Zeewier pistache ijs

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng de melk aan de kook, doe de kardemom erbij en laat 5 a 10 minuten sudderen.
  2. Meng in een kom de eidooiers, honing en suiker tot romig. Voeg de hete melk er langzaam bij, al kloppend. Giet het mengsel in een pan en verwarm au bain marie tot het mengsel een vla is geworden, ofwel tot 83ºC. Laat afkoelen en een nachtje in de koeling staan.
  3. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs. Maal de pistachenoten fijn tot een romige massa. Klop de room dik en lobbig. Voeg de pistachenoten,geklopte room en het zeewierpoeder tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs. Serveer met de gehakte pistachenoten als garnering.
Bron:

Kalfswangen in tomatensaus, langzaam gegaard

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Leg de kalfswangen in een bakblik. Giet hierover de tomatenblokjes en tomatenpuree. Strooi de groentes hierover en verdeel de hele knoflooktenen erover. Leg het takje rozemarijn erop. Giet de kippenbouillon in het bakblik en kook in de oven een half uur op 110ºC. Zet een schaal met heet water onderin de oven, zodat je wat stoomvorming krijgt.
  2. Controleer na dit half uur of het vlees al in het vocht ligt. Zo niet, nog even doorkoken. Haal het takje rozemarijn er nu al uit. Verhoog dan de oventemperatuur tot 130ºC, deur op een kier om het vocht te laten ontsnappen en laat dit 4 uur gaan, tot het vlees mooi zacht is en de saus mooi donkerrood is geworden. Roer tijdens deze 4 uur rustig af en toe door elkaar. Breng op het laatst op smaak met peper en zout.
  3. Serveren met pasta, aardappelpuree of risotto.
Bron:https://foodtube.nl/kalfswangetjes-uit-de-oven/

Lamsstoof met mierikswortelpuree en knoflookmayonaise

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Voorbereiding
    1. Bestrooi het lamspoulet met een flinke snuf zout, komijnzaad en kerriepoeder. Schep alles goed door elkaar. Pureer de gefermenteerde knoflook met de zonnebloemolie tot een gladde pasta. Voeg de knoflookpasta, de helft van de tomatenpuree, poedersuiker en een flinke scheut gembersiroop toe aan de lamspoulet. De poedersuiker maakt de poulet zachter en zorgt samen met de tomatenpuree voor een mooie glans op het vlees. Laat het vlees 1.5 uur marineren. Snijd de korsten van het brood en maak 6 gelijke rechthoeken (ongeveer 7 bij 5 cm). Besprenkel de sneetjes met olijfolie (om en om). Bestrooi met wat peper en zout. Bak de sneetjes 12 minuten op 150 graden. Halveer 3 tomaatjes per persoon en droog deze op circa 40 minuten in de oven op 80 graden. Kook de aardappelen gaar, stamp ze fijn en zeef door een fijne zeef. Meng 1 eetlepel van de knoflookmayonaise door de aardappels en rasp er verse mierikswortel naar smaak doorheen.
    Vlees bereiden
    1. Verhit een scheut olie in een pan en bak de wortel en knolselderij kort aan. Voeg de overige tomatenpuree en lamsvlees toe en bak het lamsvlees aan, zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg de lamsjus en een scheut water toe, zodat het vlees net onder staat. Laat het vlees 60 minuten stoven. Haal de wortel en knolselderij uit de pan. Voeg bloem toe om het vocht te binden en laat het geheel nog 30 minuten doorpruttelen. Het lamsvlees is klaar als het nog wel structuur heeft en niet helemaal op draadjesvlees lijkt. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje gembersiroop.
    Opmaken
    1. Breng een toefje van de aardappelmierikswortel puree in het midden van het bord. Leg de toast van bruin boerenbrood erop. Schep royaal het lamsvlees op de toast. Breng speels een paar toefjes knoflookmayonaise en aardappelmierikswortelpuree aan op het lamsvlees. Dresseer de gedroogde tomaatjes en een paar blaadjes waterkers of postelein op het vlees. Rasp een klein beetje citroen erover (dit haalt het zware van het lamsvlees en ruikt heerlijk bij het serveren van het gerecht) en besprenkel het gerecht met de lamsjus.
    Bron:

    Aspergetaart

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verwarm de oven voor op 200 C. Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de ondertussen de de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook 10 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken.
    2. Smelt ondertussen de boter in een steelpan en bestrijk hiermee het filodeeg aan beide kanten. Bekleed de bodem van de quichevorm met het filodeeg. Klop de eieren los in een ruime kom en rasp de kaas erboven.
    3. Doe het basilicum met de slagroom in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Roer door het ei-geitenkaasmengsel en voeg peper en eventueel zout toe. Schenk het eimengsel in de quichevorm en leg de asperges erin. Bak de quiche in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
    Bron:AH

    Linzenstoofpotje

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Was en kook de linzen - zonder zout - gaar en laat ze afkoelen in het kookvocht.
    2. Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olie. Voeg de beide uisoorten toe en fruit deze zachtjes aan. Voeg dan de bleekselderij en de wortelblokjes toe en bak deze al omscheppend mee.
    3. Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, laat even bakken en blus af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten.
    4. Als de wortel zacht en bijna gaar is, voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Voeg de groentebouillon toe en roer goed door.
    5. Laat 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Verwarm de oven of grill voor op 180 graden.
    7. Leg de geitenkaas op een stuk bakpapier. Gril 5 minuten of zo lang als nodig is om een bruin krokant korstje te vormen. Verdeel de kaas in vieren of achten.
    8. Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de stukjes geitenkaas erbovenop.
    Bron:Joke Boon


    Pain de campagne slow

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    grote broden

    Instructies

      Startdeeg
      1. Meng de ingrediënten voor het startdeeg en zet het koel weg (6-8ºC) voor een kwartiertje.
      Autolyse
      1. Meng alle meel en het water gedurende 4 minuten en geef 45 minuten rust.
      Deeg
      1. Voeg dan het startdeeg, zout, rest van het water, zuurdesem toe en begin met kneden. Het deeg moet enigszins stevig aanvoelen. Voeg als het te nat is, meer meel toe. De totale kneedtijd is 30 minuten op de langzame stand.
      2. Laat het deeg in de kom 45 minuten rijzen.
      3. Maak twee bollen van het deeg en leg in rijsmandjes. Laat ze 18 uur rijzen bij 8ºC.
      4. Laat daarna op kamertemperatuur komen, dat duurt ongeveer 1 uur.
      5. Keer de bollen dan om op een bakplaat, snijd in met een H en bestrooi met meel. Bak ze in een oven van 260ºC voor 10 minuten en daarna nog 30 minuten op 220ºC. Zorg voor stoom in de oven bij het begin van het bakken.
      Bron:Nachtbrood

      Spruitjes polentataart met rode biet

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet een bakvorm in.
      2. Breng 1 liter water met zout aan de kook. Strooi de polenta erin en roer goed. Laat op laag vuur 10 minuten garen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
      3. Maak de spruitjes schoon en snipper de ui en knoflook.
      4. Stort de polenta in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Sprenkel er wat olijfolie, peper en zeezout over. Bak de polenta in 20 minuten knapperig.
      5. Blancheer de spruitjes 5 minuten in gezouten water en koel dan snel af in ijswater. Dep ze droog.
      6. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de spruitjes met de knoflook en de ui in 10 minuten gaar. Snijd de salie fijn en bak 1 minuut mee.
      7. Serveer de polenta met de spruitjesroerbak en leg er wat geroosterde bieten op. Versier eventueel met bloemetjes.
      Bron:Kooltje

      Boerenkoolbrood met cashewnoten

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      brood

      Instructies

      1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Bekleed de bakvorm (16 x 11 cm) met bakpapier.
      2. Maal de boerenkool fijn in de keukenmachine. De er wat zout en de overige ingrediënten behalve de noten bij. Meng 1 tot 2 minuten tot een egale massa.
      3. Voeg de cashewnoten toe en maal nog 1 minuut.
      4. Schep het deeg in de bakvorm. Bak het brood in 35-45 minuten.
      Bron:Kooltje

      Groenekool taartje

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
      2. Haal de bladeren van de groene kool. Was en laat uitlekken op keukenpapier.
      3. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Snijd de groene kool voor de vulling in stukjes. Rasp de kaas.
      4. Pers de knoflook uit. Breek de eieren in een kom en klop ze los met de knoflook en de yoghurt. Breng op smaak met zout en chilipeper.
      5. Meng de broccoli, groene kool en kaas door het mengsel.
      6. Vet de schaaltjes in met olie en bedek de bodem met een op maat gesneden koolblad. Schenk de vulling erop en dek af met weer een koolblad. Besprenkel met wat olie. Zet de schaaltjes in de oven en bak 40 minuten.
      Bron:Kooltje

      Bloemkool drie bereidingen met hazelnoot

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

        Bloemkool couscous
        1. Halveer de witte bloemkool en pluk de roosjes eraf. Doe ze in de keukenmachine en draai ze in couscous. Doe hetzelfde met de groene bloemkool.
        2. Zet een pan water op tot het kookt en stoom de couscous daar 2 minuten boven. Laat snel afkoelen in ijswater en droog ze op keukenpapier. Bestrooi met fijn zeezout en Malabar peper uit de vijzel. Meng de twee kleuren bloemkoolcouscous met een klein scheutje notenolie.
        Geroosterde bloemkool
        1. Snijd een deel van de halve bloemkool in dunne plakken op de mandoline.
        2. Rooster of grill de plakken aan beide kanten tot ze een beetje bruin zijn en zet ze opzij tot gebruik.
        Bloemkoolcrème
        1. Hak de rest van de witte bloemkool in stukjes en kook ze in de melk met wat water gaar.
        2. Giet af en bewaar het kookvocht. Maak van de bloemkool een puree met de blender of staafmixer. Voeg de vadouvan, zout en peper toe. Meng er ook wat kookvocht door, zodat je een crèmige substantie krijgt.
        Groene bloemkool
        1. Snijd van de groene bloemkool de puntige delen af en blancheer ze in gezouten water. Houd ze warm tot gebruik.
        Hazelnoten
        1. Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en zet ze een kwartier in de oven op 150ºC. Stort ze daarna direct op een koud oppervlak zodat ze niet verder roosteren.
        2. Hak de hazelnoten in grove stukjes.
        Service
        1. Verwarm de borden voor.
        2. Leg een dikke streep bloemkoolcrème op ieder bord. Zet hierin de geroosterde bloemkool flinters rechtop. Zet ook de geblancheerde groene bloemkoolstukjes in de crème. Bestrooi rondom met de hazelnoten, gebrokkelde geitenkaas en de bloemkoolcouscous.
        Bron: