Pan di spagna

Recept Afdrukken

Ingrediënten

cake

Instructies

  1. Doe de eieren, suiker en citroenschil in een mixer en laat de mixer 15 á 20 minuten kloppen, tot het mengsel bleekgeel en drie keer het oorspronkelijke volume is.
  2. Haal de kom uit de mixer en strooi de bloem er in gedeeltes op, terwijl je met een spatel luchtig mengt.
  3. Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en zet hem in de oven.
  4. Bak 35 á 40 minuten en laat de oven de eerste 30 minuten dicht. Met een satéprikker kun je controleren of hij gaar is. Als de prikker nog vochtig is, laat hem dan nog even bakken.
  5. Wanneer de cake gaar is, zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat 10 minuten langzaam afkoelen. Leg de cake dan op een rooster om verder af te koelen. Na 10 minuten de cake voorzichtig losmaken met een mesje, uit de springvorm halen en op een rooster verder laten afkoelen.
Bron:

Twee kleuren ravioli met ricotta en daslook met een salieboter saus

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Verse pasta
    1. Verdeel het meel en de eieren in twee gelijke delen. Het ene deel is voor de gele pasta en het andere deel is voor de gekleurde pasta. Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden. Laat een paar eetlepels bloem apart liggen, om later eventueel te gebruiken als het deeg te nat is.
    2. Doe de eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg, voeg wat bloem toe als het deeg te vochtig is, en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller of pastamachine uit tot een dunne lap. Rol de gekleurde pasta iets dunner uit.
    Ricotta spinazie vulling
    1. Blancheer de daslook in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de daslook en snijd het in fijne reepjes. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel. Doe in een spuitzak.
    Saus van boter, salie en citroenrasp
    1. Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden. Houd warm voor gebruik.
    Ravioli samenstellen
    1. Leg de plakken pastadeeg op een met bloem bestoven vlak. Snijd met een kartelwieltje de gekleurde pasta in lange repen. Besproei de repen licht met water uit een plantenspuit. Plak de repen dan diagonaal op de gele pasta. Rol met een deegroller om de pasta goed vast te drukken.
    2. Snijd met het kartelwieltje vierkante plakken van 10 cm uit de pasta. Spuit het ricottamengsel in een ring op elk vierkantje. leg hierop een eidooier. Spuit het ricottamengsel in een piramidevorm over de eidooier, zodat de dooier niet meer te zien is. Bestrijk het deeg naast de vulling met eiwit. Leg een andere vierkant deeg op de vulling en druk voorzichtig aan met een ring. Werk het vierkant bij met het kartelwieltje. Leg de ravioli's op een met bloem bestoven vlak.
    3. Kook een pan water met zout en laat hierin de ravioli's glijden. Laat een minuut of 5 koken en presenteer met de saus. Rasp er wat ricotta salata over.
    Bron:

    Susciello

    Gebakken worstjes in tomatensaus

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg als de olie heet is, de pancetta toe en bak ongeveer 10 minuten tot het vet gesmolten is. Voeg dan de verse worst en soppressata toe en bak een minuut of 5. Breek de worst al roerende. Doe dan de tomaten erbij, wat zout en laat het een kwartiertje sudderen. De saus moet ingedikt worden. Als de saus te dik is, voeg je er wat water aan toe.
    2. Breek de eieren en laat ze in de saus glijden. Verhit tot de eieren gestold zijn en de eigelen nog vloeibaar. Dien dan meteen op.
    Bron:

    Zeppole di ricotta

    Ricotta beignets

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    stuks

    Instructies

    1. Doe de bloem, ricotta, suiker, bakpoeder, citrusschillen en eieren in een kom en meng snel tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat een half uurtje rusten.
    2. Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram. Rol elk stukje uit tot een rolletje en maak er een lus van.
    3. Verhit olie tot 180ºC.
    4. Frituur de beignets met 4 tegelijk, keer na 1 minuut. Blijf keren tot ze mooi bruin zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
    5. Rol de beignets als ze nog warm zijn door de suiker. Serveer warm, dat is het lekkerst.
    Bron:Bijbel van de Italiaanse keuken

    Taartjesdeeg

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    taartjes van 6 cm

    Instructies

    1. Doe de droge bestanddelen in een kom en meng met de hand.
    2. Snijd de boter in kleine blokjes en doe in de kom. Wrijf dan de boter met alle ingrediënten tot je een kruimelig deeg hebt.
    3. Voeg een deel van het geklopte ei toe en kneed tot een deegbal. De bal moet soepel aanvoelen. Als hij te droog is doe er nog wat ei bij, als hij te nat is doe je er wat bloem bij.
    4. Maak een bal, wikkel in folie en leg koel weg. Minimaal een uur.
    Bron:petit gateau Amsterdam

    Amandeltaart

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    taart 24 cm

    Instructies

    1. Vet een taartvorm van 24 cm in en bestuif met amandelmeel. Verwarm de oven op 180ºC.
    2. Klop de eieren los met de suiker, een snufje zout, citroenrasp en kaneel. Roer het amandelmeel er goed doorheen tot een glad beslag.
    3. Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een paletmes. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Laat daarna afkoelen.
    4. Voor het serveren kun je de taart bepoederen met poedersuiker. Eventueel nog een symbolisch teken op de taart leggen, bijvoorbeeld het kruis van Santiago de Compostella. Dan is de amandeltaart een Spaanse taart geworden. Deze taart is glutenvrji, er komt geen tarwebloem aan te pas. In Italie zie je ze ook wel gemaakt met tarwebloem. Met het wapen van Palermo is de taart Siciliaans. Beetje kort door de bocht, maar beide landen hebben Arabische wortels en ziedaar de amandel.
    Bron:Isabel Meniño, Mijn keuken van Galicië

    Knolselderijgratin

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Schil de knolselderij en snijd in zeer dunne plakken op de snijmachine. Meng de overige ingrediënten met een staafmixer door elkaar en breng het hoog op smaak met zout en peper. Leg de plakken knolselderij een kwartier in het mengsel zodat ze al wat vocht op nemen. Smeer een passende braadslee in met een dun laagje olie en leg de knolselderijplakken er gelijkmatig in. Druk heel goed aan en zorg ervoor dat het net onder de room staat. Dek af met bakpapier, zet licht onder druk en bak voor 25 minuten af op 180°C. Haal het bakpapier en het gewicht er af en bak het nog 10 minuten op 180°C. Zet het 4 uur onder lichte druk weg, zodat je er daarna strakke banen van kunt snijden. Verwarm in de oven vlak voor het opdienen.
    Bron:Gastronomix

    Rocciata di Mele

    Specialiteit uit Assisi, Umbrië

    Appelrollen

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    stuks

    Instructies

    1. Week de rozijnen in lauw water. Schil de appels en snijd ze in blokjes van 5 mm. Doe appelblokjes, rozijnen, geraspte citroenschil, citroensap, suiker, likeur, kaneel en cacao in een kom en meng goed door elkaar.
    2. Verwarm de oven op 180ºC. Leg de bloem in een bergje op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de losgeklopte eieren en een eetlepel water in. Meng eerst en kneed dan tot een stevig deeg. Leg het deeg even in de koeling om te zetten.
    3. Rol het deeg uit tot een dunne lap. Snijd het in 6 repen en leg op elke reep een deel van het appelmengsel. Rol de repen in 2 tot 3 slagen op, druk de randen goed aan en leg ze in een met olijfolie ingevet bakblik. Kwast de bovenkant van de rollen met olie en bak ze in een half uur.
    Bron:Italiaanse osteria's

    Quiche met wortel en broccoli

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Blancheer de broccoliroosjes in gezouten water, een paar minuten. Koel dan snel af op ijswater. Schil de wortelen en snijd in plakjes. Blancheer deze op dezelfde manier.
    2. Verwarm de oven voor op 180ºC.
    3. Klop de eieren los met het kerriepoeder, kokosmelk en zout en peper.
    4. Vet een quichevorm in met boter en beleg hem met het uitgerolde quichedeeg. Bak het deeg 20 minuten blind.
    5. Vul het voorgebakken deeg met de broccoli en wortel en bestrooi met de gerapte Gruyere kaas. Giet de saus erover en zet nog 30 minuten in de oven tot de quiche mooi bruin is gebakken. Serveer warm.
    Bron:

    Amandelspijs

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    kg

    Instructies

    1. Doe alle droge ingredienten in de keukenmachine en giet langzaam het geklopte ei erbij tot de massa de juiste consistentie heeft. De spijs moet een paar dagen blijven liggen om de smaken goed tot hun recht te laten komen.
    Bron:Cees Holtkamp