Gekaramelliseerde bananen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng in een wok op matig vuur 475 ml water aan de kook, doe er de suiker bij, draai het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Doe er de reepjes pandanblad bij, breng terug aan de kook en zet de pan van het vuur.
  2. Giet de siroop door een fijne zeef in een pan en gooi het pandanblad weg. Doe de bananen in de pan, zet ze op matig-laag vuur en laat ze 12-15 mmuten aan elke kant pruttelen tot ze glimmen en alle siroop geabsorbeerd hebben Sprenkel er het limoensap over en zet de pan van het vuur Schep de bananen op een bord en zet ze opzij.
  3. Meng de kokosmelk, bloem en het zout in een kleine pan en laat ze 2-3 minuten op matig/laag vuur inkoken Zet de pan van het vuur, sprenkel de roomsaus over de gekaramelliseerde bananen en zet ze op tafel.
Bron:

Kokoscurry met rundvlees en aubergines

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit de olie in een wok op matig vuur en bak de groene currypasta 1-2 minuten tot hij flink geurt. Giet er 250 ml kokosmelk bij en kook het mengsel 2-3 minuten, tot de melk dik begint te worden en de olie boven komt drijven. Voeg het vlees toe, blijf 4 minuten roeren, giet er 475 ml water bij en breng ze aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren.
  2. Voeg de vissaus en suiker toe. en laat 5 minuten koken. Doe er de aubergines en pepertjes bij, breng ze aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Roer er de basilicumblaadjes door en zet de pan van het vuur.
  3. Serveer de curry met de gekookte vermicelli, taugé, waterspinazie en hardgekookte eieren.
Bron:

Groene curry met kip en aubergine

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verhit de olie in een wok op matig-laag vuur en roerbak de currypasta ongeveer 2 minuten tot hij sist en flink geurt. Doe er de stukjes kip bij en bak ze 1-2 minuten. Giet er de helft van de kokosmelk bij, roer goed, draai het vuur half­ hoog en laat 2-3 minuten koken. Voeg de rest van de kokosmelk, de vissaus, en de suiker toe, en roer nogmaals. Doe er de beide soorten aubergine bij, leg een deksel op de wok en laat ze 4-5 minuten koken tot ze gaar zijn. Doe er de basilicumblaadjes en plakjes rode peper bij, roer 30 seconden en schep de curry in een kom. Garneer met basilicumblaadjes en plakjes rode peper, en serveer met rijst. Heat the oil in a wok over medium-low heat and stir-fry the curry paste for about 2 minutes until it hisses and smells strongly. Add the chicken pieces and fry for 1-2 minutes. Add half of the coconut milk, stir well, turn the heat to high and let it boil for 2-3 minutes. Add the rest of the coconut milk, the fish sauce, and the sugar, and stir again. Add the two types of eggplant, put a lid on the wok and let them cook for 4-5 minutes until they are done. Put it there add the basil leaves and slices of red pepper, stir for 30 seconds and spoon the curry into a bowl. Garnish with basil leaves and slices of red pepper, and serve with rice.
Bron:

Kokos kippensoep

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng de kippenbouillon met het zout in een grote pan op matig vuur aan de kook.
  2. Stamp de korianderwortel, sjalot, galanga, kafferlimoenblaadjes en het citroengras in een vijzel, doe ze in de pan en kook ze
  3. 1-2 minuten. Doe er de stukjes kip bij en kook ze 3-4 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer er de jonge kokos, vissaus, suiker, kokosmelk en het limoensap door, en laat de soep nog 2 minuten koken. Voeg de pepertjes en koriander toe, schep de soep in de hele, jonge kokosnoten, garneer ze met de chilipeperjamolie en gedroogde pepertjes, en zet ze op tafel.
Bron:

Cassave en kokoscake

Recept Afdrukken

Ingrediënten

cake

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180º C . Vet een bakvorm van 20 cm doorsnee in.
  2. U kunt verse cassave wortel nemen of bevroren geraspte cassave. Wanneer u geraspte neemt kunt u verder met stap 4.
  3. Was en schil de cassave wortel. Leg hem in water gedurende 2 uur. Rasp hem fijn en haal daarna door een blender of een food processor gedurende 1 minuut. De textuur lijkt wat op riccotta kaas daarna.
  4. Doe de geraspte cassava in een zeef en druk met een spatel alle overtollige vloeistof eruit. Voeg vervolgens alle ingredienten toe en mix tot alles goed gemengd is.
  5. Doe de cassava massa in de ingevette bakblik en bak in de oven voor 45-55 minuten. Laat het afkoelen en snij daarna in blokjes van 3x3 cm.
Bron:

Gefrituurde bananen springrolls met kokosmelk

Recept Afdrukken

Ingrediënten

stuks

Instructies

    Rolletjes
    1. Snij de bananen in dunne reepjes.
    2. Dompel een rijstvel in warm water (niet heet) en leg op een plat bord. Het duurt een minuut voor het vel zacht wordt. Leg ondertussen ongeveer een kwart van de banaan op het vel, net onder het midden.
    3. Strooi er sesamzaadjes over en een beetje bruine suiker
    4. Vouw het onderste deel van de rijstvel over de banaan en rol één slag door.
    5. Vouw de buitenste delen van het vel naar binnen, als een envelop en rol alles op.
    6. Verwerk de rest van de banaan, tot alle rolletjes klaar zijn.
    7. Frituur de rolletjes in een ruime wok met bijvoorbeeld arachide-olie op 180 graden celcius, met 2-3 tegelijk, totdat ze krokant en beetje bruin zijn. Voorkom dat ze aan elkaar plakken tijdens het bakken.
    8. Laat de rolletjes uitlekken op keukenpapier en serveer op een bordje met de kokoscreme
    Kokoscreme
    1. Vermeng de maizena met een heel klein beetje koud water.
    2. Verhit de kokosmelk, de suiker en zout tot aan de kook.
    3. Voeg de maizena toe en kook heel even door, tot het dikker wordt.
    Bron:

    Grapefruit salade met gamba's

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Schil de grapefruit en snij de partjes los van de velletjes.
    2. Pel de gamba’s, haal het darmkanaaltje eruit en kook of bak ze kort. Snij in de lengte doormidden en laat afkoelen.
    3. Meng in klein bakje de munt, kokosmelk, oestersaus, vissaus, limoensap, spaanse peper en gemalen peper. Vermeng dit met de grapefruit , sjalotje en gamba’s. Leg op een bordje. Strooi er de pinda’s overheen en decoreer met handvol verse kruiden.
    Bron:

    Lichte zoete en milde sambal

    Sambal bajak

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    potje

    Instructies

    1. Halveer de lomboks en verwijder de zaden en zaadlijsten.Snijd ze klein. Schil en snipper de sjalotjes en knoflook. Schil en rasp de laos. Hak de kemirnoten klein en pof ze goudbruin in een droge koekenpan. Stort daarna direct op een koud bord.
    2. Meng alle ingrediënten behalve de tamarinde, kokosmelk, olie en sereh en wrijf tot een gladde boemboe.
    3. Kneus en knoop de sereh. Verhit de olie in een pan en laat hierin de sereh 3 minuten trekken. Voeg de boemboe en de overige ingredienten toe. Laat het geheel langzaam heet worden terwijl je er 100ml water doorheen roert. Sudder ongeveer 30 minuten tot het water verdampt is en de sambal goudbruin kleurt. Verwijder de sereh en voeg de kokosmelk toe. Laat het nog een s 15 minuten sudderen op laag vuur tot de sambal dik en smeuïg is.
    4. Laat de sambal goed afkoelen tot gebruik.
    Bron:Rob van Gasselt

    Garnalen curry

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Personen

    Instructies

    1. Garnalen pellen en darm verwijderen
    2. Marineren in curry pasta en zout en limoensap en minstens 20 minuten laten staan.
    3. Ui en knoflook en gember bakken in de olie
    4. Kokosmelk en water erbij doen
    5. Saffraan, Tamarinde, kruidnagel, kardemon toevoegen en roeren tot het kookt.
    6. Dan de garnalen erbij doen en 3 minuten koken en roeren.
    7. Dan limoensap en limoenschil en tomaat erbij doen en even 10 minuten laten staan. De smaak wordt er dieper door.
    Bron:

    Krab-kokossoep met koriander

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

    1. Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur. Fruit de gesnipperde ui en selderij 5 minuten. Roer knoflook en verse peper erdoor en bak alles nog 2 minuten. Voeg de tomaten en de helft van de koriander toe. Draai het vuur nu hoger. Bak het geheel al roerend 3 minuten. Voeg de bouillon toe. Breng aande kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer krabvlees, kokosmelk en palmolie erdoor en laat op laag vuur nog 5 minuten zachtjes koken. De soep dient dik te zijn, maar niet zo dik dat het op een stoofgerecht lijkt. Voeg zo nodig wat water toe. Roer het limoensap en de overige koriander erdoor. Breng op smaak met zout. Serveer in voorverwarmde kommen en geef de partjes limoen en de chiliolie er apart bij.
    Bron: