Réunion

Brèdes, bladgroenten

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Maak de bladeren schoon en laat uitlekken. Snijd grote bladeren in stukken van 3 cm. Hak de sjalotten, knoflook en vijzel de knoflook met wat zout tot een puree. Doe dit met de gehakte chilipepers in de pan en bak tot het mengsel lekker geurt.
  2. Voeg de bladeren toe en bak tot ze enigszins geslonken, maar nog wel knapperig zijn. Het vocht moet verdampt zijn voor je het serveert.
Bron:

Rougail citron, Guadeloupe

Citroen rougail

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

  1. Snijd de citroenen in 2-3 mm dikke plakken. Halveer elke plak en snijd in drie driehoekjes. Verwijder de pitten. Wrijf de gember in de vijzel tot een puree.
  2. Doe de stukjes citroen en de gemberpuree in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Schep alles goed om.
  3. Dek het mengsel af met plasticfolie en laar een paar uur staan, zodat de citroenschil zachter wordt.
Bron:

Guadeloupe

Mosselen met zoete aardappelfrites

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Voorbereiding
    1. Maak de mosselen schoon onder stromend water. Snijd de lente-uitjes, hak de bieslook en knoflook en peterselie. Maak de zoet aardappels schoon met een borsteltje. Snijd dan in plakken van 1 cm en deze weer in frieten. Kook ze 5 minuten, tot de buitenkant zacht is en de binnenkant nog hard. Laat dan snel afkoelen in ijswater.
    Mosselen
    1. Doe olie in een grote pan en verhit. Voeg chilipepers, de gesneden lente-uitjes en bieslook toe en bak ze een paar minuten.n Doe knoflook, tijm en peterselie erbij en wacht tot alles lekker begint te geuren. Doe dan de mosselen erbij en leg het deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur tot de schelpen open gaan. Giet het limoensap erbij, maal er de zwarte peper over en schud de pan met deksel erop een paar keer flink.
    Frieten
    1. Zet een pan met olie op en laat tot 180ºC komen. Bak hierin de zoet aardappelfrieten tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.
    Serveren
    1. Serveer de mosselen voor ieder in een apart kommetje, met de gebakken kruiden erbij en nog apart extra chilipeper en partjes limoen. Doe in een ander schaaltje de frieten, eventueel met wat zelf gemaakte mayonaise op basis van citroen of limoen.
    Bron:

    Bollito bouillon

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    liter

    Instructies

    1. Doe het vlees, de olie, knoflook en zout in een pan met dikke bodem. Bruin het vlees op hoog vuur bruin. Voeg dan de peper en ui toe, roer goed en doe de bouillon erbij. Kook tot het vlees gaar is.
    Bron:

    Eenvoudige tomatensaus

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    g

    Instructies

    1. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en wortel tot ze zacht zijn.Voeg de tomaten toe en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Haal dan door een passe vite of blender ze met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
    Bron:

    Susciello

    Gebakken worstjes in tomatensaus

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg als de olie heet is, de pancetta toe en bak ongeveer 10 minuten tot het vet gesmolten is. Voeg dan de verse worst en soppressata toe en bak een minuut of 5. Breek de worst al roerende. Doe dan de tomaten erbij, wat zout en laat het een kwartiertje sudderen. De saus moet ingedikt worden. Als de saus te dik is, voeg je er wat water aan toe.
    2. Breek de eieren en laat ze in de saus glijden. Verhit tot de eieren gestold zijn en de eigelen nog vloeibaar. Dien dan meteen op.
    Bron:

    U’ Cutturidd

    Lamsstoofschotel

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 5 cm. Bak het aan in de olijfolie rondom bruin. Al het vlees moet de bodem raken, zonodig doe je het in meerdere porties. Haal dan het vlees uit de pan en zet apart.
    2. Bak in dezelfde olie de knoflook en ui met wat zout, op laag vuur. Doe dan de rode peper en laurier erbij en bak nog even een minuutje. Blus af met de wijn en schraap de aanbaksels los met een platte spaan. Doe dan het vlees terug in de pan en voeg de tomaten toe met bouillon, het vlees moet net onderstaan. Voeg zout toe, leg de deksel op de pan en laat op laag vuur 1,5 uur stoven. Roer vlak voor het serveren de peterselie en venkel erdoor. Serveer op kamertemperatuur met ciabatta.
    Bron:

    Focaccia Pugliese

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    focaccie

    Instructies

    1. Meng al het meel, aardappelpuree, water, zout, gist, suiker en 1/3de van de olijfolie in een kom of met de hand. Kneed het deeg tot het soepel is.
    2. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Snijd het deeg in drie even grote stukken. Maak hiervan een bal en leg ze in drie verschillende diepe borden die je met olijfolie bestrijkt. Bestrijk het deeg licht met olijfolie en dek het af met plastic folie. Zet de borden op kamertemperatuur opzij om het te laten rijzen. Het moet ongeveer drie keer zo groot worden.
    3. Doe twee eetlepels van de olijf olie in een pan van ongeveer 30 cm doorsnede. Leg één van de deegballen in de pan. Duw met je vingers en trek deze voorzichtig in de vorm van de pan maar laat het niet scheuren.
    4. Verdeel de kerstomaatjes die gehalveerd zijn het snijvlak omlaag op het deeg en ook ongeveer 10 olijven. Dek de pan af met een doek en zet nog 20 minuten opzij om te laten rijzen.
    5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet als de oven op temperatuur is in het deeg gerezen is de pan in de oven. Strooi een eetlepels zout en oregano over deVerwarm de oven voor op 220 °C. Strooi circa één theelepel van de oregano en wat zout over het deeg. Sprenkel er een eetlepel olijf olie over.
    6. Zet de pan op het vuur en verhit matig. Bak de focaccia als de olie gaat borrelen nog 3 minuten. De bodem moet diep goud bruin worden.
    7. Zet dan de pan in de oven en bak de focaccia ongeveer 17 minuten tot hij een diep bruine korst heeft. Laat hem dan op een taartrooster glijden en afkoelen, ongeveer 5 minuten. Je kunt hem warm of koud eten.
    Bron:

    Taartjesdeeg

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    taartjes van 6 cm

    Instructies

    1. Doe de droge bestanddelen in een kom en meng met de hand.
    2. Snijd de boter in kleine blokjes en doe in de kom. Wrijf dan de boter met alle ingrediënten tot je een kruimelig deeg hebt.
    3. Voeg een deel van het geklopte ei toe en kneed tot een deegbal. De bal moet soepel aanvoelen. Als hij te droog is doe er nog wat ei bij, als hij te nat is doe je er wat bloem bij.
    4. Maak een bal, wikkel in folie en leg koel weg. Minimaal een uur.
    Bron:petit gateau Amsterdam

    Zuurkool

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    kg

    Instructies

    1. Verwijder de buitenste bruine of vieze bladeren van de kool, bewaar 1 schoon blad apart. Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern
    2. Snijd de kool zeer fijn met de zuurkool schaaf of de keukenmachine
    3. Weeg de gesneden kool en weeg 2,25% zout af. Dat is dus 22,5 gram zout per kilogram kool.
    4. Meng het zout door de kool en ‘mishandel’ de kool door deze flink te stompen, slaan en knijpen. Doe dit tot de kool glazig wordt en veel vocht loslaat. Laat de kool een paar minuten staan en herhaal dit proces een aantal keer.
    5. Meng de kool met de kruiden.
    6. Doe de kool in de zuurkool pot of weckpot en druk stevig aan. De kool moet helemaal onder staan. Voeg eventueel 2,5% pekelwater toe als de kool onvoldoende onderstaat.
    7. Dek de kool af met het ongesneden koolblad en leg er iets zwaars op (in de zuurkoolpot zit een speciale steen). Sluit af en zet in het donker weg op kamertemperatuur (18 tot 21 graden).
    8. Controleer regelmatig of de zuurkool nog onder de pekel staat. Als er schimmel ontstaat veegt u die zo snel mogelijk weg
    9. Proef regelmatig. De zuurkool is klaar zodra hij lekker is, er geen gasopbouw meer plaatsvindt en er bij kamertemperatuur ongeveer 3 weken zijn verstreken.
    10. Zet in de koelkast om de fermentatie te stoppen
    Bron:Wateetons