Cook Your Life

Syrisch uienbrood

Gang: Brood
Keuken: Syrië
Porties: 4 broodjes

Ingrediënten

Deeg

  • 225 g tarwebloem
  • 5 g zout
  • 15 g verse gist of 7 gram droge gist
  • 120 g water

Topping

  • 1 stuks ui middelgroot
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 el munt fijngehakt
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 0,25 tl chilivlokken
  • zeezout

Instructies

Deeg

  • Wanneer je verse gist gebruikt, los dit op in een deel van het water. Meng de bloem, zout en droge gist door elkaar. Voeg dan water toe. In geval van verse gist voeg je eerst het water met de daarin opgeloste gist toe. Begin te mengen met je vingers en voeg langzamerhand de rest van het water toe, tot je een stevig deeg hebt. Ga dit kneden tot het soepel en elastisch is.
  • Vet een kom in met olie en leg hierin het deeg. Dek af met een doek. Laat rijzen tot dubbele hoeveelheid, ongeveer 1,5 uur.
  • Na het rijzen sla je het deeg neer en snijd stukken van +/- 80 gram af. Maak heir bolletjes van en laat 15 minuten rusten. Plet de bollen dan tot ze ongeveer 12 cm in doorsnede zijn. Leg de schijven op een bakplaat en prik ze in met een vork. Laat nog een half uur rijzen.
  • Verwarm de oven op 230ºC met een pizzasteen als je die hebt.

Topping

  • Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout.
  • Verspreid de topping over de deegschijven. Leg de broodjes in de oven en laat 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Gesmoorde courgetten met munt en amandelen

Gang: Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken: Italiaans
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 700 g courgettes dunnen schijfjes
  • 1 stuks Chilipeper gehakt
  • 3 teentje Knoflook in dunne plakjes
  • 5 el Olijfolie
  • Zeezout
  • 3 takjes Munt grof gehakt
  • 1 stuks Citroen geraspt en sap
  • 2 el Amandelen geroosterd en grof gehakt

Instructies

  • Doe de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe de knoflook en courgettes erbij. Doe de chilipereps erbij en zet het vuur wat lager. Bak de courgetteplakjes tot ze kleuren, schep af en toe om.
  • Wanneer de meeste plakjes goudbruin zijn, doe je het deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor nog 10 minuten en roer af en toe. Voeg water toe als ze dreigen aan te branden.
  • Proef en voeg zout en eventueel peper toe. Doe vlak voor het serveren de munt, citroensap en citroenrasp en de amandelen toe. Laat wat afkoelen en serveer met brood en geitenkaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Doperwtencrème

Gang: Voorgerecht
Porties: 150 gram

Ingrediënten

  • 100 cl groentebouillon
  • 150 g Doperwten vers of diepvries
  • 1 handvol Munt
  • 4 el Slagroom

Instructies

  • Breng de bouillon in een pan aan de kook. Doe de doperwten en munt erin en breng opnieuw aan de kook. Kook 5-6 minuten met verse doperwten, 2 minuten met diepvries doperwten. Doe de doperwten in een blender, pureer hem glad in de blender met de slagroom en boter. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kan goed op een crostini.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smaak van de zee

Cook Your Life

Profumo di mare

Gang: Voorgerecht vis
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Visbouillon

  • Olijfolie
  • 2 dl Visbouillon
  • 5 teentjes Knoflook fijngehakt
  • 1 stuks Ui
  • 1 stuks Prei
  • 2 stuks tomaten
  • 1 dl prosecco of witte wijn

Pasta

  • 100 g olives taggiasch
  • 1 stuks Citroen
  • 200 g Garnalen rauw
  • 30 g ricotta salata geraspt
  • 1 takje Munt
  • Olijfolie
  • 300 g trofie pasta

Instructies

Visbouillon

  • Doe de olijfolie in een grote pan en voeg de in stukjes gesneden groenten erbij. Even aanbakken zonder bruin te laten worden en dan deglaceren met prosecco of witte wijn. Voeg de visbouillon toe tot alle groenten onder staan. Laat rustig reduceren tot de helft en zet dan weg tot verder gebruik.

Pasta

  • Haal wat zestes van de citroen en snijd dan in plakken. Doe de olijfolie in de pan en laat heet worden. Doe de plakken citroen in de pan en laat even sudderen. Dan wat visbouillon erbij. Laat heet worden en doe dan de pasta erbij. De pasta absorbeert het vocht en voeg steeds wat vocht toe tot de pasta beetgaar is. Doe dan de garnalen, olijven erbij en de plakken citroen eruit. Kook tot de garnalen gaar zijn.
  • Maak af met de citroenzestes, munt en de ricotta salata.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Insalata di barbabietole con menta

Cook Your Life

Salade van biet met munt

Gang: Aperatief
Keuken: Italiaans
Porties: 4 Personen

Ingrediënten

  • 16 stuks kleine bietjes
  • 20 blaadjes munt
  • 4 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • grof zeezout
  • peper

Instructies

  • Gaar de bietjes in de oven of kook of stoom ze. In de oven op de hoogste temperatuur. Wikkel ze in aluminiumfolie. De bieten zijn gaar als je met een mesje er makkelijk in kunt steken. Dit bereik je na ongeveer 30 minuten voor kleine bietjes.
  • Pel de bieten en snijd ze in dunne schijven.. Leg in een schaal en voeg er de muntblaadjes aan toe.
  • Meng de olie en azijn en lepel dit over de bietjes. Doe dan het zout en de peper erover. Dit doe je als laatste omdat je dan de zout- en peperkorrels goed proeft.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Goi Buoi

Cook Your Life

Grapefruit salade met gamba's

Keuken: Vietnam
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks grapefruit of pomelo rode
  • 1 in sjalotjefijne schijfjes gesneden
  • 1/3 stuks Spaanse peper fijn gesneden
  • 6 stuks gamba’s gepeld, gekookt en in de lengte doorgesneden
  • 2 el Munt fijngehakte
  • 2 el Kokosmelk
  • 2 el pinda's grofgehakte ongezouten
  • 0,5 stuks Limoen uitgeperst
  • 1 el Vissaus
  • 1 el oestersaus
  • snuf versgemalen peper
  • 1 hand koriander en/of vietnamese basilicum.

Instructies

  • Schil de grapefruit en snij de partjes los van de velletjes.
  • Pel de gamba’s, haal het darmkanaaltje eruit en kook of bak ze kort. Snij in de lengte doormidden en laat afkoelen.
  • Meng in klein bakje de munt, kokosmelk, oestersaus, vissaus, limoensap, spaanse peper en gemalen peper. Vermeng dit met de grapefruit , sjalotje en gamba’s. Leg op een bordje. Strooi er de pinda’s overheen en decoreer met handvol verse kruiden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Vietnamese springrolls

Keuken: Vietnam
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks little gems
  • 1 stuks komkommer in dunne repen gesneden
  • 2 stuks wortels in dunne reepjes gesneden
  • 1 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
  • 1 munt handvol verse
  • 1 thaise basilicum handvol verse
  • 1 rijstvermecelli handje geweekte
  • 250 g verse garnalen gepeld en gekookt.

Instructies

  • Doe de groenten, kruiden en garnalen in bakjes, zodat je alles bij de hand hebt. Zet een bak warm (niet heet) water klaar; groot genoeg om een rijstvel in te dopen. Zorg voor een groot plat bord waarop je kunt rollen.
  • Doop een rijstvel kort in het water en leg op het platte bord. Het duurt een minuutje voordat het vel zacht wordt.
  • Ondertussen leg je de gewenste ingrediënten op elkaar net onder het midden van het vel. Klap het onderste deel over de ingrediënten en rol 1x om. Vouw dan de buitenste delen van het vel naar binnen toe, als een envelop en rol verder door.
  • Rol de rest van de ingrediënten door tot alles op is. Heerlijk met vers gemaakte Vietnamese pindadip.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zoetzuur van komkommer

Cook Your Life

Acar ketimun

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 stuks ui
  • 3 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 stuks limoen
  • 1 dl rijstazijn
  • 1 el suiker
  • 3 el gembersiroop
  • 2 stuks komkommer
  • 1 el zonnebloem olie
  • 1 tl sesamolie
  • 2 stuks bosui
  • 1 takje peterselie
  • 1 takje munt

Instructies

Dressing

  • Pel en snipper de ui heel klein. Schil en rasp de gember. Meng samen met het limoensap en rijstazijn in een diepe kom. Voeg de suiker, een snifje zout en de gembersiroop toe.
  • Voeg de zonnebloemolie en sesamolie toe. Meng goed en proef. Het moet mooi zoetzuur smaken.

Komkommer

  • Schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd dan de komkommer in dunne julienne. Meng 2 tl zout en laat intrekken. Spoel na een half uur de sliertjes komkommer af onder de kraan en laat in een zeef uitlekken.
  • Doe de komkommer in een diepe kom en giet de dressing eroverheen. Roer even door en laat afkoelen in de kpelkast.

Opdienen

  • Snijd vlak voor het opdienen de bosui in dunne, ovale plakjes. Hak de munt en de peterselie.
  • Bestrooi de komkommer met de kruiden, bosui en limoenrasp en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Cook Your Life

Rollade van crêpes gevuld met groenten

Gang: Borrelhapje
Keuken: Italiaans
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Crêpes

  • 150 g Bloem
  • 250 ml Melk
  • 3 stuks Eieren
  • 1 el Boter gesmolten

Vulling

  • 3 tenen Knoflook
  • 3 el Ui gehakt
  • 3 blaadjes Salie
  • 3 blaadjes Munt
  • 1 el Peterselie gehakt
  • 2 el Boter
  • 2 el Olijfolie
  • 700 g gemengde groente courgette, wortel, kool, julienne gesneden
  • 2 stuks Eidooier
  • 6 stuks zongedroogde tomaat gehakt
  • 50 g Parmesaanse kaas
  • 350 g Ricotta
  • Nootmuskaat

Samenstelling

  • Boter om in te vetten
  • 0,5 el Broodkruim
  • 3 el Boter gesmolten

Instructies

Crêpes

  • Doe bloem, snufje zout, zwarte peper in een kom. Klop melk, eieren en boter zachtjes op in een andere kom. Voeg bij de bloem en klop tot een gladde massa. Zet een half uurtje apart. Verhit de koekenpan van 23 cm en bestrijk licht met boter. Haal de pan van het vuur en schep 60 ml beslag in de pan. Draai de pan om de bodem te bedekken. Zet de pan terug op het vuur. Zodra de ene kant goudbruin is, omkeren en de andere kant goudbruin laten worden. Herhaal tot het beslag op is.

Vulling

  • Verhit de olie en boter op middelhoog vuur, fruit de knoflook, ui, salie, munt en peterselie tot de uien glazig zijn. Doe dan de groenten erbij. Zet het vuur hoog en bak 5 minuten. Schep af en roer om. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur, haal de knoflook, salie en munt eruit. Koel helemaal af. Roer de eidooiers met de gedroogde tomaten, kazen en nootmuskaat erdoor.

Samenstellen en afmaken

  • Leg 3 crêpes op een glad werkvlak. Bestrijk 2,5 el van het groentemengsel over elke crêpe. Stapel de crêpes op elkaar en rol op. Zet weg en herhaal met de andere crêpes. Snijd de rollen in plakken van 2,5 cm. Bestrijk met het broodkruim en schenk er een sliertje boter over. Bak ze 15 minuten op 180ºC of tot de bovenkant goudbruin is.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hak de munt en peterselie fijn, pers de citroen uit en meng de ingredienten tot een mooie gladde saus.

Cook Your Life

Salsa verde vegetarisch

Gang: Sauzen
Porties: 6

Ingrediënten

  • 3 el Munt
  • 6 el Peterselie
  • 1 el Mosterd
  • 0,5 stuks Citroen
  • 2 el Olijfolie

Instructies

  • Hak de munt en peterselie fijn, pers de citroen uit en meng de ingredienten tot een mooie gladde saus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!