Kersen-merlot taart

Recept Afdrukken

Ingrediënten

taart 19 cm

Instructies

    Zoet deeg:
    1. Klop in een grote kom boter, suiker en citroenschil tot ze bleek zijn. Voeg geleidelijk het ei en de vanille toe. Zeef de bloem en het zout over het mengsel en meng tot het gelijkmatig is opgenomen. Koel tot het stevig is, ongeveer 30 minuten.
    Merlot-kersen:
    1. Gebruik een kersenonpitter om de pit van elke kers te verwijderen. Verwarm de wijn op laag vuur. Verwarm in een aparte pan de suiker tot een lichtgouden karamel. Giet de helft van de wijn met de karamel in de pan en breng aan de kook. Voeg geleidelijk de resterende wijn toe en zorg ervoor dat de vloeistof elke keer weer kookt. Voeg het vanillestokje toe, kook tot het een beetje dikker wordt, voeg dan de kersen toe en verwarm op laag vuur tot ze gaar zijn, ongeveer 5 minuten. Haal de kersen uit de vloeistof. Verminder de stroperige vloeistof tot een dikke stroperige consistentie. Laat afkoelen.
    2. Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de ring op een bakplaat bekleed met bakpapier. Lijn in een taartring. Zet 15 minuten in de koelkast. Bevestig de basis lichtjes met een vork. Bedek het deeg met bakpapier en vul het met bakbonen. Bak 15 tot 20 minuten, tot het deeg er dof uitziet en begint te kleuren. Til het bakpapier en bonen op.
    Amandelcrème:
    1. Verlaag de oventemperatuur tot 160 ° C. Klop in een grote kom boter, suiker, citroenschil en vanille-extract tot het licht en luchtig is. Voeg beetje bij beetje de eieren toe, klop goed tussen elke toevoeging. Zeef de bloem en de gemalen amandelen en vouw de ingrediënten tot romig. Voeg de kirsch toe en mix tot een glad geheel. Verdeel over de taartbodem.. Zet terug in de oven en bak tot ze licht goudbruin is en droog aanvoelt, ongeveer 20 tot 25 minuten.
    Montage:
    1. Verdeel de gepocheerde kersen over de gebakken amandelcreme. Bedek de kersen met een kwast met de gereduceerde siroop. Hak de pistachenoten fijn en strooi over de taart.
    Bron:

    Maïsbrood

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    broden

    Instructies

    1. Meng alle meelsoorten met de maïskorrels, zout, peper, kaas en bosui. Los de gist op in het water en giet dit in een kuiltje in het meel. doe hier het ei en de honing bij en begin met roeren. Er moet een niet plakkerig deeg ontstaan. Als het te nat is, doe je er wat meel bij, als het te droog is doe je er wat water bij. Kneed het deeg een minuut of 5, tot het soepel aanvoelt. Leg in een kom, doe een doek erover en laat verdubbelen in volume door het rijzen.
    2. Leg het deeg na het rijzen op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in porties. Vet de broodblikken in met olie en vorm de stukken deeg. Doe in het blik en laat weer rijzen onder een doek. Het volume moet weer verdubbelen. verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 200ºC.
    3. Bak de broden in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Serveer er een pittige kaas of een salade of omelette bij.
    Bron:Linda Collister, bijzonder brood

    Bagels

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    bagels

    Instructies

    1. Maak eerst een voordeeg, een poolish, van de helft van het water en een kwart van het meel. Los 1/3 deel van de gist op in het water. Meng meel en water/gistoplossing goed door elkaar tot je een glad beslag hebt. Laat dit staan tot het volume is verdubbeld, dat kan wel 8 uur duren.
    2. Na het rijzen van de poolish doe je de rest van het water, waarin de rest van het gist en het moutextract is opgelost, meel, zout en gist erbij. Nu doe je ook de toevoegingen erbij zoals bessen o.i.d. Dit meng je eerst tot een deeg en dan ga je 10 minuten kneden. Het uiteindelijke deeg moet soepel en stevig aanvoelen. Doe dit over in een kom en laat rijzen tot het volume verdubbeld is. Ongeveer 1,5 uur.
    3. Dan ga je de bagels vormen. De authentieke manier is om rolletjes te maken en die om je hand te wikkelen. Je rolt vervolgens de uiteinden tegen elkaar aan. Moet je gezien hebben om te weten hoe dit gaat. De andere manier is om bolletjes te maken, deze plat te drukken en met je vinger een gat in het midden te maken. Je slingert het deeg om je vinger zodat het gat groter wordt. Dan leg je ze op een met bloem bestoven doek om weer te laten rijzen tot dubbel volume.
    4. Verwarm de oven voor op 250ºC.
    5. De volgende stap is dat je de bagels gaat pocheren. Dit is de speciale stap van bagels maken. Je kookt water in een grote pan, doet hierin het moutextract voor de kleur en smaak. Je legt de bagels een voor een voorzichtig in de pan en je pocheert 1,5 minuut per kant. De bagels moeten blijven drijven. Daarna koel je ze snel af in ijswater. En laat ze uitlekken op een doek.
    6. Bestrijk de bagels vervolgens met eiwit en bestrooi met de zaadjes en wat zout. Leg de bagels op een bakmatje en doe ze in de oven. Draai de temperatuur naar 200ºC als ze in de oven staan. Bak ze in 20-25 minuten goudbruin. Laat dan afkoelen op een rooster.
    Bron:

    Éclairs met mokkaglazuur

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    stuks

    Instructies

      Deeg
      1. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng de pan met melk, water, boter en zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 1 á 2 minuten doorkoken. Haal de pan weer van het vuur en roer er dan 1 voor 1 de eieren door, tot ze geheel zijn opgenomen en een mooi glad en soepel beslag is ontstaan. Vul een spuitzak met een spuitmond van 8 mm met het beslag en spuit worstvormen van 10-12 cm op een met bakpapier beklede en licht ingevette met bloem bestoven bakplaat. Bak ze 20-25 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
      Vullen
      1. Klop de banketbakkersroom met een garde glad.
      2. Snijd ze aan 1 lange zijde open en vul een spuitzak met de room en vul de éclairs.
      Glazuur
      1. Verwarm de fondant onder constant roeren met het water tot 40ºC en meng er de koffie door. Je kunt het glazuur op de èclairs bestrijken met een lepel of je haalt ze door het glazuur. Laat ze opstijven en serveer.
      Bron:

      Preitaart en peultjes

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

        Preitaart
        1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Houd van de eieren 1 eidooier apart. Klop de rest van de eieren met het overgebleven eiwit los met de mosterd en crème fraiche. Meng er de fijngesneden prei, kervel, kaas en zout en peper door.
        2. Bedek een platte ovenschaal met bakpapier en schenk hier het mengsel in. Rol het bladerdeeg uit en leg dat over het mengsel. Duw de zijkanten iets naar beneden, zodat het een opstaand randje kan worden.
        3. Klop de dooier met een paar druppels water en bestrijk het deeg ermee. Prik het deeg in om rijzen te voorkomen. Zet 25 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.
        Peultjes met amandel
        1. Blancheer de peultjes heel kort tot ze net beetgaar zijn. Laat ze uitdampen in een vergiet, dus niet afkoelen in ijswater.
        2. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Smelt als ze goudgeel zijn de boter erin, roer goed om zodat de amandelen breken. Laat 2 minuten op laag vuur staan zonder dat de boter bruin wordt.
        3. Besprenkel de peultjes met wat citroensap en doe in een schaaltje met een deksel erop.
        Serveren
        1. Zet een bord op de preitaart draai het geheel om en trek het bakpapier eraf. Beleg met de plakjes tomaat en serveer. Serveer samen met het schaaltje peultjes.
        Bron:

        Pan di spagna

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        cake

        Instructies

        1. Doe de eieren, suiker en citroenschil in een mixer en laat de mixer 15 á 20 minuten kloppen, tot het mengsel bleekgeel en drie keer het oorspronkelijke volume is.
        2. Haal de kom uit de mixer en strooi de bloem er in gedeeltes op, terwijl je met een spatel luchtig mengt.
        3. Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en zet hem in de oven.
        4. Bak 35 á 40 minuten en laat de oven de eerste 30 minuten dicht. Met een satéprikker kun je controleren of hij gaar is. Als de prikker nog vochtig is, laat hem dan nog even bakken.
        5. Wanneer de cake gaar is, zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat 10 minuten langzaam afkoelen. Leg de cake dan op een rooster om verder af te koelen. Na 10 minuten de cake voorzichtig losmaken met een mesje, uit de springvorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.
        Bron:

        Twee kleuren ravioli met ricotta en daslook met een salieboter saus

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

          Verse pasta
          1. Verdeel het meel en de eieren in twee gelijke delen. Het ene deel is voor de gele pasta en het andere deel is voor de gekleurde pasta. Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden. Laat een paar eetlepels bloem apart liggen, om later eventueel te gebruiken als het deeg te nat is.
          2. Doe de eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg, voeg wat bloem toe als het deeg te vochtig is, en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller of pastamachine uit tot een dunne lap. Rol de gekleurde pasta iets dunner uit.
          Ricotta spinazie vulling
          1. Blancheer de daslook in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de daslook en snijd het in fijne reepjes. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel. Doe in een spuitzak.
          Saus van boter, salie en citroenrasp
          1. Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden. Houd warm voor gebruik.
          Ravioli samenstellen
          1. Leg de plakken pastadeeg op een met bloem bestoven vlak. Snijd met een kartelwieltje de gekleurde pasta in lange repen. Besproei de repen licht met water uit een plantenspuit. Plak de repen dan diagonaal op de gele pasta. Rol met een deegroller om de pasta goed vast te drukken.
          2. Snijd met het kartelwieltje vierkante plakken van 10 cm uit de pasta. Spuit het ricottamengsel in een ring op elk vierkantje. leg hierop een eidooier. Spuit het ricottamengsel in een piramidevorm over de eidooier, zodat de dooier niet meer te zien is. Bestrijk het deeg naast de vulling met eiwit. Leg een andere vierkant deeg op de vulling en druk voorzichtig aan met een ring. Werk het vierkant bij met het kartelwieltje. Leg de ravioli's op een met bloem bestoven vlak.
          3. Kook een pan water met zout en laat hierin de ravioli's glijden. Laat een minuut of 5 koken en presenteer met de saus. Rasp er wat ricotta salata over.
          Bron:

          Susciello

          Gebakken worstjes in tomatensaus

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          personen

          Instructies

          1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg als de olie heet is, de pancetta toe en bak ongeveer 10 minuten tot het vet gesmolten is. Voeg dan de verse worst en soppressata toe en bak een minuut of 5. Breek de worst al roerende. Doe dan de tomaten erbij, wat zout en laat het een kwartiertje sudderen. De saus moet ingedikt worden. Als de saus te dik is, voeg je er wat water aan toe.
          2. Breek de eieren en laat ze in de saus glijden. Verhit tot de eieren gestold zijn en de eigelen nog vloeibaar. Dien dan meteen op.
          Bron:

          Zeppole di ricotta

          Ricotta beignets

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          stuks

          Instructies

          1. Doe de bloem, ricotta, suiker, bakpoeder, citrusschillen en eieren in een kom en meng snel tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat een half uurtje rusten.
          2. Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram. Rol elk stukje uit tot een rolletje en maak er een lus van.
          3. Verhit olie tot 180ºC.
          4. Frituur de beignets met 4 tegelijk, keer na 1 minuut. Blijf keren tot ze mooi bruin zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
          5. Rol de beignets als ze nog warm zijn door de suiker. Serveer warm, dat is het lekkerst.
          Bron:Bijbel van de Italiaanse keuken

          Taartjesdeeg

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          taartjes van 6 cm

          Instructies

          1. Doe de droge bestanddelen in een kom en meng met de hand.
          2. Snijd de boter in kleine blokjes en doe in de kom. Wrijf dan de boter met alle ingrediënten tot je een kruimelig deeg hebt.
          3. Voeg een deel van het geklopte ei toe en kneed tot een deegbal. De bal moet soepel aanvoelen. Als hij te droog is doe er nog wat ei bij, als hij te nat is doe je er wat bloem bij.
          4. Maak een bal, wikkel in folie en leg koel weg. Minimaal een uur.
          Bron:petit gateau Amsterdam