Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Soep
    1. Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
    2. Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.
    serveren
    1. Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
    Bron:

    Quiche met wortel en broccoli

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Blancheer de broccoliroosjes in gezouten water, een paar minuten. Koel dan snel af op ijswater. Schil de wortelen en snijd in plakjes. Blancheer deze op dezelfde manier.
    2. Verwarm de oven voor op 180ºC.
    3. Klop de eieren los met het kerriepoeder, kokosmelk en zout en peper.
    4. Vet een quichevorm in met boter en beleg hem met het uitgerolde quichedeeg. Bak het deeg 20 minuten blind.
    5. Vul het voorgebakken deeg met de broccoli en wortel en bestrooi met de gerapte Gruyere kaas. Giet de saus erover en zet nog 30 minuten in de oven tot de quiche mooi bruin is gebakken. Serveer warm.
    Bron:

    Emilia Romana

    Ragu Bolognese

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd de ui en wortel in mirepoix (vierkante blokjes van 1 cm). Bak deze groente in de boter tot ze zacht zijn en zet apart.
    2. Bak het gehakt op hoog vuur tot ze droog en donkerbruin is. Blijf roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg de groente toe en deglaceer met de rode wijn. Reduceer tot alle vocht is verdwenen.
    3. Voeg de tomatensaus toe en laat koken en reduceren tot de helft. Maak op smaak met zout en peper en giet wat olijfolie door de ragu voor het serveren.
    Bron:

    Runder jus

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    liter

    Instructies

    1. Bak de stukjes vlees in de hete zonnebloemolie. Voeg als de stukken bruin zijn, de boter toe. Haal dan het vlees uit de pan. Maak de groentes schoon en snijd in mirepoix. Plet de knoflook. Bak de groentes in dezelfde pan tot ze bruin zijn. Doe het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon. Breng op smaak met zout. Reduceer en voeg weer bouillon toe. Reduceer en voeg dan voor de laatste keer bouillon toe. Reduceer dan tot de gewenste hoeveelheid en zeef de jus. Breng verder op smaak en zet dan weg tot gebruik.
    Bron:

    Ossenstaartsoep

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

      Voorbereiding
      1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
      2. Leg, in een ovenschaal de stukjes ossenstaart en daar omheen 2 gesnipperde wortels, de gehalveerde ui (schillen eraan laten), groen van de prei en de rozemarijn.
      3. Bestrooi het geheel met zout en peper.
      4. Dek het af met aluminiumfolie en zet een half uur in de oven.
      5. Verwijder dan de folie en zet het nog een kwartier in de oven.
      6. Vlees en ui moeten flink bruin worden.
      7. Maak, van de kalfsfond, 1 1/2 liter bouillon en maak die heet.
      8. Voeg het vlees en de groentes uit de oven eraan toe en laat het geheel 3 tot 4 uur trekken (de soep mag niet koken) op een kleine gaspit met sudderplaatje.
      Bereidingswijze
      1. Zeef de bouillon, laat volledig afkoelen en ontvet hem.
      2. Bewaar het vlees.
      3. Schenk de bouillon voorzichtig in een kleinere pan, zodat het bezinksel achterblijft of schenk het door een zeef met kaasdoek.
      4. Snijd prei, wortel en bleekselderij in hele kleine schijfjes en blokjes en bak die 5 minuten in hete boter.
      5. Voeg 1 deciliter van de bouillon toe en laat het inkoken.
      6. Pluk de mooiste stukjes vlees van het bot.
      7. Verhit de rest van de bouillon, breng op smaak met zout, peper en een paar druppels worcestersauce.
      8. Schenk de bouillon in warme soepkoppen.
      9. Voeg aan elke kop wat vlees, groentemix en peterselie toe en, aan tafel, 1 eetlepel Madeira of medium sherry.
      Serveertips
      1. Serveer met dunne, in driehoekjes gesneden, geroosterde witte boterhammetjes.Schenk de Madeira of sherry in kleine borrelglaasjes en serveer die bij de soep.
      Bron:

      Kalfsfond

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      liter

      Instructies

        Voorbereiding
        1. Snijd de groenten na het wassen grof. De tomaten hoeven niet ontveld te worden, de velletjes worden er later toch uitgezeefd.
        Bereiding
        1. Je kunt kalfsfond op twee manieren bereiden, als een lichte fond en als een iets donkerder fond. Als je een mooie blanke fond wil, begin je met het blancheren van de kalfsbotten: Breng een pan met ruim water aan de kook, doe de botten erin, kook enkele minuten, spoel de botten dan af onder koud stromend water. Zet de botten daarna op met de groenten en kruiden, en het water natuurlijk. Voor een donkerder fond blancheer je de botten niet, maar je bruint ze eerst in een braadslee in een hete oven (250 graden). Voeg nadat ze bruin zijn, de wortels en ui toe, schep alles om en laat nog 5 minuten bruinen. Giet het vet uit het braadblik en blus af met de witte wijn, waarbij je alle aanbaksels losschraapt. Zet het bakblik op een hoog vuur, laat het tot de helft inkoken en giet de wijn dan in de braadpan. Doe de botten en de groenten vervolgens in een pan met het water, breng aan de kook, schuim goed af, doe dan de groenten en kruiden erbij. Breng weer aan de kook, laat de bouillon dan 8 uur trekken op laag vuur. Niet laten koken, houd de bouillon tegen de kook aan. Blijf regelmatig afschuimen. Zeef de bouillon, en kook in met ongeveer eenderde, je hebt dan een demi glace. Tot de helft inkoken wordt een glace.
        Bron:

        Lasagna van rauwe groenten

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. De bodem van een schaal bedekken met een laag gehakte amandelen. Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken met behulp van een mandoline. Leg ze een uur in water, zout en citroen om ze wat zacht te laten worden. Giet de courgettes af in een vergiet en laat ze uitlekken. Verdeel nu de helft van de courgettes, dakpansgewijs, over de amandelbodem. Maal alle groenten voor de groentevulling en een keukenmachine. Bedek de laag courgettes nu met de helft hiervan. Meng alle ingredienten voor de rode saus in een blender tot een glad mengsel en spreid de helft hiervan uit over de groentemassa. Blend alle ingredienten voor de witte saus door elkaar. Deze zaus mag niet te dun zijn, maar ook niet te dik. Smeer de helft hiervan over de rode saus. Herhaal deze vier lagen nog een keer. Blend tenslotte de ingredienten voor de rawmesan tot een enigszins rulle saus voor over de laatste laag witte saus. Hierdoor krijg je het effect van een laagje parmezaanse kaas. Zet de schaal 1 uur in de oven op de laagste stand, 50 graden. Liefst met de deur open.
        Bron:

        Lamsfond

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. Voorbereiding: Snijd de groenten na het wassen grof.
        2. Bereiding: Bruint de botten in een braadslee in een hete oven (250 graden C). Doe ze vervolgens in een pan met het water, breng aan de kook, schuim goed af, doe dan de groenten en kruiden erbij. Bijkomend voordeel van het roosteren is dat een deel van het vet al gesmolten is. Dat hoef je straks niet meer te verwijderen. Breng weer aan de kook, laat de bouillon dan vier tot zes uur trekken op laag vuur. Niet laten koken, houd de bouillon tegen de kook aan. Blijf regelmatig afschuimen. Zeef de bouillon, en kook in met ongeveer tweederde.
        Bron:

        Wortel koriander en komijnsoep

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. Laat de wortelen gaar worden in de bouillon. Pureer met de staafmixer. Rooster de komijnzaadjes in de koekenpan en doe bij de soep, samen met de fijngehakte koriander. Vlak voor het opdienen de room erbij doen en schuimig opkloppen.
        Bron:

        Riblap

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. Kruid de riblap en bak het vlees in een koekenpan met arachideolie aan. Leg het vlees in een stoofpan. Bak in de voor de riblap gebruikte koekenpan de instukken gesneden schoongemaakte groenten, samen met de knoflookteentjes, tijm, laurier en kruidnagel even aan. Schep dan de groenten in de stoofpan, voeg de kalfsfond toe en stoof het vlees op een zeer laag vuur gaar. Laat het vlees buiten het stoofvocht afkoelen en trek het vlees los zodat er draadjes ontstaan. Bewaar het gezeefde stoofvocht.
        Bron: