Cook Your Life

Zabaione

Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 stuks Eidooier
  • 3 el Suiker
  • 1,25 dl Marsala
  • 2,5 dl Room

Instructies

  • Klop de eierdooiers en de suiker in een kom au bain marie. Als het mengsel lauwwarm is doe je de marsala er bij en blijf kloppen. Het mengsel neemt in volume toe en wordt dikker. Als het een lobbige dikte heeft bereikt, is het klaar. Je kunt het warm of koud serveren bijvoorbeeld met zacht fruit of perziken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Bonencrème

Gang: Bijgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 170 g witte bonen
  • 250 g Room
  • Zout
  • Tijm
  • 0,5 stuks Citroen sap
  • 1 el Crème fraiche
  • 100 gram Groentebouillon
  • 1 stuks Chili peper
  • 1 dl Olijfolie
  • 1 el zwarte olijven

Instructies

  • Laat de bonen 1 nacht weken in water en giet ze af. Doe de geweekte bonen in een vacuümzak met room, zout en tijm en trek deze vacuüm. Stoom de bonen drie uur in de oven op 100 °C.
  • Draai de witte bonenpuree, bouillon en olijven in de blender en breng op smaak met rode peper, olijfolie, citroensap, crème fraiche en zout. Voeg de bouillon langzaam toe, de crème moet niet te dun worden. Ze moet niet uitlopen op het bord. Verwarm voor het opdienen en besprenkel met wat olijfolie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Gang: Soepen
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Soep

  • 1 stuks ui
  • 2 stuks Venkels
  • 1 stuks wortelen
  • 1 Theelepel venkelzaad
  • 500 ml bouillon groente of kippen
  • 250 ml room

Garnituur

  • 100 gram tomaten zongedroogd
  • 200 gram pesto

Instructies

Soep

  • Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
  • Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.

serveren

  • Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Zuppa Inglese

Gang: Nagerecht, Patisserie
Keuken: Italiaans
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Crema

  • 750 g pan de spagna zie recept hiervoor
  • 1 liters Banketbakkersroom zie recept hiervoor
  • 250 g Room
  • 70 g Chocolade puur, au bain marie gesmolten

Siroop

  • 200 ml water
  • 100 g Suiker
  • 30 ml Rum

Italiaanse meringue

  • 65 ml water
  • 80 g eiwitten 1 eiwit is ongeveer 40 gram
  • 1 snufje Zout
  • 20 g Poedersuiker

Instructies

Crema

  • Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe twee derde van de room in een aparte kom en roer hier de gesmolten chocolade door. Zet beide delen apart afgedekt met plastic folie.
  • Wanneer de banketbakkersroom is afgekoeld, klop de room stijf en meng twee derde door de chocoladecrème en één derde door de gele crème. Zet dan weg.

Siroop

  • Doe het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot alle suiker is opgelost en doe dan de rum erbij.

Meringue

  • Ontvet een kom van een staande mixer met de halve citroen. Doe de eiwitten in de kom met het zout. Draai op lage snelheid tot de eiwitten schuimig worden. Verhoog dan de snelheid en doe de poedersuiker erbij. Klop tot de eiwitten zachte pieken hebben gevormd.
  • Zet wanneer de je de poedersuiker bij de eiwitten hebt gedaan het water met de suiker op het vuur. Laat dit doorkoken tot 121ºC.
  • Giet wanneer de suikeroplossing 121ºC is deze bij de eiwitten terwijl de machine draait. Laat draaien tot de meringue op kamertemperatuur is gekomen. Zet dan koel weg.

Samenstellen zuppa Inglese

  • Snijd de cake in plakken. 1 cm voor in kleine glaasjes en 2 cm voor een grote suppa. Bestrijk de cake met de rumsiroop.
  • Verdeel de helft van de chocoladeroom op de bodem van de schaal of schaaltjes. Leg hier een laag cake op. Doe dan de gele room erop, weer een laag cake en chocoladeroom. Eindig met een laag cake. Zet dit dan koel weg voor verdere afwerking. Dat kan meteen of later.
  • Bestrijk de bovenkant van de suppa met de meringue. Mooi glad of juist met pieken. Je kunt hem ook opspuiten in toefjes. Bruin de meringue met een brander voor een mooi effect.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Réunion

Cook Your Life

Crème brûlée met passievrucht en vanille

Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 5 dl Room
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 4 stuks Eidooiers
  • 65 g Suiker
  • 2 stuks passievruchten
  • Rietsuiker voor het karameliseren

Instructies

  • Giet de room in de pan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe in de room met het stokje erbij. Breng de room zachtjes aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat nog een paar minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Klop in een kom de eierdooiers met de witte suiker tot een romige substantie. Voeg dan langzaam de hete room erbij en roer goed door. Haal dan het vanillestokjeruit.
  • Schraap de passievruchten leeg en roer de pulp door de room. Verdeel het mengsel over crème brut Les schaaltjes en zet ze een braadslede. Giet er warm water in zodat de schade is tot ongeveer de helft onder water staanVerdeel het mengsel over crème brûlée schaaltjes en zet ze in een braadslede. Giet er warm water in zodat de schade is tot ongeveer de helft onder water staan. Bak de custard ongeveer 45 minuten. Ze moet in het midden nog een beetje lobbig zijn.
  • Laat is gratis dan afkoelen tot zo koud zijn. Zet ze in de koelkast tot gebruik.
  • Bestrooi de bovenkant van de crème brûlées met wat rietsuiker en verdeel dit gelijkmatig. Brand dan de karamel. Laat de custard dan weer koud worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Hutspot in ringen

Gang: Hoofdgerecht vlees
Keuken: Hollands
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks uien
  • 0,5 l Room
  • 20 g Gelatine
  • 2 stuks Aardappelen groot
  • 1 stuks Winterwortel

Instructies

  • Snipper de uien en fruit ze zachtjes aan in de olie of boter tot ze glazig zijn. Blus af met slagroom en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer tot een gladde massa en voeg de gelatine toe en meng goed. Laat dan rustig afkoelen.
  • Schil de aardappelen en wortels. Snijd in lange plakken van 3 mm en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Niet te ver, anders zijn ze niet meer te hanteren.
  • Leg om en om een plak aardappel, uiencreme, wortel, uiencreme, aardappel etc. Maak een stapel van de grootte van de ring die je straks wilt uitsteken.
  • Leg dit in de koelkast om op te stijven, minimaal 30 minuten. Snijd dan plakken van 1 cm dikte af en steek deze uit met een ring of andere vorm.
  • Leg de plak dan in een oven van 90ºC tot hij weer warm is. Serveer met hachée of spek.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Spaghetti carbonara

Gang: Hoofdgerecht vlees, Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 g Spaghetti
  • 125 g Pancetta Tessa gesneden
  • 50 g Boter
  • 50 g parmigiano reggiano geraspt
  • 6 stuks eierdooiers
  • Fleur de sel
  • 2 el Room

Instructies

  • Kook het water in een ruime pan, 1 liter per 100 gram pasta. Breng aan de kook en voeg het zout toe, 10 gram per liter. Meng goed en laat opnieuw koken. Doe de pasta in de pan en roer de eerste minuten regelmatig. Zo voorkom je het plakken. Kook pasta al dente, dus beetgaar.
  • Snijd ondertussen de pancetta in dunne reepjes. Doe de boter in een pan, gevolgd door spekjes. Zet op het vuur en bak naar wens.
  • Rasp de Parmigiano in een kom. Breek de eieren en voeg de dooiers bij de kaas. Bewaar de eiwitten voor een andere gerecht. Voeg royaal versgemalen zwarte peper en klein beetje zout toe. Om de eieren wat losser te maken giet er een beetje room bij en roer met een garde of vork. Room mag zeker geen basis van de saus zijn.
  • Giet de gekookte pasta bij de pancetta. Zet het vuur uit en roer goed door. Voeg de saus toe. Meng goed en schep de pasta gelijk op borden of doe het in een licht voorverwarmde schaal. Serveer het in ieder geval niet in de hete pan. Strooi er nog een beetje zwarte peper en Parmezaanse kaas over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Roodfruit roomijs uit de blender

Gang: IJs
Keuken: Hollands
Porties: 500 g

Ingrediënten

  • 200 ml room
  • 1 stuks eiwit
  • 40 g suiker
  • 250 g roodfruit diepgevroren

Instructies

  • Doe de ingrediënten in de volgorde als aangegeven in de lijst in de blender en gebruik het programma blender (Magimix blender). Het ijs is dan direct te eten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Patinaakcreme

Porties: 1 l

Ingrediënten

  • 1 stuks pastinaak
  • 1 stuks peterseliewortel
  • 0,3 l room
  • 0,1 l groentebouillon
  • zout
  • peper
  • 0,1 l melk
  • 1 stuks laurierblaadje

Instructies

  • Kook de pastinaak en peterseliewortel gaar in de room met wat melk, giet af en bewaar het kookvocht. Haal de pastinaak en peterseliewortel door de blender tot ze mooi glad zijn en voeg steeds wat van het kookvocht toe. Eventueel nog wat extra groentebouillon. Maak een mooie en gladde saus, zout en peper om op smaak te brengen. Zet weg tot gebruik of vacumeer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Knolselderijgratin

Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kg Knolselderij
  • 4 stuks Eieren
  • 4 dl Room
  • 4 teentjes Knoflook

Instructies

  • Schil de knolselderij en snijd in zeer dunne plakken op de snijmachine. Meng de overige ingrediënten met een staafmixer door elkaar en breng het hoog op smaak met zout en peper. Leg de plakken knolselderij een kwartier in het mengsel zodat ze al wat vocht op nemen. Smeer een passende braadslee in met een dun laagje olie en leg de knolselderijplakken er gelijkmatig in. Druk heel goed aan en zorg ervoor dat het net onder de room staat. Dek af met bakpapier, zet licht onder druk en bak voor 25 minuten af op 180°C. Haal het bakpapier en het gewicht er af en bak het nog 10 minuten op 180°C. Zet het 4 uur onder lichte druk weg, zodat je er daarna strakke banen van kunt snijden. Verwarm in de oven vlak voor het opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!