Preitaart en peultjes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  Preitaart
  1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Houd van de eieren 1 eidooier apart. Klop de rest van de eieren met het overgebleven eiwit los met de mosterd en crème fraiche. Meng er de fijngesneden prei, kervel, kaas en zout en peper door.
  2. Bedek een platte ovenschaal met bakpapier en schenk hier het mengsel in. Rol het bladerdeeg uit en leg dat over het mengsel. Duw de zijkanten iets naar beneden, zodat het een opstaand randje kan worden.
  3. Klop de dooier met een paar druppels water en bestrijk het deeg ermee. Prik het deeg in om rijzen te voorkomen. Zet 25 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.
  Peultjes met amandel
  1. Blancheer de peultjes heel kort tot ze net beetgaar zijn. Laat ze uitdampen in een vergiet, dus niet afkoelen in ijswater.
  2. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Smelt als ze goudgeel zijn de boter erin, roer goed om zodat de amandelen breken. Laat 2 minuten op laag vuur staan zonder dat de boter bruin wordt.
  3. Besprenkel de peultjes met wat citroensap en doe in een schaaltje met een deksel erop.
  Serveren
  1. Zet een bord op de preitaart draai het geheel om en trek het bakpapier eraf. Beleg met de plakjes tomaat en serveer. Serveer samen met het schaaltje peultjes.
  Bron:

  Boudin worst

  Recept Afdrukken

  Ingrediënten

  worstjes

  Instructies

  1. Snijd het varkensvlees en de varkens-­ lever afzonderlijk in blokjes van 2,5 cm.
  2. Verhit de olie in een grote soeppan en schroei het varkensvlees op middelhoog vuur dicht. Voeg zodra het vlees bruin is de ui, bleekselderij, paprika en knoflook toe en bak ze glazig.
  3. Voeg de blokjes lever toe en bak ze bruin.
  4. Voeg de overige ingrediënten, behalve de rijst, bosui en peterselie, toe en laat ze 4 uur sudderen.
  5. Giet vlees door een vergiet of grote zeef af en vang de bouillon op. Houd de bouillon apart.
  6. Laat het vleesmengsel afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.
  7. Breng intussen de opgevangen bouillon in een grote pan aan de kook. Voeg de rijst toe en draai het vuur laag. Leg het deksel op de pan en kook de rijst in 15-20 minu­ten, of volgens de aanwijzingen op de ver­ pakking, gaar. Giet de rijst af in een vergiet of grote zeef en gooi eventuele bouilIon weg. Laat de rijst afkoelen en zet hem ook een nacht in de koelkast.
  8. Doe de volgende ochtend de rijst in een grote, ijskoude kom en zet die onder de mond van de vleesmolen. Maal het koude vleesmengsel één keer door een medium plaatje en vang het op in de kom met rijst.
  9. Meng de rijst en het vlees met uw han­den grondig door elkaar, tot de rijst volle­dig is opgenomen door het vlees. Meng tot slot de bosui en de peterselie er gelijkmatig door.
  10. Doe het worstmengsel in de worststop­ per en druk het krachtig aan om alle lucht te verwijderen.
  11. Vul de varkensdarm met de worst en draai afzonderlijke worstjes van zo'n 150 gram (3 per 450 gram). Elk worstje moet 13--15 cm lang zijn.
  12. Leg de worstjes onbedekt een nacht in de koelkast zodat het worstvel kan drogen.
  13. Knip de worstjes los op de plek waar ze gedraaid zijn.
  Bron: