Geroerbakte shiitakes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de knoflook 1 minuut, of tot hij flink geurt. Doe er de paddenstoelen bij en roerbak ze 2 minuten tot ze gaar zijn. Voeg de rest van de ingrediénten toe, roerbak ze nog 1 minuut en ga aan tafel.
Bron:

Kokoscurry met rundvlees en aubergines

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit de olie in een wok op matig vuur en bak de groene currypasta 1-2 minuten tot hij flink geurt. Giet er 250 ml kokosmelk bij en kook het mengsel 2-3 minuten, tot de melk dik begint te worden en de olie boven komt drijven. Voeg het vlees toe, blijf 4 minuten roeren, giet er 475 ml water bij en breng ze aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren.
  2. Voeg de vissaus en suiker toe. en laat 5 minuten koken. Doe er de aubergines en pepertjes bij, breng ze aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Roer er de basilicumblaadjes door en zet de pan van het vuur.
  3. Serveer de curry met de gekookte vermicelli, taugé, waterspinazie en hardgekookte eieren.
Bron:

Pangsit met varkensvlees en garnalen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

stuks

Instructies

  1. Snijd de bosui of kleine prei in de lengte in 5-7 mm brede reepjes. Snijd net zoveel reepjes. als je loempiavelletjes hebt. Leg de reepjes 30 seconden in de kom kokend water en laat ze vervolgens in het koude water afkoelen. Giet ze af, dep ze droog en zet ze opzij.
  2. Hussel voor de vulling de garnalen met het varkensgehakt, de saam-gler, sojasaus en suiker en waterkastanjes in een grote kom door elkaar. Dek ze af met plasticfolie en zet ze voor gebruik minstens 10 minuten in de koelkast.
  3. Leg een loempiavelletje op je werkvlak en schep 1 theelepel van de vulling in het midden. Breng de randjes van het velletje naar elkaar toe en bind ze met een reepje bosui of prei bij elkaar. Leg er voor de zekerheid een dubbel knoopje in. Herhaal dit met de rest van de velletjes en vulling.
  4. Verhit de olie om in te frituren in een wok of frituurpan tot 180°C, of tot een stukje brood in 30 seconden bruin is. Verdeel de pangsits in porties en frituur ze 5-7 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Serveer met zoete chilidipsaus.
Bron:

Eieren in tamarindesaus

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit de olie in een wok op matig-laag vuur en bak de sjalotjes in 8-10 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en zet ze opzij.
  2. Bak de eieren 6-8 minuten in dezelfde wok op matig vuur tot ze rondom gelijkmatig goudbruin zijn. Schep ze uit de wok en zet ze opzij. Laat 1 eetlepel olie in de wok zitten.
  3. Roer de tamarinde, suiker, vissaus en ongeveer 4 eetlepels water in de wok door elkaar tot de suiker opgelost is, en laat het mengsel 5 minuten koken tot het stroperig begint te worden. Zet de pan van het vuur.
  4. Snijd de eieren in de lengte doormidden. Leg ze met de dooier naar boven op een schaal, sprenkel er de saus over en bestrooi ze met de krokante sjalotjes, pepertjes en koriander. Serveer met gekookte jasmijnrijst.
Bron:

Gekarameliseerd varkensvlees

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Snij het vlees in blokken van 3x4cm. Doe ze 5 minuten in kokend water en koel dan snel af in koud water. Voeg de fijngehakte knoflook, sjalotjes, 1 eetlepel vissaus, zout en peper toe aan het vlees, mix en laat het marineren voor 15- 30 min.
  2. Maak de karamel saus. Voeg 1 eetlepel olie en 2 eetlepels suiker toe aan een pan, laat op een medium vuur smelten en karameliseren, zonder te roeren. Wanneer de saus bruin begint de te kleuren, kan het vlees toegevoegd worden. Roer het vlees goed om en laat 3 minuutjes doorbakken. Voeg daarna het kokoswater toe, vul het verder aan met water tot het vlees net onder het vocht staat. Breng aan de kook en haal met een zeefje eventuele schuim weg.
  3. Draai het vuur laag en laat voor 45 minuten zachtjes door koken.
  4. Voeg de eieren toe en laat het voor 10 minuten verder koken. Voeg de rode chilipepers in de laatste 5 minuten toe. Breng op smaak met vissaus en eventueel extra suiker.
Bron:

Linzenstoofpotje

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Was en kook de linzen - zonder zout - gaar en laat ze afkoelen in het kookvocht.
  2. Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olie. Voeg de beide uisoorten toe en fruit deze zachtjes aan. Voeg dan de bleekselderij en de wortelblokjes toe en bak deze al omscheppend mee.
  3. Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe, laat even bakken en blus af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten.
  4. Als de wortel zacht en bijna gaar is, voeg dan de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Voeg de groentebouillon toe en roer goed door.
  5. Laat 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verwarm de oven of grill voor op 180 graden.
  7. Leg de geitenkaas op een stuk bakpapier. Gril 5 minuten of zo lang als nodig is om een bruin krokant korstje te vormen. Verdeel de kaas in vieren of achten.
  8. Schep de linzenstoofpot in een mooi diep bord en leg de stukjes geitenkaas erbovenop.
Bron:Joke Boon

Boudin worst

Recept Afdrukken

Ingrediënten

worstjes

Instructies

  1. Snijd het varkensvlees en de varkens-­ lever afzonderlijk in blokjes van 2,5 cm.
  2. Verhit de olie in een grote soeppan en schroei het varkensvlees op middelhoog vuur dicht. Voeg zodra het vlees bruin is de ui, bleekselderij, paprika en knoflook toe en bak ze glazig.
  3. Voeg de blokjes lever toe en bak ze bruin.
  4. Voeg de overige ingrediënten, behalve de rijst, bosui en peterselie, toe en laat ze 4 uur sudderen.
  5. Giet vlees door een vergiet of grote zeef af en vang de bouillon op. Houd de bouillon apart.
  6. Laat het vleesmengsel afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.
  7. Breng intussen de opgevangen bouillon in een grote pan aan de kook. Voeg de rijst toe en draai het vuur laag. Leg het deksel op de pan en kook de rijst in 15-20 minu­ten, of volgens de aanwijzingen op de ver­ pakking, gaar. Giet de rijst af in een vergiet of grote zeef en gooi eventuele bouilIon weg. Laat de rijst afkoelen en zet hem ook een nacht in de koelkast.
  8. Doe de volgende ochtend de rijst in een grote, ijskoude kom en zet die onder de mond van de vleesmolen. Maal het koude vleesmengsel één keer door een medium plaatje en vang het op in de kom met rijst.
  9. Meng de rijst en het vlees met uw han­den grondig door elkaar, tot de rijst volle­dig is opgenomen door het vlees. Meng tot slot de bosui en de peterselie er gelijkmatig door.
  10. Doe het worstmengsel in de worststop­ per en druk het krachtig aan om alle lucht te verwijderen.
  11. Vul de varkensdarm met de worst en draai afzonderlijke worstjes van zo'n 150 gram (3 per 450 gram). Elk worstje moet 13--15 cm lang zijn.
  12. Leg de worstjes onbedekt een nacht in de koelkast zodat het worstvel kan drogen.
  13. Knip de worstjes los op de plek waar ze gedraaid zijn.
Bron:

Barbequesaus klassiek

Recept Afdrukken

Ingrediënten

liter

Instructies

  1. Verhit de plantaardige olie in een niet reactieve braadpan of sauspan en sauteer de uien en knoflook tot deze zacht en iets gebruind zijn.
  2. Voeg zout, chilipoeder, komijn, koriander, melasse en suiker toe aan de pan en roer dit goed elkaar. Breng aan de kook en laat het 3 minuten op een laag vuur staan.
  3. Voeg er de tomatenstukjes aan toe en de appelazijn. Goed roeren en aan de kook brengen.
  4. Laat de saus 2-3 uur sudderen op een laag pitje. De barbecuesaus wordt nu dikker en donkerder.
  5. Haal de pan van het vuur en doe er de witte azijn en Worcestershiresaus bij. Breng het op smaak met zout en peper.
  6. Doe de nu nog ongelijkmatige barbecuesaus in een blender of foodprocessor, doe er tenminste 2 koppen water bij en blend tot het glad is geworden. Je kunt deze saus meteen gebruiken of in een pot doen en in de koelkast bewaren.
Bron: