Cook Your Life

Shoarma met aardappel en aubergine

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: Israel
Porties: 4 Personen

Ingrediënten

  • 500 g Aardappelen vastkokend, geschild en in schijfjes
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 el rode shoarmakruiden
  • 1 stuks Ui in halve ringen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 stuks Aubergines kleine, in plakken
  • 3 stuks Tomatenpuree in blokjes gesneden
  • 4 el geraspte kaas pittige kaas
  • 1 bakje andalousesaus zie recept

Instructies

  • Verwarm de oven op 200ºC.
  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar en laat uitlekken. Meng het gehakt met de rode shoarmakruiden, voeg de ui toe en bak gaar en bruin op middelhoog vuur.
  • Vet een ovenschaal in en maak laagjes van aardappel, aubergine, gehakt en tomaat. Bestrooi met de kaas en wat extra shoarmakruiden. Bak 20 minuten in de oven. Serveer met de andalousesaus in een pitabroodje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Andalousesaus

Gang: Sauzen
Keuken: Frans

Ingrediënten

  • 2 stuks eierdooier
  • 10 g water
  • 10 g azijn
  • 10 g citroensap
  • 50 g mosterd
  • 2 g witte peper
  • 20 g tomatenpuree
  • 5 g paprikapoeder
  • 1 g cayennepeper
  • 2 g uienpoeder
  • 0,5 g knoflookpoeder
  • 3 g mosterdzaad, gemalen
  • 6 g poedersuiker
  • 350 g zonnebloemolie

Instructies

  • Doe alle ingredienten in de volgorde zoals in de lijst staat in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en doen hem dan pas aan. Trek langzaam naar boven zodat een gladde saus ontstaat. Doe de saus in potjes die je eerst gesteriliseerd hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Kalfswangen in tomatensaus, langzaam gegaard

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: Hollands
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kg kalfswangen
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 el Tomatenpuree
  • 2 stuks Prei grof gehakt
  • 1 stuks Winterwortel julienne
  • 3 teentjes Knoflook gepeld, heel
  • 1 dl Kippenbouillon
  • Zout
  • Peper
  • 1 takje Rozemarijn

Instructies

  • Leg de kalfswangen in een bakblik. Giet hierover de tomatenblokjes en tomatenpuree. Strooi de groentes hierover en verdeel de hele knoflooktenen erover. Leg het takje rozemarijn erop. Giet de kippenbouillon in het bakblik en kook in de oven een half uur op 110ºC. Zet een schaal met heet water onderin de oven, zodat je wat stoomvorming krijgt.
  • Controleer na dit half uur of het vlees al in het vocht ligt. Zo niet, nog even doorkoken. Haal het takje rozemarijn er nu al uit. Verhoog dan de oventemperatuur tot 130ºC, deur op een kier om het vocht te laten ontsnappen en laat dit 4 uur gaan, tot het vlees mooi zacht is en de saus mooi donkerrood is geworden. Roer tijdens deze 4 uur rustig af en toe door elkaar. Breng op het laatst op smaak met peper en zout.
  • Serveren met pasta, aardappelpuree of risotto.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Tomatensaus basis ingekookt

Gang: Sauzen, Veganistisch, Vegetarisch
Keuken: Italiaans
Porties: 1 kg

Ingrediënten

  • 150 g wortel mirepoix
  • 150 g Ui mirepoix
  • Olijfolie extra vierge
  • 1 kg tomaten uit blik
  • 150 cl zuurkoolsap
  • 2 tl Bakpoeder
  • 3 stuks hibiscusbloemen
  • 140 g Tomatenpuree
  • 2 stengels Bleekselderij

Instructies

  • Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij, laat bakken en blus af met witte wijn, een Chardonnay. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel.
  • Doe het zuurkoolsap en bakpoeder in de saus en roer goed door. Zet de pan in de oven op 80ºC en laat een nacht staan. De saus wordt zwart aan de bovenkant en dit roer je om.
  • Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Taartje van tomaat en paprika met basilicum

Gang: Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken: Frans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Groentes

  • 8 stuks tomaten
  • 1 stuks grote groene paprika
  • 1 stuks grote gele paprika
  • 150 g Boter
  • 4 vellen Filodeeg
  • takjes Tijm
  • Fleur de sel
  • Gemalen peper

Garnituur

  • 1 teentje Knoflook
  • 1 stuks Ui
  • 0,5 bosje Basilicum
  • 3 el Olijfolie
  • 1 el Tomatenpuree
  • 1 tl Poedersuiker

Instructies

  • Dompel de tomaten 10 seconden in een pan met kokend water. Verwijder ze en dompel ze onder in ijswater. Pel ze. Snijd ze in partjes en verwijder de zaadjes. Met een uitsteekring met een diameter van 2,5 cm snijd je rondjes. Snijd de resterende tomaten fijn en leg ze weg.
  • Was de paprika's, verwijder voorzichtig de zaadjes en witte delen. Snijd ze in 3-en in de lengte. Met dezelfde uitsteekring als voor de tomaten snijd je ze in plakjes. Dompel ze gedurende 10 seconden onder in een pot kokend water. Verwijder ze en dompel ze onder in ijswater. Laat ze goed leeglopen. Verwijder de velletjes van de rondjes. Zet ze weg.
  • Pel en snipper de ui. Doe het in een pan met 25 g boter en 1/2 dl olijfolie. Zet op middelhoog vuur, zout licht en laat zweten zonder te verkleuren. Voeg de teentjes knoflook, het bouquet garni, de resterende fijngesneden tomaten en de tomatenpuree toe. Breng op smaak met extra zout, peper en evt. suiker. Kook op middelhoog vuur en laat al het vocht verdampen. Verwijder vervolgens de teentjes knoflook, het bouquet garni en zet apart.
  • Knip rondjes bakpapier van ongeveer 13 cm.
  • Snijd 5 rondjes van 13 cm per vel filodeeg. Leg op een bakplaat een schijfje deeg. Bestrijk met een kwastje het oppervlak met een dun laagje boter. Dek af met een tweede plak en doe dit tot aan het vijfde. Beboter deze laatste niet. Bewaar in de koelkast.
  • Smelt de resterende boter en dompel hierin de plakjes tomaat en paprika. Leg de plakjes tomaat en paprika in een cirkel en overlappend op de 4 rondjes papier. Wissel 2 tomatenplakjes af ​​met 1 plakje paprika. Bewaar in de koelkast om de boter te laten opstijven en daardoor de tomaat en paprika vast te laten plakken aan het bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet het bord met de schijven in de oven en bak 10 minuten om een ​​licht bruine kleur te krijgen.
  • Verhit de fijngesneden tomaat zachtjes, breng op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte basilicum toe.
  • Verdeel de tomaten over de deegrondjes. Egaliseer met de achterkant van een lepel of met een spatel.
  • Keer het bakpapier met de tomaat en paprika om en leg op het deeg.
  • Bak gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven op 200 ° C.
  • Verwijder het papier na het bakken. Breng op smaak met peper, zout, tijm en een scheutje olijfolie.
  • Dien de taartjes afzonderlijk op op warme borden. Garneer met een klein blaadje basilicum.
  • wijn: een châteauneuf-du-pape met zachte zonnige accenten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Linzenstoofpotje

Gang: Vegetarisch
Keuken: Hollands
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 g Linzen zwarte Beluga linzen
  • plantaardige olie
  • 1 stuks Rode ui gesnipperd
  • 1 stuks witte ui gesnipperd
  • 3 stengels Bleekselderij fijngehakt
  • 2 stuks winterwortelen geschild en in blokjes
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 75 g Tomatenpuree
  • 1 l Groentebouillon
  • 400 g Geitenkaas zachte, geschikt om te grillen
  • Zout
  • Peper
  • 250 ml fruitige zoete rode wijn
  • 2 stuks Laurierblaadjes

Instructies

  • Was en kook de linzen - zonder zout - gaar en laat ze afkoelen in het kookvocht.
  • Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olie. Voeg de beide uisoorten toe en fruit deze zachtjes aan. Voeg dan de bleekselderij en de wortelblokjes toe en bak deze al omscheppend mee.
  • Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, laat even bakken en blus af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten.
  • Als de wortel zacht en bijna gaar is, voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Voeg de groentebouillon toe en roer goed door.
  • Laat 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven of grill voor op 180 graden.
  • Leg de geitenkaas op een stuk bakpapier. Gril 5 minuten of zo lang als nodig is om een bruin krokant korstje te vormen. Verdeel de kaas in vieren of achten.
  • Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de stukjes geitenkaas erbovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Kreeftenbisque

Gang: Soepen
Keuken: Frans
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 10 hele Kreeft vrouwtjeskreeften
  • 1 stuks Winterwortel
  • 1 stuks Ui
  • 1 bol Knoflook
  • 0,5 stuks Venkel
  • 1 stuks Bouquet garni laurier, tijm,peterselie
  • 300 g Tomatenpuree
  • 1 scheut Cognac
  • 1 scheut port of witte wijn
  • 5 dl Kippenbouillon
  • 200 g Champignons
  • 1 handje Rijst. witte
  • 3 stuks kipkarkassen
  • 2 l water
  • naar smaak Cayennepeper
  • enkele draden Saffraan

Instructies

  • De bisque wordt gemaakt van de koppen en 1 hele kreeft. Doe de kreeften in een pan kokend water met zout en zet meteen het vuur uit. Laat ze een minuut of 3 4 in het water staan. Laat dan afkoelen. Haal de koppen van het lijf en maak ze open. Verwijder dan de longen en het maagje. Die geven een bittere smaak af. De coraille, de hersenen in de kop, geeft smaak en gaat in de pan.
  • Hak de koppen en het lijf in stukken. Bereid een grote pan voor met olie en zet op middelhoog vuur. Zweet de kreeften aan in de olie.
  • Voeg de groenten toe en de tomatenpuree. Even goed doorbakken om het zure van de tomatenpuree te neutraliseren.
  • Flambeer met de cognac en voeg dan de port toe. Doe het handje rijst in de pan, dat zorgt voor binding.
  • Maak van de kipkarkassen een pure kippenbouillon. Zet ze op met koud water, zonder groente, en laat anderhalf uur zachtjes koken. Schuim in het begin steeds af. Gebruik deze bouillon voor de bisque. Dit geeft een mooie zachte smaak aan de bisque.
  • Laat dan de bisque een half uur trekken. Voeg dan cayennepeper en saffraan toe.
  • Maak dan het knietje, de scharen en de staart van de kreeft open en haal het vlees eruit. De knietje met een schaar openknippen en de scharen met een mes even inhakken. Het puntje van de schaar afsnijden en je haalt het vlees er makkelijk uit. De staart haal je makkelijk leeg door op de staart te drukken met duim en vinger. Snijd de staart doormidden en haal de darmpjes eruit.
  • Ga met de staafmixer door de bisque. Haal dan de grote stukken uit de bisque en zeef door een grove zeef. Daarna haal je de bisque nog door een fijne zeef. Maak op smaak indien nodig en serveer met de stukken kreeft en eventueel wat brunoise gesneden en geblancheerde groenten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Geroosterde paprikasoep

Gang: Soepen
Keuken: Hollands
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks tomaten
  • 3 stuks rode paprika’s
  • 1 stuks Ui
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 stuks rode chilipeper of cayennepeper
  • 1 el Tomatenpuree of zelfgemaakte BBQ saus
  • 0.75 liter Kippenbouillon
  • Handje verse peterselie
  • 4-6 el creme fraiche
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 graden (hetelucht).
  • Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Vet een braadslede in met wat olijfolie. Leg de paprika met de schil naar boven in de braadslede.
  • Laat de paprika’s 10 minuten roosteren in de oven totdat de schillen zwart geblakerd zijn. Je kunt de schil heel gemakkelijk verwijderen als ze even afgekoeld zijn.
  • Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak deze fijn.
  • Fruit dit aan in wat olijfolie.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verhit kort.
  • Was de tomaten en snijd deze in stukken. Ontvel de paprika’s en snijd deze ook in stukken. Voeg dit bij de uien.
  • Voeg de bouillon toe en laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten zacht koken.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Breng de geroosterde paprikasoep verder op smaak met wat peper en zout. Garneer de soep met de verse peterselie en een eetlepel crème fraiche.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Kreeftenfond

Gang: Bouillons
Keuken: Frans

Ingrediënten

Kreeft

  • 500 g gekneusde kreeft
  • 3 cl Olijfolie of boter

Kruiden

  • 100 g ui
  • 150 g wortel
  • 100 g sjalotjes
  • 75 g bleekselderij
  • 6 stuks tomaten concassee
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 stuks Bouquet garni tijm, laurier, rozemarijn, basilicumsteeltjes, dragon
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cl cognac
  • 8 cl witte wijn
  • 1,25 l visbouillon
  • naar smaak zeezout
  • naar smaak espelette peper

Instructies

  • Schil, was en snijd de groenten in brunoise en zweet met boter of olie. Voeg de geplette kreeftenlichamen toe en bak nog eens 6 minuten. Voeg de tomatenpuree toe. Flambeer met cognac en voeg de witte wijn toe. Reduceer tot de helft. Voeg de tomatencomcassée toe. Giet de visbouillon of het water erbij. Breng licht op smaak en laat gedurende 1 uur langzaam sudderen. Giet door een fijne zeef. Bewaren op een gekoelde plaats.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Kreeftenboter

Gang: Sauzen
Keuken: Frans
Porties: 1 kg

Ingrediënten

Kreeft

  • 500 g Kreeft
  • 1,2 kg boter

Kruiden

  • 100 g sjalotjes
  • 100 g uien
  • 2 tenen knoflook
  • 75 g bleekselderij
  • 150 g wortel
  • 75 g prei het witte deel
  • 6 stuks tomaten concassee
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 stuks Bouquet garni
  • 1 l water
  • naar smaak zeezout

Instructies

  • Schil, was en snijd alle groenten in brunoise. Bak ze in hete boter. Voeg de geplette kreeftenlichamen toe en bak ze gedurende 5 minuten. Voeg water, boter en zout toe. Dek af en kook in de oven op 150 ° C gedurende 2 tot 2:30 uur. Giet de vloeistof door een fijne zeef. Plaats op een gekoelde plaats om de boter op smaak te laten komen. Pak dan de boter uit de koelkast, warm op en giet nogmaals door een fijne zeef. Bewaren op de gekoelde plaats.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!