Kunstwerk van botersla met garnalen en paddenstoelen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Sla
    1. Verwijder de buitenste grove bladeren van de sla. Snijd het bruine deel van de wortel af, maar laat alle bladeren aan elkaar zitten. Leg de krop op een snijplank. Vouw de sla plat door met de handen voorzichtig de buitenste bladeren naar beneden te drukken. Blijf dit doen voor elke laag tot je bij de kern bent. De sla lijkt nu een opengevouwen bloem. Leg de sla op een groot bord en besprenkel de bladeren stuk voor stuk met de vinaigrette.
    Garnalen
    1. Maak de honingvinaigrette en meng dit met de garnalen. Leg de garnalen in kleine hoopjes op elk blad.
    Paddenstoelen
    1. Maak indien nodig de paddenstoelen schoon. Haal de steeltjes eraf en scheur de shiitakes in grote stukjes. Heel kleine shiitakes mogen heel blijven. De champignons de Paris heel laten als ze klein zijn, anders halveren. Ook hier de steel van verwijderen.
    2. Smelt boter in een koekenpan tot ze gaat bruisen. Doe de tijm en de geplette knoflook erin, laat even mee bakken zodat de boter de smaak opneemt. Bak dan eerst de shiitakes in de boter tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en bak dan in nieuwe boter de champignons tot goudbruin. Maak af met zout en peper.
    3. Als de paddenstoelen lauw zijn, leg je ze op elk slablad, naast de garnalen.
    Garneren
    1. Schaaf de venkel flinterdun en steek de stukjes in de sla. Verdeel de knolselderijsalade over de sla, zodat je de sliertjes goed ziet. Steek het groen van de venkel in de sla, eventueel eerst besprenkeld met wat vinaigrette. Steek dan de bieslook in de sla en serveer. Dit gerecht kan tussen twee of 4 personen in staan. Ieder snijdt een stuk voor zichzelf af en legt het op zijn bord.
    Bron:

    Smoothie van boerenkool en appel

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

    1. Schil de appel en maak de boerenkoolblaadjes klein. Doe dan alles in een blender en draai tot je een romige smoothie hebt.
    Bron:

    Zeewier pistache ijs

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Breng de melk aan de kook, doe de kardemom erbij en laat 5 a 10 minuten sudderen.
    2. Meng in een kom de eidooiers, honing en suiker tot romig. Voeg de hete melk er langzaam bij, al kloppend. Giet het mengsel in een pan en verwarm au bain marie tot het mengsel een vla is geworden, ofwel tot 83ºC. Laat afkoelen en een nachtje in de koeling staan.
    3. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs. Maal de pistachenoten fijn tot een romige massa. Klop de room dik en lobbig. Voeg de pistachenoten,geklopte room en het zeewierpoeder tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs. Serveer met de gehakte pistachenoten als garnering.
    Bron:

    Pistache ijs

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Breng de melk aan de kook, doe de kardemom erbij en laat 5 a 10 minuten sudderen.
    2. Meng in een kom de eidooiers, honing en suiker tot romig. Voeg de hete melk er langzaam bij, al kloppend. Giet het mengsel in een pan en verwarm au bain marie tot het mengsel een vla is geworden, ofwel tot 83ºC. Laat afkoelen en een nachtje in de koeling staan.
    3. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs. Maal de pistachenoten fijn tot een romige massa. Klop de room dik en lobbig. Voeg de pistachenoten,geklopte room en kleurstof tijdens de laatste 5 minuten toe aan het ijs. Serveer met de gehakte pistachenoten als garnering.
    Bron:Garluccio

    Abrikozen kokostaart

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    taart 18 cm

    Instructies

      Abrikozenjam
      1. Ontpit de abrikozen en snijd ze in brunoise. Meng in een kom de helft van de suiker met pectine, agar-agar en dextrose. Doe de abrikozen, abrikozenpuree, resterende suiker en citroensap in een steelpan en verwarm tot 40 ° C. Voeg het poedermengsel toe en kook gedurende 1 min. Je kunt abrikozenpuree zelf maken of kopen in gespecialiseerde winkels.
      2. Pureer in de blender en laat dan door een zeef passeren. Vul 2 taartringen van 16 cm diameter met deze jam op 1,5 cm hoogte. Zet 4 uur in de vriezer.
      Kokoskoek
      1. Verwarm de oven voor op 160 ° C. Meng het kokospoeder en de poedersuiker. Voeg 2 eiwitten (60 g) en de room toe en meng.  
      2. Doe ondertussen de resterende 3 eiwitten en de basterdsuiker in een kom en sla stijf met een garde. Voeg voorzichtig de overige ingredienten toe door te mengen met een spatel.  
      3. Giet het mengsel in een bakring met een diameter van 16 cm op een bakplaat of Silpat®. Bak ongeveer 18 minuten.   Laat de koek afkoelen, haal het uit de ring en snijd het overlangs doormidden.
      Abrikozenmarmelade
      1. Ontpit de abrikozen en snijd ze in brunoise. Doe ze in een pan met ascorbinezuur, honing en vanillestokje en kook tot het water volledig is verdampt, ongeveer 15 minuten. Laat de marmelade afkoelen. Plaats de kokosnootkoeken op de bodem van de 2 ringen van 16 cm met de abrikozenjam. Verdeel de marmelade gelijkmatig over elke koek en verwijder vervolgens de ringen.
      Kokosmousse
      1. Laat de gelatine zacht worden in een kom met koud water. Scheid de vellen gelatine een voor een en laat ze 20 minuten weken. Verhit 100 g kokospuree, voeg de uitgelekte gelatine toe en meng. Voeg de resterende 300 g koude puree toe en meng. Meng het mengsel van kokos/gelatinepuree geleidelijk door de Italiaanse meringue. Voeg met een spatel voorzichtig de geslagen slagroom toe aan het mengsel. Ga direct door met de volgende stap.
      Decor en montage
      1. Plaats de kokos/abrikozenmarmelade koeken in 2 ringen van 18 cm diameter. Bedek met een kleine hoeveelheid kokosmousse. Leg de bevroren schijven abrikozenjam op de kokosmousse.  
      2. Bedek de schijven abrikozenjam met de resterende kokosmousse en strijk af met een spatel. Laat minimaal 4 uur in de koelkast staan. Om de abrikozen schijven los te maken, doopt u een mes in heet water en snijdt u met het mes tegen de rand van de ring.  
      3. Open de kokosnoot en maak chips met een dunschiller. Snijd de 2 abrikozen in kleine kwarten. Verwarm de taartring met behulp van een brander, zodat u deze kunt verwijderen. Bestrooi de taart met kokospoeder en decoreer met de kokoschips en de abrikozenpartjes.
      Bron:Claire Heizler

      Hazelnootpasta chocolade

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      pot 350 gram

      Instructies

      1. Rooster de hazelnoten 10 minuten in de oven op 160ºC.
      2. Maal de noten glad in een keukenmachine.
      3. Verwarm de honing.
      4. Voeg de honing en de cacao en de zonnebloem olie bij de hazelnoten en meng in de keukenmachine goed.
      5. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg de gesmolten chocola bij de noten en meng het geheel nog even door elkaar. Voeg dan het zeezout toe, meng nogmaals en doe dan de pasta in een pot.
      Bron:

      Abrikozen en amandeltaart

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      taarten

      Instructies

        Deeg
        1. Smelt boter + suiker + zout + amandelpoeder Voeg dooiers + eieren + citroenzaden toe Meng bakpoeder + meel en meng het. Voeg deze gemengde poeders aan het mengsel toe. Zet 30 minuten in de koelkast. Mix met de deeghaak. Zet hem 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg 6 mm dik uit Snijd een cirkel van 22 cm breed. Vouw een cirkel van 18 cm breed als de bodem in een bakblik. Bak de bodem. baktijd: 12 minuten bij 160 ° C
        Abrikozencompote
        1. Verwarm de abrikozenpuree en honing in een pan tot 40 ° C. Voeg de mix van pectine + suiker toe. Meng en breng aan de kook. Meng opnieuw. Voeg de gedroogde abrikozen toe en kook ze 2 minuten. Goed mengen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi de bodem met de semolina tegen het al te vochtig worden. Vul de taart met de compote. Bedek met de cirkel van 22 cm. (gebruik 220 g compote per cake) Bak 10 min op 160 ° C
        Amandel-daquoise
        1. Klop het eiwit op, voeg suiker toe als je begint te kloppen. Meng amandelpoeder met bloem en vouw deze poeders in het geklopte mengsel. Zet de taart op met een spuitzak. Bestrooi met poedersuiker. (Bak 16 min bij 160 ° C)
        Decoratie
        1. Decoreer de taart met gedroogde abrikozen.
        Bron:Bocuse

        Challe

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        groot brood

        Instructies

        1. Begin met het gistmengsel. Meng de gist, suiker en een beetje van het water (50 a 60 ml) en laat het 5 minuten staan op kamertemperatuur.
        2. Meng ondertussen meel en zout in een ruime schaal, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren, de olie, het gistmengsel en de rest van het water in. Meng alles met de handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles met de handen tot een bal te kneden.
        3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepele bal. Leg hem in een schaal, bedek met een theedoek en laat minstens 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
        4. Kneed nogmaals krachtig en laat weer rijzen tot dubbel volume, ongeveer 3 kwartier.
        5. Kneed nogmaals kort en krachtig en verdeel het deeg (eerst in tweeën voor 2 kleine Challes, daarna) in vier gelijke delen. Rol ieder deel op een met bloem bestoven aanrecht tot slangen van ongeveer 2,5 cm dik en 40 cm lang.
        6. Druk de uiteinden van 4 slangen op elkaar en leg als een waaier voor je uit op de werktafel. Vlecht tot een mooi brood als volgt:
        7. De rol uiterst links onder de 2 middelste leggen.
        8. Dezelfde rol terugslaan over de rol rechts naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
        9. De meest rechtse rol nu onder de 2 middelste leggen.
        10. Dezelfde rol terugslaan over de rol links naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
        11. Herhaal deze handelingen tot het gehele deeg gevlochten is.
        12. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het Challah deeg met eiwit en laat nog ongeveer een uur rijzen.
        13. Verwarm de oven voor op 220 graden.
        14. Bestrijk het deeg nogmaals voorzichtig met eiwit en bestrooi desgewenst met maanzaad of sesamzaad. Draai de temperatuur na 10 minuten omlaag naar 190ºC. Laat nog ongeveer 30 minuten bakken totdat het brood goudbruin is. (Voor 2 kleine Challes de tijd een beetje aanpassen)
        Bron:

        Kokosijs veganistisch

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

        1. Meng alle ingrediënten met een garde door elkaar.
        2. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het zo’n 30 tot 40 minuten draaien.
        3. Het kokosijs is klaar als het stevig maar toch nog romig aanvoelt. Je kunt het eventueel (kort) invriezen om het ijs wat steviger te laten worden.
        4. Serveer meteen of bewaar tot gebruik in de vriezer. Haal het kokosijs 20 minuten voor het serveren uit de vriezer.
        Bron:https://uitpaulineskeuken.nl/2017/06/kokosijs-van-maar-3-ingredienten.html

        Pulled porc

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

        1. Haal de varkensnek 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150ºC.
        2. Wrijf de varkensnek royaal in met de rub. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de nek rondom bruin.
        3. Leg de varkensnek op het rooster in het midden van de Zet er een braadslee onder. Steek een kernther­mometer tot in de kern van het vlees. Stel deze in op een kerntemperatuur van 86 graden. Geen paniek als de kerntemperatuur in het begin snel stijgt en vervolgens lang tussen de 70 en 76 graden blijft hangen. De tempe­ratuur zal misschien zelfs nog iets dalen. Het totale pro­ces kan wel 6 tot 7 uur in beslag nemen. Neem de varkensnek uit de oven als de kerntempera­tuur is bereikt en verpak in aluminiumfolie. Laat min­stens een uur rusten.
        4. Doe alle ingrediënten voor de glaze in een pannetje en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Laat circa 10 minuten zachtjes koken. Haal het vlees uit de folie en trek met twee vorken uit elkaar. Meng de glaze erdoor. Lekker tussen sneetjes gegrild wit brood met koolsla en zoetzure groenten.
        Bron: