Linguine met venusschelpen en bottarga

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng een grote pan met veel water en zout aan de kook. Kook de linguine beetgaar.
  2. Schenk de olijfolie in een andere grote pan. Verhit op halfhoog vuur en doe de knoflook erin. Als die begint te bakken doe je de chilivlokken en schelpen erbij.Roer goed om de schelpen met de olie te bedekken. Schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Schud na 1 minuut (klikken) en verlaag de temperatuur een beetje. Laat de saus wat indikken.
  3. Ondertussen is de pasta klaar. Giet deze af en bewaar wat van het kookvocht. Doe dit kookvocht bij de schelpen, samen met de peterselie en nog wat olijfolie. Goed roeren en schudden, de saus moet dikker worden.
  4. Leg de pasta op de borden en leg de schelpen hierop. Rasp de bottarga over de schelpen en schenk er de saus over. Meng de pasta dan met 2 vorken op het bord.
Bron:Bitterzoete honing, Letitia Clark

Gesmoorde courgetten met munt en amandelen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Doe de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe de knoflook en courgettes erbij. Doe de chilipereps erbij en zet het vuur wat lager. Bak de courgetteplakjes tot ze kleuren, schep af en toe om.
  2. Wanneer de meeste plakjes goudbruin zijn, doe je het deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor nog 10 minuten en roer af en toe. Voeg water toe als ze dreigen aan te branden.
  3. Proef en voeg zout en eventueel peper toe. Doe vlak voor het serveren de munt, citroensap en citroenrasp en de amandelen toe. Laat wat afkoelen en serveer met brood en geitenkaas.
Bron:Bitterzoete honing, Letitia Clark

Kwartels met kappertjes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Bestrooi de kwartels rondom met het zeezout. Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem en doe de knoflook erbij. Laat die een paar minuten bakken, tot je ze gaat ruiken. Leg dan de kwartels in de pan, braad ze bruin en keer ze regelmatig om. Ze mogen niet aanbranden. Regel de hitte zodat ze mooi bruin worden. Als ze goudbruin zijn voeg je de peterselie, kappertjes en wijn tope. Leg het deksel schuin op de pan en laat ongeveer 8 minuten braden. Haal het deksel van de pan en controleer of ze gaar zijn. De poten moeten makkelijk van het lijf komen en je moet met een naald makkelijk door het vlees kunnen prikken. Het sap dat eruit loopt moet licht van kleur zijn. Haal de kwartels er dan uit en leg onder aluminiumfolie weg zodat ze warm blijven. Kook de saus nog verder in tot hij mooi stroperig is. Serveer ze de kwartels met de saus en lekker vers brood. Bijvoorbeeld pani di semola di grano duro. Besprenkel de kwartels met wat druppels citroensap.
Bron:Bitterzoete honing Letitia Clark


Kunstwerk van botersla met garnalen en paddenstoelen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Sla
    1. Verwijder de buitenste grove bladeren van de sla. Snijd het bruine deel van de wortel af, maar laat alle bladeren aan elkaar zitten. Leg de krop op een snijplank. Vouw de sla plat door met de handen voorzichtig de buitenste bladeren naar beneden te drukken. Blijf dit doen voor elke laag tot je bij de kern bent. De sla lijkt nu een opengevouwen bloem. Leg de sla op een groot bord en besprenkel de bladeren stuk voor stuk met de vinaigrette.
    Garnalen
    1. Maak de honingvinaigrette en meng dit met de garnalen. Leg de garnalen in kleine hoopjes op elk blad.
    Paddenstoelen
    1. Maak indien nodig de paddenstoelen schoon. Haal de steeltjes eraf en scheur de shiitakes in grote stukjes. Heel kleine shiitakes mogen heel blijven. De champignons de Paris heel laten als ze klein zijn, anders halveren. Ook hier de steel van verwijderen.
    2. Smelt boter in een koekenpan tot ze gaat bruisen. Doe de tijm en de geplette knoflook erin, laat even mee bakken zodat de boter de smaak opneemt. Bak dan eerst de shiitakes in de boter tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en bak dan in nieuwe boter de champignons tot goudbruin. Maak af met zout en peper.
    3. Als de paddenstoelen lauw zijn, leg je ze op elk slablad, naast de garnalen.
    Garneren
    1. Schaaf de venkel flinterdun en steek de stukjes in de sla. Verdeel de knolselderijsalade over de sla, zodat je de sliertjes goed ziet. Steek het groen van de venkel in de sla, eventueel eerst besprenkeld met wat vinaigrette. Steek dan de bieslook in de sla en serveer. Dit gerecht kan tussen twee of 4 personen in staan. Ieder snijdt een stuk voor zichzelf af en legt het op zijn bord.
    Bron:

    Réunion

    Brèdes, bladgroenten

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Maak de bladeren schoon en laat uitlekken. Snijd grote bladeren in stukken van 3 cm. Hak de sjalotten, knoflook en vijzel de knoflook met wat zout tot een puree. Doe dit met de gehakte chilipepers in de pan en bak tot het mengsel lekker geurt.
    2. Voeg de bladeren toe en bak tot ze enigszins geslonken, maar nog wel knapperig zijn. Het vocht moet verdampt zijn voor je het serveert.
    Bron:

    Poulet au mangue, Réunion.

    Kip met mango

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd de kip in 8 stukken. Snipper de rode ui. Bak de kip op hoog vuur in de olie rondom bruin. Doe aan het eind van het bakken de rode ui aan de zijkant in de pan en laat ook bruin bakken.
    2. Gebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kipGebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kip rondom met zout en peper en flink wat geraspte nootmuskaat. Strooi de kruidnagel over de ui.
    3. Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de stukken tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dekt de pan af, zet het vuurlaag en laat alles sudderen. Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat alles ongeveer een half uur pruttelen. Controleer regelmatig of de kip niet aanbrandt. Keer de kip tussendoor een paar keer.
    4. Doe de geschilde mango in grote stukken gesneden in de pan. Roer hem voorzichtig door de saus een schep hier en daar wat saus over de kip. Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donker bruin worden en de mango heel zacht Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donkerbruin worden en de mango heel zacht. Voeg zo nodig wat water toe om te voorkomen dat er iets aanbakt. Bestrooi met de koriander en haal de pan van het vuur. Laat ongeveer 10 minuten staan voor je hem serveert.
    Bron:

    Bollito bouillon

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    liter

    Instructies

    1. Doe het vlees, de olie, knoflook en zout in een pan met dikke bodem. Bruin het vlees op hoog vuur bruin. Voeg dan de peper en ui toe, roer goed en doe de bouillon erbij. Kook tot het vlees gaar is.
    Bron:

    U’ Cutturidd

    Lamsstoofschotel

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 5 cm. Bak het aan in de olijfolie rondom bruin. Al het vlees moet de bodem raken, zonodig doe je het in meerdere porties. Haal dan het vlees uit de pan en zet apart.
    2. Bak in dezelfde olie de knoflook en ui met wat zout, op laag vuur. Doe dan de rode peper en laurier erbij en bak nog even een minuutje. Blus af met de wijn en schraap de aanbaksels los met een platte spaan. Doe dan het vlees terug in de pan en voeg de tomaten toe met bouillon, het vlees moet net onderstaan. Voeg zout toe, leg de deksel op de pan en laat op laag vuur 1,5 uur stoven. Roer vlak voor het serveren de peterselie en venkel erdoor. Serveer op kamertemperatuur met ciabatta.
    Bron:

    Melanzane marinate

    Gemarineerde aubergines

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Bestrooi de aubergines met zout en leg 30 minuten tussen keukenpa­pier.
    2. Vermeng de knoflook, bladpeterselie en chilipepertjes.
    3. Droog de plakjes aubergine goed af en bak in een flinke laag olie. Een wok is hiervoor ideaal. Bak tot ze aan beide kanten licht goudbruin zijn.
    4. Laat uitlekken op keukenpapier. Of als je een frituur hebt frituur je ze 5 minuten op 180°C. Halverwege keer je ze om.
    5. Leg ze dakpansgewijs op een schaal, bestrooi met het bladpeterselie­ knoflookmengsel en besprenkel met de rode wijnazijn.
    Bron:Bijbel Italiaanse keuken

    Knolselderijgratin

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Schil de knolselderij en snijd in zeer dunne plakken op de snijmachine. Meng de overige ingrediënten met een staafmixer door elkaar en breng het hoog op smaak met zout en peper. Leg de plakken knolselderij een kwartier in het mengsel zodat ze al wat vocht op nemen. Smeer een passende braadslee in met een dun laagje olie en leg de knolselderijplakken er gelijkmatig in. Druk heel goed aan en zorg ervoor dat het net onder de room staat. Dek af met bakpapier, zet licht onder druk en bak voor 25 minuten af op 180°C. Haal het bakpapier en het gewicht er af en bak het nog 10 minuten op 180°C. Zet het 4 uur onder lichte druk weg, zodat je er daarna strakke banen van kunt snijden. Verwarm in de oven vlak voor het opdienen.
    Bron:Gastronomix