Crostini Toscana (crostini Nero)

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de ui toe en laat ze in tien minuten zacht worden (bak ze niet bruin). Voeg de anjovis toe en laat deze smelten. Voeg de kippenlever toe en kappertjes toe en verhit tot de levertjes gaar zijn. Blus af met een scheutje vin santo en steek deze aan om de alcohol te laten verdampen. Doe het geheel over in een hoge kom en pureer met de staafmixer of in de kleine kom van de keukenmachine en pureer het geheel fijn.
Bron:Muriel

Lamsschouder met gekonfijte abrikozen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Kruiden
    1. Stamp de kruiden apart fijn in een vijzel. Meng ze dan met de 4-kruiden, cardemompoeder, kurkuma en gemberpoeder. Zet weg tot gebruik
    Lamsschouder
    1. Verwarm de oven voor op 80ºC.
    2. Maak de schouder schoon van vet en vliezen. Snijd het vlees regelmatig in. Kruid de schouder met fleur de sel en 5 g van het Afrikaanse kruidenmengsel.
    Braden van de schouder
    1. Verhit een scheur olijfolie in een pan. Braad de schouder op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Deglaceer met water, bouillon of wijn. Voeg 30 cl lamsjus toe.
    2. Doe een deksel op de pan en braad 3 uur in de oven op 80ºC. Arroseer regelmatig. Doe de abrikozen erbij en bak nog 30 minuten.
    Gekonfijte uien
    1. Schil de uien en eminceer ze fijn en verwijder de kern. Schil de knoflook. verhit een scheut olijfolie in een pan. Laat hierin de ui zachtjes bakken voor 10 minuten. Maak op smaak met fleur de sel.
    2. Doe er dan de knoflook bij en kook tot het geheel mooi zacht is. Verhoog dan het vuur een beetje om te laten karamelliseren.
    Opmaken en service
    1. Haal de lamsschouders uit de pan en snijd in mooie porties. Verwarm de borden en leg hier de schouder op. Dresseer de gekonfijte ui op het bord, samen met de abrikozen.
    2. Zeef de kookjus en meng met de lamsjus en wat tijm en kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper. Doe dan in een juskommetje.
    3. Serveer met de jus in het kommetje apart erbij.
    Bron:

    Varkensvlees met koningsoesterzwammen

    Be celeng base manis

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de bosui in dunnen ovale ringen. Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Snijd de lombok in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd heel klein.
    2. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit hierin de sjalotten en de knoflook, ongeveer 2 minuten tot lichtbruin. Voeg het vlees en de gember toe en op middelhoog vuur rondom bruin.
    3. Los de tamarinde in 2 eetlepels water op. Doe dit bij het vlees en vervolgens de 2 soorten ketjap, de rawits en peper. Bak nog ongeveer 1 minuut.
    4. Pers de limoen uit en doe bij het vlees. Roer goed door en voeg de helft van de kippenbouillon toe. Laat 1 uur sudderen. Blijf aanvullen met de bouillon.
    5. Snijd de oesterzwammen in lange dunne repen en laat deze op het laatst 3 minuten in de saus warm worden.
    6. Rasp de limoenschil. Snijd dan het wit weg en snijd tussen de vliesjes de limoen los. Snijd de limoenpartjes dan in driehoekjes.
    7. Haal de rawits uit de saus. Serveer het vlees en maak op met halve ringetjes bosui, limoen driehoekjes en limoenrasp.
    Bron:Rob van Gasselt

    Champignons gevuld met kippenlever

    Jamur Hati Siap

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Maak de kippenlevertjes schoon en snijd ze doormidden, maar zo dat er stukken ontstaan die mooi in een champignonhoed passen.
    2. Maak de champignons goed schoon en haal de steeltjes uit het hoedje. Snipper de steeltjes. Snijd de lombok in ringetjes. Schil en rasp de gember. Pel en snijd de sjalotten in dunne ringetjes en pel en snijd knoflook in dunne plakjes.
    3. Verhit olie in een wajan en frituur op hoog vuur eerste de sjalotjes en dan de knoflook krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie. Verwarm de olie in de wok en bak hierin de champignonhoedjes lichtbruin. De olie moet goed heet zijn zodat de champignonhoedjes snel dichtschroeien om zo weinig mogelijk olie op te nemen. Haal de champignonhoedjes uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
    4. Kruid de kippenlevertjes met peper en zout. Verwarm de olie in de wajan en voeg eventueel olie toe als er te veel olie is opgenomen door de champignons. Bak hierin de kippenlevertjes rondom bruin. Voeg de lomboks toe en laat 2 - 3 minuten meebakken. Voeg dan de gember, de kunyit, de champignonsnippers en de kecap toe en laat op rustig vuur 10 minuutjes garen. Wordt het te droog voeg dan een beetje kippenbouillon toe.
    5. Vul de champignonhoedjes met de stukjes lever en schep er een beetje saus over. Leg op ieder een paar ringetjes knapperige sjalot en plakjes knoflook. Bestrooi met heel fijngesnipperde peterselie.
    Bron:Rob van Gasselt

    Sperziebonen met gember

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Was de spreziebonen en maak ze schoon. Blancheer ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet dan af en leg ze in ijswater om het doorgaren te stoppen.
    2. Bak in een koekenpan de knoflook en gember 1 minuut in de olijfolie. Voeg dan de sperziebonen toe, bestrooi met zout en peper en bak dan nog 2 minuten. Strooi de bloem over de bonen, schep goed om en bak tot ze goudbruin zijn.
    3. Serveer direct en met een scheutje olijfolie en citroensap.
    Bron:Malu Simöes

    Vegan en gistvrij brood, boekweitbrood

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    brood

    Instructies

    1. Laat de boekweit een nachtje weken in ruim water of tenminste minstens twee uur.
    2. Week de chia zaden in 4 eetlepels water gedurende 10 minuten totdat ze een gel-achtige consistentie vormen
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C
    4. Giet de boekweit af en spoel goed af.
    5. Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en mix tot een dik beslag. Als het beslag te dik is voeg extra water toe.
    6. Giet het boekweitbeslag in een (medium) broodvorm (met bakpapier) en bak gedurende 60-75 minuten op 180 °C. Bak tot het brood bruin is en verwijder het dan uit de oven, haal het brood uit de bakvorm en zet het dan terug in de oven voor nog eens 30 minuten (dit zal een knapperige korstje creëren). Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop klopt. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt
    Bron:http://thegreencreator.nl/makkelijke-boekweitbrood/


    Bieten tartaar

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Tartaar
      1. Hak de bieten met een koksmes fijn. Meng met de eigelen en de overige ingrediënten.
      Bietencarpaccio
      1. Snijd de bieten in dunne doorzichtige plakjes met de mandoline. Leg de plakjes in de marinade om te garen in zuur.
      Garnituur
      1. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Schil de zwarte radijs en snijd ook in dunne plakjes. Rol in de vorm van een roos. Marineer ze vlak voor het serveren met de marinade. Schaaf plakjes van de Parmezaanse kaas. Rasp de Parmezaanse kaas. Zet de oven op 150ºC en strooi de kaas op een gelpad. Laat smelten en haal uit de oven als het lichtbruin begint te worden. Zet even weg tot het wat afgekoeld is en leg dan over een vorm, bijvoorbeeld een deegroller, om uit te harden.
      Opmaak
      1. Meng de groene kruiden met de vinaigrette en leg op de borden. Maak verder op met de knapperige parmezaan wafels, plakje parmezaanse kaas en de kruiden. Bestrooi met peper en zout.
      Eidooier
      1. Klop de slagroom lobbig zodat hij net niet meer uitloopt. Meng tijdens het kloppen met de specerijen.
      2. Leg op de tartaar een dotje met specerijen geklopte room. Leg daarbovenop een schijfje wortel en druk het wat in, zodat een randje room ontstaat. Laat op de wortel een druppel olijfolie vallen, zodat het helemaal bedekt is.
      3. Plak rondom de tartaar de dunne plakjes radijs.
      Bron:

      Asperges en peer met citroen en zuring

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Snijd de houterige onderkanten van de asperges af en schil ze. Kook ze 4 minuten in gezouten water. Laat uitlekken en afkoelen op een schone theedoek. Smoor de asperges vervolgens 15 minuten in een grote koekenpan met de boter op zacht vuur.
      2. Snijd intussen de peer met schil in 8 parten en doe ze bij de asperges. Laat zachtjes smoren en goudbruin worden.
      3. Zodra de asperges en de peer mooi van kleur zijn, voeg je er de blaadjes zuring of de rabarber bij. Laat deze goed slinken. De rabarber wordt zacht, meng ze dan met de asperges en peer door elkaar.
      4. Rangschik de asperges, peer en zuring (of rabarber) op warme borden. Op elk bord 2 asperges, een kwart peer en een theelepel zuring of rabarber. Meng het citroensap door de in de pan achtergebleven boter en schenk deze saus over de borden. Bestrooi met fleur de sel en zwarte peper.
      Bron:

      Mango curry

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      Personen

      Instructies

      1. Snijd de mango in stukjes, niet te klein. Meng dan met alle kruiden en andere ingrediënten goed door elkaar. Houd de sjalotten en blaadjes apart. Bak deze eerst aan in de hete olie, dan pas het mangomengsel erbij doen. Voeg ook het water toe.
      2. Laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
      Bron:

      Truffel soep met bladerdeeg korst (Paul Bocuse)

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Schil, was en snijd de uien en wortel in brunoise en zweet even aan in de boter, zodat ze beetgaar worden.
      2. Snijd het vlees en de foie gras in blokjes van 8 mm.
      3. Schaaf de truffel.
      4. Verdeel de ingrediënten over de soepkommen. Schenk de bouillon, Noilly Prat en truffel jus erbij. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
      5. Rol het bladerdeeg uit en steek rondje uit. Bestrijk de rondjes met het eigeel en leg ze op de soepkommen, met het eigeel naar beneden. Druk goed vast aan de randen. Bestrijk de buitenkant ook met eigeel en maak met de achterkant van een mesje een patroon in het bladerdeeg. Zet dan koel weg.
      6. Verwarm de oven voor op 245ºC. Vlak voor de soepkommen de oven ingaan, bestrijk je ze nogmaals met eigeel. Bak dan in de oven op 230ºC voor 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur tot 180ºC en bak nog 10 minuten.
      7. Als het deeg bol staat en mooi bruin is, haal je ze uit de oven en bestrijk met geklaarde boter om mooi te laten glanzen. Serveer direct.
      Bron: