Réunion

Brèdes, bladgroenten

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Maak de bladeren schoon en laat uitlekken. Snijd grote bladeren in stukken van 3 cm. Hak de sjalotten, knoflook en vijzel de knoflook met wat zout tot een puree. Doe dit met de gehakte chilipepers in de pan en bak tot het mengsel lekker geurt.
  2. Voeg de bladeren toe en bak tot ze enigszins geslonken, maar nog wel knapperig zijn. Het vocht moet verdampt zijn voor je het serveert.
Bron:

Guadeloupe

Mosselen met zoete aardappelfrites

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Voorbereiding
    1. Maak de mosselen schoon onder stromend water. Snijd de lente-uitjes, hak de bieslook en knoflook en peterselie. Maak de zoet aardappels schoon met een borsteltje. Snijd dan in plakken van 1 cm en deze weer in frieten. Kook ze 5 minuten, tot de buitenkant zacht is en de binnenkant nog hard. Laat dan snel afkoelen in ijswater.
    Mosselen
    1. Doe olie in een grote pan en verhit. Voeg chilipepers, de gesneden lente-uitjes en bieslook toe en bak ze een paar minuten.n Doe knoflook, tijm en peterselie erbij en wacht tot alles lekker begint te geuren. Doe dan de mosselen erbij en leg het deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur tot de schelpen open gaan. Giet het limoensap erbij, maal er de zwarte peper over en schud de pan met deksel erop een paar keer flink.
    Frieten
    1. Zet een pan met olie op en laat tot 180ºC komen. Bak hierin de zoet aardappelfrieten tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.
    Serveren
    1. Serveer de mosselen voor ieder in een apart kommetje, met de gebakken kruiden erbij en nog apart extra chilipeper en partjes limoen. Doe in een ander schaaltje de frieten, eventueel met wat zelf gemaakte mayonaise op basis van citroen of limoen.
    Bron:

    Poulet au mangue, Réunion.

    Kip met mango

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd de kip in 8 stukken. Snipper de rode ui. Bak de kip op hoog vuur in de olie rondom bruin. Doe aan het eind van het bakken de rode ui aan de zijkant in de pan en laat ook bruin bakken.
    2. Gebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kipGebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kip rondom met zout en peper en flink wat geraspte nootmuskaat. Strooi de kruidnagel over de ui.
    3. Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de stukken tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dekt de pan af, zet het vuurlaag en laat alles sudderen. Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat alles ongeveer een half uur pruttelen. Controleer regelmatig of de kip niet aanbrandt. Keer de kip tussendoor een paar keer.
    4. Doe de geschilde mango in grote stukken gesneden in de pan. Roer hem voorzichtig door de saus een schep hier en daar wat saus over de kip. Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donker bruin worden en de mango heel zacht Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donkerbruin worden en de mango heel zacht. Voeg zo nodig wat water toe om te voorkomen dat er iets aanbakt. Bestrooi met de koriander en haal de pan van het vuur. Laat ongeveer 10 minuten staan voor je hem serveert.
    Bron:

    Crostini Toscana (crostini Nero)

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de ui toe en laat ze in tien minuten zacht worden (bak ze niet bruin). Voeg de anjovis toe en laat deze smelten. Voeg de kippenlever toe en kappertjes toe en verhit tot de levertjes gaar zijn. Blus af met een scheutje vin santo en steek deze aan om de alcohol te laten verdampen. Doe het geheel over in een hoge kom en pureer met de staafmixer of in de kleine kom van de keukenmachine en pureer het geheel fijn.
    Bron:Muriel

    Lamsschouder met gekonfijte abrikozen

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Kruiden
      1. Stamp de kruiden apart fijn in een vijzel. Meng ze dan met de 4-kruiden, cardemompoeder, kurkuma en gemberpoeder. Zet weg tot gebruik
      Lamsschouder
      1. Verwarm de oven voor op 80ºC.
      2. Maak de schouder schoon van vet en vliezen. Snijd het vlees regelmatig in. Kruid de schouder met fleur de sel en 5 g van het Afrikaanse kruidenmengsel.
      Braden van de schouder
      1. Verhit een scheur olijfolie in een pan. Braad de schouder op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Deglaceer met water, bouillon of wijn. Voeg 30 cl lamsjus toe.
      2. Doe een deksel op de pan en braad 3 uur in de oven op 80ºC. Arroseer regelmatig. Doe de abrikozen erbij en bak nog 30 minuten.
      Gekonfijte uien
      1. Schil de uien en eminceer ze fijn en verwijder de kern. Schil de knoflook. verhit een scheut olijfolie in een pan. Laat hierin de ui zachtjes bakken voor 10 minuten. Maak op smaak met fleur de sel.
      2. Doe er dan de knoflook bij en kook tot het geheel mooi zacht is. Verhoog dan het vuur een beetje om te laten karamelliseren.
      Opmaken en service
      1. Haal de lamsschouders uit de pan en snijd in mooie porties. Verwarm de borden en leg hier de schouder op. Dresseer de gekonfijte ui op het bord, samen met de abrikozen.
      2. Zeef de kookjus en meng met de lamsjus en wat tijm en kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper. Doe dan in een juskommetje.
      3. Serveer met de jus in het kommetje apart erbij.
      Bron:

      Varkensvlees met koningsoesterzwammen

      Be celeng base manis

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de bosui in dunnen ovale ringen. Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Snijd de lombok in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd heel klein.
      2. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit hierin de sjalotten en de knoflook, ongeveer 2 minuten tot lichtbruin. Voeg het vlees en de gember toe en op middelhoog vuur rondom bruin.
      3. Los de tamarinde in 2 eetlepels water op. Doe dit bij het vlees en vervolgens de 2 soorten ketjap, de rawits en peper. Bak nog ongeveer 1 minuut.
      4. Pers de limoen uit en doe bij het vlees. Roer goed door en voeg de helft van de kippenbouillon toe. Laat 1 uur sudderen. Blijf aanvullen met de bouillon.
      5. Snijd de oesterzwammen in lange dunne repen en laat deze op het laatst 3 minuten in de saus warm worden.
      6. Rasp de limoenschil. Snijd dan het wit weg en snijd tussen de vliesjes de limoen los. Snijd de limoenpartjes dan in driehoekjes.
      7. Haal de rawits uit de saus. Serveer het vlees en maak op met halve ringetjes bosui, limoen driehoekjes en limoenrasp.
      Bron:Rob van Gasselt

      Champignons gevuld met kippenlever

      Jamur Hati Siap

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Maak de kippenlevertjes schoon en snijd ze doormidden, maar zo dat er stukken ontstaan die mooi in een champignonhoed passen.
      2. Maak de champignons goed schoon en haal de steeltjes uit het hoedje. Snipper de steeltjes. Snijd de lombok in ringetjes. Schil en rasp de gember. Pel en snijd de sjalotten in dunne ringetjes en pel en snijd knoflook in dunne plakjes.
      3. Verhit olie in een wajan en frituur op hoog vuur eerste de sjalotjes en dan de knoflook krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie. Verwarm de olie in de wok en bak hierin de champignonhoedjes lichtbruin. De olie moet goed heet zijn zodat de champignonhoedjes snel dichtschroeien om zo weinig mogelijk olie op te nemen. Haal de champignonhoedjes uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
      4. Kruid de kippenlevertjes met peper en zout. Verwarm de olie in de wajan en voeg eventueel olie toe als er te veel olie is opgenomen door de champignons. Bak hierin de kippenlevertjes rondom bruin. Voeg de lomboks toe en laat 2 - 3 minuten meebakken. Voeg dan de gember, de kunyit, de champignonsnippers en de kecap toe en laat op rustig vuur 10 minuutjes garen. Wordt het te droog voeg dan een beetje kippenbouillon toe.
      5. Vul de champignonhoedjes met de stukjes lever en schep er een beetje saus over. Leg op ieder een paar ringetjes knapperige sjalot en plakjes knoflook. Bestrooi met heel fijngesnipperde peterselie.
      Bron:Rob van Gasselt

      Sperziebonen met gember

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Was de spreziebonen en maak ze schoon. Blancheer ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet dan af en leg ze in ijswater om het doorgaren te stoppen.
      2. Bak in een koekenpan de knoflook en gember 1 minuut in de olijfolie. Voeg dan de sperziebonen toe, bestrooi met zout en peper en bak dan nog 2 minuten. Strooi de bloem over de bonen, schep goed om en bak tot ze goudbruin zijn.
      3. Serveer direct en met een scheutje olijfolie en citroensap.
      Bron:Malu Simöes

      Vegan en gistvrij brood, boekweitbrood

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      brood

      Instructies

      1. Laat de boekweit een nachtje weken in ruim water of tenminste minstens twee uur.
      2. Week de chia zaden in 4 eetlepels water gedurende 10 minuten totdat ze een gel-achtige consistentie vormen
      3. Verwarm de oven voor op 180 °C
      4. Giet de boekweit af en spoel goed af.
      5. Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en mix tot een dik beslag. Als het beslag te dik is voeg extra water toe.
      6. Giet het boekweitbeslag in een (medium) broodvorm (met bakpapier) en bak gedurende 60-75 minuten op 180 °C. Bak tot het brood bruin is en verwijder het dan uit de oven, haal het brood uit de bakvorm en zet het dan terug in de oven voor nog eens 30 minuten (dit zal een knapperige korstje creëren). Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop klopt. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt
      Bron:http://thegreencreator.nl/makkelijke-boekweitbrood/


      Bieten tartaar

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

        Tartaar
        1. Hak de bieten met een koksmes fijn. Meng met de eigelen en de overige ingrediënten.
        Bietencarpaccio
        1. Snijd de bieten in dunne doorzichtige plakjes met de mandoline. Leg de plakjes in de marinade om te garen in zuur.
        Garnituur
        1. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Schil de zwarte radijs en snijd ook in dunne plakjes. Rol in de vorm van een roos. Marineer ze vlak voor het serveren met de marinade. Schaaf plakjes van de Parmezaanse kaas. Rasp de Parmezaanse kaas. Zet de oven op 150ºC en strooi de kaas op een gelpad. Laat smelten en haal uit de oven als het lichtbruin begint te worden. Zet even weg tot het wat afgekoeld is en leg dan over een vorm, bijvoorbeeld een deegroller, om uit te harden.
        Opmaak
        1. Meng de groene kruiden met de vinaigrette en leg op de borden. Maak verder op met de knapperige parmezaan wafels, plakje parmezaanse kaas en de kruiden. Bestrooi met peper en zout.
        Eidooier
        1. Klop de slagroom lobbig zodat hij net niet meer uitloopt. Meng tijdens het kloppen met de specerijen.
        2. Leg op de tartaar een dotje met specerijen geklopte room. Leg daarbovenop een schijfje wortel en druk het wat in, zodat een randje room ontstaat. Laat op de wortel een druppel olijfolie vallen, zodat het helemaal bedekt is.
        3. Plak rondom de tartaar de dunne plakjes radijs.
        Bron: