Scaloppine al Marsala can funghi misti

Sicilië

Kalfsmuis in marsala met gemengde paddenstoelen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Snijd het vlees in plakjes van 5 mm en sla deze platter met een hakmes tussen twee velletjes folie. Meng de bloem met zout en peper en haal de kalfslapjes door de bloem.
  2. Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg nog wat peper en olijfolie toe. Bak de kalfslapjes 2 minuten per kant op hoog vuur. Voeg de marsala toe en verwarm nog een paar minuten tot het vlees gaar is. Leg ze dan weg en houd warm onder aluminiumfolie op een warm bord.
  3. Doe dan de paddenstoelen in de pan en bak ze op hoog vuur. Laat ze even sudderen met het deksel op de pan tot ze hun vocht hebben afgestaan. Haal dan het deksel van de pan en draai het vuur hoog om het vocht te laten verdampen en de saus te laten indikken.
  4. Leg dan het vlees op de borden, schep de paddenstoelen op het vlees, schenk de saus over het vlees en wat ernaast. Beleg met peterselie en oregano. Snel serveren voordat het afkoelt.
Bron:Sicilcious, Loes Janssen Miraglia

Linguine met venusschelpen en bottarga

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng een grote pan met veel water en zout aan de kook. Kook de linguine beetgaar.
  2. Schenk de olijfolie in een andere grote pan. Verhit op halfhoog vuur en doe de knoflook erin. Als die begint te bakken doe je de chilivlokken en schelpen erbij.Roer goed om de schelpen met de olie te bedekken. Schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Schud na 1 minuut (klikken) en verlaag de temperatuur een beetje. Laat de saus wat indikken.
  3. Ondertussen is de pasta klaar. Giet deze af en bewaar wat van het kookvocht. Doe dit kookvocht bij de schelpen, samen met de peterselie en nog wat olijfolie. Goed roeren en schudden, de saus moet dikker worden.
  4. Leg de pasta op de borden en leg de schelpen hierop. Rasp de bottarga over de schelpen en schenk er de saus over. Meng de pasta dan met 2 vorken op het bord.
Bron:Bitterzoete honing, Letitia Clark

Kwartels met kappertjes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Bestrooi de kwartels rondom met het zeezout. Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem en doe de knoflook erbij. Laat die een paar minuten bakken, tot je ze gaat ruiken. Leg dan de kwartels in de pan, braad ze bruin en keer ze regelmatig om. Ze mogen niet aanbranden. Regel de hitte zodat ze mooi bruin worden. Als ze goudbruin zijn voeg je de peterselie, kappertjes en wijn tope. Leg het deksel schuin op de pan en laat ongeveer 8 minuten braden. Haal het deksel van de pan en controleer of ze gaar zijn. De poten moeten makkelijk van het lijf komen en je moet met een naald makkelijk door het vlees kunnen prikken. Het sap dat eruit loopt moet licht van kleur zijn. Haal de kwartels er dan uit en leg onder aluminiumfolie weg zodat ze warm blijven. Kook de saus nog verder in tot hij mooi stroperig is. Serveer ze de kwartels met de saus en lekker vers brood. Bijvoorbeeld pani di semola di grano duro. Besprenkel de kwartels met wat druppels citroensap.
Bron:Bitterzoete honing Letitia Clark

Guadeloupe

Mosselen met zoete aardappelfrites

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Voorbereiding
    1. Maak de mosselen schoon onder stromend water. Snijd de lente-uitjes, hak de bieslook en knoflook en peterselie. Maak de zoet aardappels schoon met een borsteltje. Snijd dan in plakken van 1 cm en deze weer in frieten. Kook ze 5 minuten, tot de buitenkant zacht is en de binnenkant nog hard. Laat dan snel afkoelen in ijswater.
    Mosselen
    1. Doe olie in een grote pan en verhit. Voeg chilipepers, de gesneden lente-uitjes en bieslook toe en bak ze een paar minuten.n Doe knoflook, tijm en peterselie erbij en wacht tot alles lekker begint te geuren. Doe dan de mosselen erbij en leg het deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur tot de schelpen open gaan. Giet het limoensap erbij, maal er de zwarte peper over en schud de pan met deksel erop een paar keer flink.
    Frieten
    1. Zet een pan met olie op en laat tot 180ºC komen. Bak hierin de zoet aardappelfrieten tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.
    Serveren
    1. Serveer de mosselen voor ieder in een apart kommetje, met de gebakken kruiden erbij en nog apart extra chilipeper en partjes limoen. Doe in een ander schaaltje de frieten, eventueel met wat zelf gemaakte mayonaise op basis van citroen of limoen.
    Bron:

    U’ Cutturidd

    Lamsstoofschotel

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 5 cm. Bak het aan in de olijfolie rondom bruin. Al het vlees moet de bodem raken, zonodig doe je het in meerdere porties. Haal dan het vlees uit de pan en zet apart.
    2. Bak in dezelfde olie de knoflook en ui met wat zout, op laag vuur. Doe dan de rode peper en laurier erbij en bak nog even een minuutje. Blus af met de wijn en schraap de aanbaksels los met een platte spaan. Doe dan het vlees terug in de pan en voeg de tomaten toe met bouillon, het vlees moet net onderstaan. Voeg zout toe, leg de deksel op de pan en laat op laag vuur 1,5 uur stoven. Roer vlak voor het serveren de peterselie en venkel erdoor. Serveer op kamertemperatuur met ciabatta.
    Bron:

    Geroosterde aubergine met ansjovis en basilicum

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd de aubergines in ronde plakken van 2 cm. Bestrooi ze met het zout en bestrijk ze met olijfolie. Leg ze dan op een bakplaat met bakpapier of gelpad en zet ze 35 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat daarna afkoelen
    2. Roer in een kommetje de ansjovis, azijn, knoflook en peper door elkaar. Giet er een paar eetlepels olijfolie bij en roer tot het een gebonden saus is.
    3. Scheur de basilicum in kleine stukjes en doe met de peterselie en aubergine in een grote kom. Hussel door elkaar. Giet dan de ansjovisdressing erover, meng rustig en leg op een schaal. Bestrooi met nog wat basilicum. Serveer.
    Bron:Ottolenghi, Simpel

    Spigola in crosta di sale

    Zeebaars in zoutkorst, Italiaans

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verwarm de oven op 200ºC.
    2. Spoel de zeebaars onder de kraan schoon en droog af met keukenpapier. Strooi zout en peper in de buikholte en doe hierin ook de kruiden, knoflook en citroen.
    3. Doe het zeezout in een kom en meng met het eiwit. Leg een derde van het zeezoutmengsel op de bodem van een ovenschaal en leg daar de vis op. Strooi de rest van het zeezoutmengsel hier overheen en maak een mooie vorm.
    4. Zet de ovenschaal in de oven en bak 20-30 minuten. Haal de vis uit de oven en zet de schaal op tafel. Het is mooi als je de zoutkorst aan tafel openbreekt. Geef citroenpartjes en olijfolie bij de vis. Serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappeltjes en tomatensaus.
    Bron:Bijbel Italiaanse keuken

    Coquilles met saus uit Honfleur

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Coquilles
      1. Open de coquilles door een met dun mes langs het platte deel van de schaal te glijden om de spier door te snijden. Verwijder de baarden, spoel het koraal onder stromend water.schoon. Droog ze vervolgens in een droge doek. Was en droog de holle delen van de schalen. Verdeel 3 sint-jakobsschelpen in 4 schelpen. Verspreid 10 g gezouten boter in elk van hen. Dek af met folie. Koel bewaren.
      Honfleuraise-saus
      1. Giet de room in een kleine pan, voeg de calvados, zout toe en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur sudderen tot de crème een lobbige consistentie heeft. Maak op smaak met zout en peper en zet weg.
      Bereiden en serveren
      1. Stoom de coquilles rose 3 tot 4 minuten afhankelijk van de grootte. Ga aan het einde van de bereiding meteen met afmaken. Haal de blaadjes van de stengels van de kruiden. Was, droog en hak ze dan. Leg een rondje grof zout op de bodem van elke schelp. Verhit de saus, voeg de peterselie en kervel toe, bedek de sint-jakobsschelpen en zet ze op het grof zoutbed. Serveer onmiddellijk.
      Bron:

      Courgettebloemen gevuld met ricotta

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      stuks

      Instructies

        Bloemen
        1. Was de bloemen indien nodig voorzichtig, droog ze af met zacht keukenpapier en verwijder de stampers en eventueel de steel.
        2. Maak een beslag van de bloem, melk, ei en een scheutje olijfolie. Gebruik een wijde schaal, zodat de bloemen er zonder te knakken in kunnen liggen.
        Vulling
        1. Bereid alle ingrediënten voor en meng ze goed met een spatel. Doe ze dan over in een spuitzak.
        2. Vul de courgettebloemen met de vulling. Haal de bloemen door het beslag en bak ze in de hete olie tot ze rondom bruin zijn.
        Bron:

        Entrecote van de grill met persillade

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

        1. Meng voor de persillade het knoflook, peterselie, citroenrasp en de ansjovis tot een pasta.
        2. Verhit de grill tot de hoogste stand.
        3. Bestrijk de entrecotes licht met olie en leg ze op de grill als deze goed heet is. Bak ongeveer 2 minuten per kant.
        4. Leg als ze klaar zijn de persillade met dunne plakjes boter op 1 kant van de entrecotes en leg ze nog even onder de grill. Haal het vlees onder de grill vandaan als de boter gesmolten is.
        5. Serveer met aardappeltjes, bijvoorbeeld in ganzenvet gebakken pommes Parisiennes.
        Bron: