Gesmoorde courgetten met munt en amandelen

Gang Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g courgettes dunnen schijfjes
  • 1 stuks Chilipeper gehakt
  • 3 teentje Knoflook in dunne plakjes
  • 5 el Olijfolie
  • Zeezout
  • 3 takjes Munt grof gehakt
  • 1 stuks Citroen geraspt en sap
  • 2 el Amandelen geroosterd en grof gehakt

Instructies
 

  • Doe de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe de knoflook en courgettes erbij. Doe de chilipereps erbij en zet het vuur wat lager. Bak de courgetteplakjes tot ze kleuren, schep af en toe om.
  • Wanneer de meeste plakjes goudbruin zijn, doe je het deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor nog 10 minuten en roer af en toe. Voeg water toe als ze dreigen aan te branden.
  • Proef en voeg zout en eventueel peper toe. Doe vlak voor het serveren de munt, citroensap en citroenrasp en de amandelen toe. Laat wat afkoelen en serveer met brood en geitenkaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Réunion

Brèdes, bladgroenten

Gang Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 800 g groene bladeren van bladgroenten waterkers, Chines kool, spinazie
  • 3 el Olie
  • 100 g Sjalotten
  • 3 tenen Knoflook
  • 5 cm Gember
  • 0,25 stuks Chilipeper
  • Zeezout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Maak de bladeren schoon en laat uitlekken. Snijd grote bladeren in stukken van 3 cm. Hak de sjalotten, knoflook en vijzel de knoflook met wat zout tot een puree. Doe dit met de gehakte chilipepers in de pan en bak tot het mengsel lekker geurt.
  • Voeg de bladeren toe en bak tot ze enigszins geslonken, maar nog wel knapperig zijn. Het vocht moet verdampt zijn voor je het serveert.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Guadeloupe

Mosselen met zoete aardappelfrites

Gang Hoofdgerecht vis
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Mosselen

  • 2 kg Mosselen
  • Zonnebloemolie
  • 50 g chilipepers
  • 0,25 stuks lenteui
  • 1 el Bieslook
  • Tijm
  • 2 el Peterselie
  • 1 stuks Limoen sap
  • zwarte peper

Frites

  • 2 stuks zoete aardappel
  • Zonnebloemolie
  • Zeezout

Voor aan tafel

  • Limoen in partjes
  • 2 stuks Chilipeper gehalveerd

Instructies
 

Voorbereiding

  • Maak de mosselen schoon onder stromend water. Snijd de lente-uitjes, hak de bieslook en knoflook en peterselie. Maak de zoet aardappels schoon met een borsteltje. Snijd dan in plakken van 1 cm en deze weer in frieten. Kook ze 5 minuten, tot de buitenkant zacht is en de binnenkant nog hard. Laat dan snel afkoelen in ijswater.

Mosselen

  • Doe olie in een grote pan en verhit. Voeg chilipepers, de gesneden lente-uitjes en bieslook toe en bak ze een paar minuten.n Doe knoflook, tijm en peterselie erbij en wacht tot alles lekker begint te geuren. Doe dan de mosselen erbij en leg het deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur tot de schelpen open gaan. Giet het limoensap erbij, maal er de zwarte peper over en schud de pan met deksel erop een paar keer flink.

Frieten

  • Zet een pan met olie op en laat tot 180ºC komen. Bak hierin de zoet aardappelfrieten tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.

Serveren

  • Serveer de mosselen voor ieder in een apart kommetje, met de gebakken kruiden erbij en nog apart extra chilipeper en partjes limoen. Doe in een ander schaaltje de frieten, eventueel met wat zelf gemaakte mayonaise op basis van citroen of limoen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Poulet au mangue, Réunion.

Kip met mango

Gang Hoofdgerecht gevogelte
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Kip
  • Olijfolie
  • 1 stuks Rode ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 6 cm Gember
  • 2 stuks Chilipeper klein
  • Nootmuskaat
  • 0,5 tl Kruidnagel
  • 2 stuks tomaten
  • 1 stuks Mango rijp
  • 2 el Koriander of peterselie
  • Zout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Snijd de kip in 8 stukken. Snipper de rode ui. Bak de kip op hoog vuur in de olie rondom bruin. Doe aan het eind van het bakken de rode ui aan de zijkant in de pan en laat ook bruin bakken.
  • Gebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kipGebruik een vijzel om de knoflook-, gember en chilipeper tot een puree te stampen en doe die in de pan. Bestrooi de stukken kip rondom met zout en peper en flink wat geraspte nootmuskaat. Strooi de kruidnagel over de ui.
  • Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de stukken tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dekt de pan af, zet het vuurlaag en laat alles sudderen. Doe de tomaten in de pan en roer goed door. Druk de tomaat rond de kip op de bodem van de pan. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat alles ongeveer een half uur pruttelen. Controleer regelmatig of de kip niet aanbrandt. Keer de kip tussendoor een paar keer.
  • Doe de geschilde mango in grote stukken gesneden in de pan. Roer hem voorzichtig door de saus een schep hier en daar wat saus over de kip. Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donker bruin worden en de mango heel zacht Doe de deksel op de pan en stoof ongeveer 15 minuten op laag vuur. De kip moet donkerbruin worden en de mango heel zacht. Voeg zo nodig wat water toe om te voorkomen dat er iets aanbakt. Bestrooi met de koriander en haal de pan van het vuur. Laat ongeveer 10 minuten staan voor je hem serveert.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bucatini met olie en knoflook

Gang Pasta
Keuken Italiaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g Broodkruim
  • 1 teentje Knoflook geperst
  • 2 el Peterselie grof gehakrt
  • 15 teentjes Knoflook plakjes
  • 1 tl Chilipeper
  • 150 ml Olijfolie
  • 2 el Kappertjes grof gehakt
  • 650 g bucatini

Instructies
 

  • Meng het broodkruin, de geperste knoflook en de helft van de peterselie in een kommetje en voeg zout en peper toe. Zet weg tot gebruik.
  • Bak in een koekenpan de plakjes olijfolie en chilipeper tot de knoflook lichtbruin is en voeg dan de kappertjes en het broodkruimmengsel toe. Meng en houd warm.
  • Kook de pasta in gezouten water al dente. Giet af en doe meteen in de pan met de knoflooksaus. Schep goed om en bestrooi met de rest van de peterselie en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lamszadel met paprikaterrine en kefta

Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Vlees

  • 2,5 kg Lamszadel
  • 0,25 bosje Koriander
  • 20 ml Olijfolie
  • 200 g varkensnet
  • 100 g Boter
  • 3 teentjes Knoflook
  • Zout
  • Peper

Aardappel

  • 400 g Aardappelen vastkokend
  • Olijfolie
  • 2 dl Kippenbouillon

Kefta

  • 100 g Ui
  • 0,5 bosje Koriander
  • 1 mespunt Ras el Hanout
  • 300 g lamsfilet
  • 50 g Bloem
  • 2 stuks Ei geklopt
  • 100 g Broodkruim
  • Zonnebloemolie om te frituren

Paprikaterrine

  • 4 stuks gele paprika
  • 4 stuks rode paprika
  • 4 stuks rode puntpaprika
  • 2 dl Kippenbouillion
  • 2 g Agar agar
  • 2 g Gelatine
  • 1 stuks Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 takje Tijm
  • 200 g tomaten concassee
  • Chilipeper
  • Zout

Paprika coulis

  • 2 stuks rode paprika
  • 1 druppel Tabasco
  • 10 cl Kippenfond
  • Zout

Instructies
 

Lamsvlees

  • Snijd het lamsvlees van het zadel, Bewaar het haasje, de longhaas en de afsnijdsels. Verwijder de huid en het vet. Snijd de filets van het vlees, laat ze heel en leg deze apart.

Korianderpesto

  • Doe de koriander met het citroensap en de olijfolie in een blender en maal fijn. Smeer de lamsfilets aan 2 kanten in met de pesto. Wikkel de filets dan in het varkensnet.

Kefta

  • Hak de ui fijn en zweet aan in wat olie, zet dan weg om af te koelen. Hak de korianderblaadjes fijn. Maak gehakt van de restanten van het zadelvlees. Voeg de ui en koriander toe. Meng goed en voeg de ras el hanout, zout en peper toe en meng weer goed. Vorm er gelijke balletjes van ter grootte van een bitterbal. Zet weg in de koelkast voor minstens 30 minuten.
  • Doe bloem, eiwit en broodkruimels in aparte schalen of borden en rol er vervolgens de balletjes doorheen. Doe dit twee keer. Zet ze dan weer in de koelkast.

Paprikaterrine

  • Rooster en ontvel alle paprika's. Haal de pitjes eruit. Snijd de puntpaprika's in stukjes en doe in de thermomixer. Draai fijn. Voeg kippenbouillon toe, agar agar en laat 10 minuten draaien op stand 4, temperatuur 100ºC. Laat dan wat afkoelen en roer er de gelatine doorheen. Stort dan uit in een vorm om een laagje van 1 cm te krijgen. Laat dit uitharden.
  • Haal uit de overige paprika's vierkante plakjes van 1x1 cm met een uitstekertje. Leg ze per kleur apart.
  • Leg op de uitgeharde paprikagelei de plakjes paprika geel en rood in een ruitpatroon. Snijd van de plak rechthoekige plakken.

Paprikacoulis

  • Doe de puntpaprikastukjes in een blender en draai tot puree. Voeg wat kippenbouillon en tabasco toe en laat in een pannetje inkoken tot een stroperig sausje. Doe in een spuitfles en zet apart.

Frituren van de kefta's

  • Verhit olie tot 170ºC en frituur de kefta's hierin tot ze mooi egaal bruin zien.

Bakken van het vlees

  • Doe boter en gekneusde knoflook in een koekenpan en verwarm tot de boter schuimt. Doe de lamsfilets hierin en bak ze tot ze rose zijn, ongeveer 3 minuten per kant. Arroseer tijdens het bakken veelvuldig met de boter.

Opmaak

  • Snijd het lamsvlees in rechthoekige stukken en leg op de borden. Ernaast de paprikaterrines met een streek paprikacoulis. Leg het gefrituurde keftaballetje op het bord.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dal curry

Gang Bijgerecht
Keuken Sri Lanka
Porties 6 Personen

Ingrediënten
  

  • 250 g linzen rood
  • 1 Tl Zout
  • 0,5 Tl Kurkuma
  • 1 Tl Kerriepoeder
  • 0,5 Tl mosterdpoeder
  • 1 Tl Kaneel
  • 1 Mespunt garam massala
  • 0,5 Tl chili vlokken
  • 3 Stuks Sjalot
  • 1 Teentje Knoflook
  • 1 Stuks Chilipeper
  • 5 Stuks Kerryblaadjes
  • 5 Stuks Padamblaadjes
  • 2 Dl lichte kokosmelk
  • 2 Dl Romige kokosmelk
  • 1 stuks Groene peper

Instructies
 

  • Zet de linzen een kwartier in het water. Ververs het water om de 5 minuten. Doe alle ingrediënten en kruiden bij elkaar en zet op het vuur laat 15 minuten zachtjes koken. Na 10 minuten even roeren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rood fruitsoep met hangop

Gang Nagerecht
Keuken Hollands
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 2 l Yoghurt
  • 4 zakjes Vanillesuiker
  • 4 Snufjes Kaneel
  • 12 stuks Sinaasappel
  • 200 g Suiker
  • 4 stuks Vanillestokje
  • 4 snufje Piment
  • 2 stuks chilipeper
  • 1200 g Aardbeien
  • 1200 g Kersen
  • 400 g Bosbessen
  • 400 g Bramen

Instructies
 

  • Maak hangop van de yoghurt: hang de yoghurt in een vochtdoorlatende doek en laat enkele uren uithangen. Schraap de dik geworden yoghurt uit de doek en roer de vanillesuiker en kaneel erdoor.
  • Verwarm het sinaasappelsap met de suiker en laat de suiker oplossen. Voeg het gespleten en geschraapte vanillestokje erbij, met de peper en laat 5 minuten trekken. Laat volledig afkoelen, zeef desgewenst.
  • Pureer de helft van de aardbeien en meng met het gekruide sinaasappelsap. Snijd de rest van de aardbeien in kwarten. Verdeel de kersen en de rest van het fruit over de diepe borden en giet het gekruide vruchtensap erover. Serveer met een lepel hangop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!