Cook Your Life

Syrisch uienbrood

Gang: Brood
Keuken: Syrië
Porties: 4 broodjes

Ingrediënten

Deeg

  • 225 g tarwebloem
  • 5 g zout
  • 15 g verse gist of 7 gram droge gist
  • 120 g water

Topping

  • 1 stuks ui middelgroot
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 el munt fijngehakt
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 0,25 tl chilivlokken
  • zeezout

Instructies

Deeg

  • Wanneer je verse gist gebruikt, los dit op in een deel van het water. Meng de bloem, zout en droge gist door elkaar. Voeg dan water toe. In geval van verse gist voeg je eerst het water met de daarin opgeloste gist toe. Begin te mengen met je vingers en voeg langzamerhand de rest van het water toe, tot je een stevig deeg hebt. Ga dit kneden tot het soepel en elastisch is.
  • Vet een kom in met olie en leg hierin het deeg. Dek af met een doek. Laat rijzen tot dubbele hoeveelheid, ongeveer 1,5 uur.
  • Na het rijzen sla je het deeg neer en snijd stukken van +/- 80 gram af. Maak heir bolletjes van en laat 15 minuten rusten. Plet de bollen dan tot ze ongeveer 12 cm in doorsnede zijn. Leg de schijven op een bakplaat en prik ze in met een vork. Laat nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven op 230ºC met een pizzasteen als je die hebt.

Topping

  • Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout.
  • Verspreid de topping over de deegschijven. Leg de broodjes in de oven en laat 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Shoarma met aardappel en aubergine

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: Israel
Porties: 4 Personen

Ingrediënten

  • 500 g Aardappelen vastkokend, geschild en in schijfjes
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 el rode shoarmakruiden
  • 1 stuks Ui in halve ringen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 stuks Aubergines kleine, in plakken
  • 3 stuks Tomatenpuree in blokjes gesneden
  • 4 el geraspte kaas pittige kaas
  • 1 bakje andalousesaus zie recept

Instructies

  • Verwarm de oven op 200ºC.
  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar en laat uitlekken. Meng het gehakt met de rode shoarmakruiden, voeg de ui toe en bak gaar en bruin op middelhoog vuur.
  • Vet een ovenschaal in en maak laagjes van aardappel, aubergine, gehakt en tomaat. Bestrooi met de kaas en wat extra shoarmakruiden. Bak 20 minuten in de oven. Serveer met de andalousesaus in een pitabroodje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Hamburgers

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: USA
Porties: 4 hamburgers

Ingrediënten

  • 600 gram hamburgers of tartaar
  • 1 stuks Tomaat
  • 1 stuks Ui
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 4 stuks hamburgerbroodjes
  • ijsbergsla dun gesneden
  • Tomatenketchup

Instructies

  • Maak per hamburger 2 plakken, waarvan je de onderste met een opstaand randje maakt. Hierin leg je een plak tomaat en parmezaanse kaas. Mozzarella kan ook. Dan dek je de plak af met de andere plak en drukt de randen goed op elkaar. Bestrooi met zout en peper en andere kruiden die je lekker vindt. Leg de hamburgers in een dikke uienring en bak ze op de grillplaat aan beide kanten. Bak de overgeleven ui, die je in ringen hebt gesneden, zachtjes tot ze mooi doorzichtig en goudbruin zijn. Beleg het broodje en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Gang: Soepen
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Soep

  • 1 stuks ui
  • 2 stuks Venkels
  • 1 stuks wortelen
  • 1 Theelepel venkelzaad
  • 500 ml bouillon groente of kippen
  • 250 ml room

Garnituur

  • 100 gram tomaten zongedroogd
  • 200 gram pesto

Instructies

Soep

  • Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
  • Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.

serveren

  • Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

U’ Cutturidd

Cook Your Life

Lamsstoofschotel

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: Italiaans
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg lamsschouder
  • 2 el Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 stuks Ui grof gehakt
  • Zeezout
  • 1 stuks Rode paprika
  • 3 stuks Laurierblaadjes
  • 240 ml Witte wijn
  • 0,5 blik tomaten
  • 2 l lamsbouillon
  • 6 takjes Peterselie
  • 1 bosje wilde venkel of een kleine venkel, dun gesneden en in ijs gelegd.
  • Peper

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 5 cm. Bak het aan in de olijfolie rondom bruin. Al het vlees moet de bodem raken, zonodig doe je het in meerdere porties. Haal dan het vlees uit de pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde olie de knoflook en ui met wat zout, op laag vuur. Doe dan de rode peper en laurier erbij en bak nog even een minuutje. Blus af met de wijn en schraap de aanbaksels los met een platte spaan. Doe dan het vlees terug in de pan en voeg de tomaten toe met bouillon, het vlees moet net onderstaan. Voeg zout toe, leg de deksel op de pan en laat op laag vuur 1,5 uur stoven. Roer vlak voor het serveren de peterselie en venkel erdoor. Serveer op kamertemperatuur met ciabatta.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Emilia Romana

Cook Your Life

Ragu Bolognese

Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g Tomatensaus
  • 300 g gehakt
  • 3 dl rode wijn
  • 50 g Ui
  • 50 g Wortelen
  • Boter
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie

Instructies

  • Snijd de ui en wortel in mirepoix (vierkante blokjes van 1 cm). Bak deze groente in de boter tot ze zacht zijn en zet apart.
  • Bak het gehakt op hoog vuur tot ze droog en donkerbruin is. Blijf roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg de groente toe en deglaceer met de rode wijn. Reduceer tot alle vocht is verdwenen.
  • Voeg de tomatensaus toe en laat koken en reduceren tot de helft. Maak op smaak met zout en peper en giet wat olijfolie door de ragu voor het serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smaak van de zee

Cook Your Life

Profumo di mare

Gang: Voorgerecht vis
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Visbouillon

  • Olijfolie
  • 2 dl Visbouillon
  • 5 teentjes Knoflook fijngehakt
  • 1 stuks Ui
  • 1 stuks Prei
  • 2 stuks tomaten
  • 1 dl prosecco of witte wijn

Pasta

  • 100 g olives taggiasch
  • 1 stuks Citroen
  • 200 g Garnalen rauw
  • 30 g ricotta salata geraspt
  • 1 takje Munt
  • Olijfolie
  • 300 g trofie pasta

Instructies

Visbouillon

  • Doe de olijfolie in een grote pan en voeg de in stukjes gesneden groenten erbij. Even aanbakken zonder bruin te laten worden en dan deglaceren met prosecco of witte wijn. Voeg de visbouillon toe tot alle groenten onder staan. Laat rustig reduceren tot de helft en zet dan weg tot verder gebruik.

Pasta

  • Haal wat zestes van de citroen en snijd dan in plakken. Doe de olijfolie in de pan en laat heet worden. Doe de plakken citroen in de pan en laat even sudderen. Dan wat visbouillon erbij. Laat heet worden en doe dan de pasta erbij. De pasta absorbeert het vocht en voeg steeds wat vocht toe tot de pasta beetgaar is. Doe dan de garnalen, olijven erbij en de plakken citroen eruit. Kook tot de garnalen gaar zijn.
  • Maak af met de citroenzestes, munt en de ricotta salata.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Tomatensaus basis ingekookt

Gang: Sauzen, Veganistisch, Vegetarisch
Keuken: Italiaans
Porties: 1 kg

Ingrediënten

  • 150 g wortel mirepoix
  • 150 g Ui mirepoix
  • Olijfolie extra vierge
  • 1 kg tomaten uit blik
  • 150 cl zuurkoolsap
  • 2 tl Bakpoeder
  • 3 stuks hibiscusbloemen
  • 140 g Tomatenpuree
  • 2 stengels Bleekselderij

Instructies

  • Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij, laat bakken en blus af met witte wijn, een Chardonnay. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel.
  • Doe het zuurkoolsap en bakpoeder in de saus en roer goed door. Zet de pan in de oven op 80ºC en laat een nacht staan. De saus wordt zwart aan de bovenkant en dit roer je om.
  • Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Taartje van tomaat en paprika met basilicum

Gang: Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken: Frans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Groentes

  • 8 stuks tomaten
  • 1 stuks grote groene paprika
  • 1 stuks grote gele paprika
  • 150 g Boter
  • 4 vellen Filodeeg
  • takjes Tijm
  • Fleur de sel
  • Gemalen peper

Garnituur

  • 1 teentje Knoflook
  • 1 stuks Ui
  • 0,5 bosje Basilicum
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Tomatenpuree
  • 1 tl Poedersuiker

Instructies

  • Dompel de tomaten 10 seconden in een pan met kokend water. Verwijder ze en dompel ze onder in ijswater. Pel ze. Snijd ze in partjes en verwijder de zaadjes. Met een uitsteekring met een diameter van 2,5 cm snijd je rondjes. Snijd de resterende tomaten fijn en leg ze weg.
  • Was de paprika's, verwijder voorzichtig de zaadjes en witte delen. Snijd ze in 3-en in de lengte. Met dezelfde uitsteekring als voor de tomaten snijd je ze in plakjes. Dompel ze gedurende 10 seconden onder in een pot kokend water. Verwijder ze en dompel ze onder in ijswater. Laat ze goed leeglopen. Verwijder de velletjes van de rondjes. Zet ze weg.
  • Pel en snipper de ui. Doe het in een pan met 25 g boter en 1/2 dl olijfolie. Zet op middelhoog vuur, zout licht en laat zweten zonder te verkleuren. Voeg de teentjes knoflook, het bouquet garni, de resterende fijngesneden tomaten en de tomatenpuree toe. Breng op smaak met extra zout, peper en evt. suiker. Kook op middelhoog vuur en laat al het vocht verdampen. Verwijder vervolgens de teentjes knoflook, het bouquet garni en zet apart.
  • Knip rondjes bakpapier van ongeveer 13 cm.
  • Snijd 5 rondjes van 13 cm per vel filodeeg. Leg op een bakplaat een schijfje deeg. Bestrijk met een kwastje het oppervlak met een dun laagje boter. Dek af met een tweede plak en doe dit tot aan het vijfde. Beboter deze laatste niet. Bewaar in de koelkast.
  • Smelt de resterende boter en dompel hierin de plakjes tomaat en paprika. Leg de plakjes tomaat en paprika in een cirkel en overlappend op de 4 rondjes papier. Wissel 2 tomatenplakjes af ​​met 1 plakje paprika. Bewaar in de koelkast om de boter te laten opstijven en daardoor de tomaat en paprika vast te laten plakken aan het bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet het bord met de schijven in de oven en bak 10 minuten om een ​​licht bruine kleur te krijgen.
  • Verhit de fijngesneden tomaat zachtjes, breng op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte basilicum toe.
  • Verdeel de tomaten over de deegrondjes. Egaliseer met de achterkant van een lepel of met een spatel.
  • Keer het bakpapier met de tomaat en paprika om en leg op het deeg.
  • Bak gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven op 200 ° C.
  • Verwijder het papier na het bakken. Breng op smaak met peper, zout, tijm en een scheutje olijfolie.
  • Dien de taartjes afzonderlijk op op warme borden. Garneer met een klein blaadje basilicum.
  • wijn: een châteauneuf-du-pape met zachte zonnige accenten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Tomatensaus basis

Gang: Sauzen, Veganistisch, Vegetarisch
Keuken: Italiaans
Porties: 1 kg

Ingrediënten

  • 150 g wortel mirepoix
  • 150 g Ui mirepoix
  • Olijfolie extra vierge
  • 1 kg tomaten uit blik
  • 1 stengel bleekselderij

Instructies

  • Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel. Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!