Zabaione

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Klop de eierdooiers en de suiker in een kom au bain marie. Als het mengsel lauwwarm is doe je de marsala er bij en blijf kloppen. Het mengsel neemt in volume toe en wordt dikker. Als het een lobbige dikte heeft bereikt, is het klaar. Je kunt het warm of koud serveren bijvoorbeeld met zacht fruit of perziken.
Bron:Complete keuken van Italië

Gebraden kwartels met druiven

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Spoel de kwartels vanbinnen en vanbuit en schoon en dep droog. Strooi zout en peper in de buikholt e en op de buitenkant. Wikkel elke kwartel in een plak pancetta en bind er een stukje keukentouw omheen om het vast te zetten.
  3. Smelt de boter met de olij folie in een koekenpan. Doe de salie in de pan. Braad de kwartels op hoog vuur aan tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Haal uit de pan en doe in een ovenschaal. Doe de helft van de druiven erbij. Deglaceer de pan met de marsala en bouillon.
  4. Giet de inhoud van de pan over de kwartels, dek af met aluminium­ folie en zet de schaal 20 minuten in de oven. Doe de laatste 5 minuten de resterende druiven er bij.
  5. Haal de schaal uit de oven. Giet het braadvocht in een pannetje. Kook het eventueel een beetje in en breng op smaak met zout en peper.
  6. Laat de kwartels losjes afgedekt met aluminiumfolie op een warme plek 5 minuten rust en. Bak de crostini in een beetje boter goudbruin.
  7. Snijd de kwartels door de helft. Leg op elk bord een crostino, twee kwar­telhelft en en wat druiven. Giet de saus erover.
Bron:Bijbel Italiaanse keuken

Saltimbocca

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Instructies

  1. Snijdt per persoon 3 dunne plakjes kalfsbovenbil,
  2. mep de met plastic/ folie bedekte plakken zo dun mogelijk met een mes/ paletmes.
  3. bedek elke plak met ham en vers gehakte salie en peper
  4. Rol op en bind vast met vleestouw of steek vast met stokjes.
  5. Bak in boter/ olie en blus af met witte wijn of marsala en
  6. monteer de saus met koude klontjes boter.
Bron:

Zabaglione

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Instructies

  1. Doe de eierdooiers en de suiker in het bovenste deel van de bain-marie pan, van het vuur af en klop met de garde of mixer tot ze lichtgeel en romig zijn.
  2. Breng water aan de kook in de onderste pan.
  3. Zet de twee delen in elkaar. Voeg onder voortdurend kloppen de marsala toe. Het mengsel zal opzwellen tot een zachte, schuimende massa. De zabagline is na 15 minuten klaar, of eerder, als hij de consistentie heeft van opgeklopte slagroom.
Bron:

Peren-cranberryplaatkoek

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Instructies

  1. Klop in een grote kom de eieren en suiker tot een egaal mengsel. Spatel er voorzichtig de bloem en een snufje zout door en vervolgens de melk en het vanille-aroma. Laat een half uur in de koelkast staan. Meng in een zo klein mogelijke kom de cranberries met de marsala en laat een half uur weken. Giet dan af en bewaar het vocht. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ondiepe bakvorm in. Schil de peren en snijd in 4 parten. Schik de peren in de bakvorm en strooi bijna alle cranberrie erover. Schep het beslag over de inhoud, ze worden niet helemaal bedekt. Strooi het amandelschaafsel erover en bak de koek in 35-45 minuten. Neem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Bestrooi met de overgebleven cranberries en met de drank. Serveer warm.
Bron:

Cassata

Recept Afdrukken

Ingrediënten

Instructies

  1. Zie de complete keuken van Italie, pag 240
Bron: