scherp mesje en zet in de oven. Gooi meteen het glas water in de braadslee. Pas op, er komt hete stoom vanaf, dus doe de ovendeur snel weer dicht en trek je arm snel terug. Verlaag de temperatuur naar 220ºC en bak het brood in 30 minuten mooi bruin en gaar. Laat op een rooster afkoelen.
      Bron:Emmanuel Hadjiandreou

      Licht roggezuurdesembrood

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      brood

      Instructies

        Levain
        1. Doe het desem in een kom en voeg het water toe en roer tot een glad beslag. Voeg de bloem en het roggemeel toe en roer glad. Maak de randen schoon en zet afgedekt weg op kamertemperatuur, 12-14 uur.
        Deeg
        1. Doe alle ingredienten inclusief de levain in een staande mixer met deeghaak. Laat een kwartier rusten als het deeg tegen de deeghaak opkruipt en losraakt van de wand van de kom. Meng daarna op middenstand nog 5 minuten tot het deeg mooi glad is. Voeg als het te plakkerig is, nog wat bloem toe. Vet een kom in met olie en rol het deeg daarin om, dek af en laat rijzen tot het dubbele volume, ongeveer 3 á 4 uur.
        2. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk voorzichtig plat, zodat de grote luchtbellen ontsnappen. Maak er een rechthoek van 28 x 23 cm en vouw in drieën, dek af en laat 45 minuten rusten. Draai het deeg een kwart slag, vouw in drieën en laat 30 minuten rusten.
        3. Vouw het deeg in tweeën en vorm er een rond brood van door de randen onder te stoppen waardoor er een glad oppervlak ontstaat. Leg het deeg met de naad naar beneden op met bloem bestoven bakpapier op een bakplaat en bestuif met bloem. Maak met een scherp mes een kruis van 4 cm in het midden en vier kleinere inkepingen naar de buitenrand toe. De inkepingen moeten 2,5 cm diep zijn, dus behoorlijk diep. Dek dan af en laat nog een 2 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.
        4. Verwarm de oven voor op 250ºC en leg daarin een bakplaat. Schuif als de oven op temperatuur is, het deeg met bakpapier en al op de hete bakplaat en bestuif de oven met wat water. Bak 10 minuten op 250ºC en dan nog 20 minuten op 200ºC. Bak goudbruin en de bodem hol klinkt.
        Bron:

        Hutspot in ringen

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

        1. Snipper de uien en fruit ze zachtjes aan in de olie of boter tot ze glazig zijn. Blus af met slagroom en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en voeg de gelatine toe en meng goed. Laat dan rustig afkoelen.
        2. Schil de aardappelen en wortels. Snijd in lange plakken van 3 mm en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Niet te ver, anders zijn ze niet meer te hanteren.
        3. Leg om en om een plak aardappel, uiencreme, wortel, uiencreme, aardappel etc. Maak een stapel van de grootte van de ring die je straks wilt uitsteken.
        4. Leg dit in de koelkast om op te stijven, minimaal 30 minuten. Snijd dan plakken van 1 cm dikte af en steek deze uit met een ring of andere vorm.
        5. Leg de plak dan in een oven van 90ºC tot hij weer warm is. Serveer met hachée of spek.
        Bron:Hollandse klassiekers

        Hachée

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

        1. Snijd de runderlappen in blokken van 2,5 cm. Dep ze goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in ± 5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze ± 3 minuten mee. Doe het 5 kruidenpoeder erbij en bak een minuutje mee.
        2. Doe alles over in de snelkookpan. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg laurier, kruidnagel en tijm toe. Sluit de deksel van de snelkookpan en laat op druk komen (stand 2 = 2 bar). Laat het gerecht 45 minuten koken onder druk op laag vuur.
        3. Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Laat de rest van de druk ontsnappen uit het stoomventiel (pas op, de stoom is heet!).
        4. Meng de bloem en boter goed. Zeef de hachee en vang het vocht op. Breng het kookvocht aan de kook en bind het met het boter-bloem mengsel (beurre manié). Laat de saus 5 minuutjes zachtjes koken en roer dan het vlees met de uien erdoor. Verwijder de laurier en tijmtakjes uit het gerecht.
        Bron:Eke Marien

        Roodfruit roomijs uit de blender

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        g

        Instructies

        1. Doe de ingrediënten in de volgorde als aangegeven in de lijst in de blender en gebruik het programma blender (Magimix blender). Het ijs is dan direct te eten.
        Bron:

        Smoothie van boerenkool en appel

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. Schil de appel en maak de boerenkoolblaadjes klein. Doe dan alles in een blender en draai tot je een romige smoothie hebt.
        Bron: