Noord Italië

 

 

Pasta

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

  1. Meng de 2 soorten bloem met het zout. Leg de bloem (niet alle bloem, houd wat apart) in een ring op het werkvlak en doe hierin de eidooiers en hele eieren.
  2. Meng voorzichtig de bloem met de eieren, steeds een beetje meel meenemen terwijl je met een vork of je vingers ronddraait. Op het laatst zie je of je voldoende bloem hebt of er wat bij moet doen van de achtergehouden bloem. Als het te droog is, doe je er een scheutje water bij.
  3. Kneed het deeg dan goed door tot een soepel deeg. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Leg het dan weg in plastic folie, minstens 30 minuten.
  4. Snijd het deeg dan in kleinere porties zodat het door de pastamachine kan. Je kunt het ook met een deegroller uitrollen.
Bron:

Filodeeg

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

  1. Voeg in een kom het ei, bakpoeder, zout, azijn, yoghurt en olie bij elkaar en meng goed homogeen.
  2. Doe er dan de gezeefde bloem door. Meng tot een deeg ontstaat en kneed even door. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Verdeel in 32 stukjes en maak hier balletjes van. Bedek ze met folie of een doek en laat 15 minuten rusten.
  3. Meng de maizena met de bloem en rol hierin de balletjes. Rol alle balletjes heel dun uit en gebruik ruim maizena om het plakken tegen te gaan. Stapel alle velletjes op elkaar. Bebloem alle velletjes et wat maizena.
  4. Rol dan de stapel velletjes heel dun uit. Rol af en toe een laagje terug en bestrooi met maizena. Probeer zoveel mogelijk laagjes met maizena te bestrooien. Dat zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken laagjes vormt. Rol zo dun mogelijk uit en gebruik het deeg meteen. Anders dek je het af met een doek, want het droogt snel uit. Je kunt ook de velletjes invriezen, doe er dan een velletje bakpapier tussen, anders plakt alles aan elkaar.
Bron:

Gekaramelliseerde bananen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Breng in een wok op matig vuur 475 ml water aan de kook, doe er de suiker bij, draai het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Doe er de reepjes pandanblad bij, breng terug aan de kook en zet de pan van het vuur.
  2. Giet de siroop door een fijne zeef in een pan en gooi het pandanblad weg. Doe de bananen in de pan, zet ze op matig-laag vuur en laat ze 12-15 mmuten aan elke kant pruttelen tot ze glimmen en alle siroop geabsorbeerd hebben Sprenkel er het limoensap over en zet de pan van het vuur Schep de bananen op een bord en zet ze opzij.
  3. Meng de kokosmelk, bloem en het zout in een kleine pan en laat ze 2-3 minuten op matig/laag vuur inkoken Zet de pan van het vuur, sprenkel de roomsaus over de gekaramelliseerde bananen en zet ze op tafel.
Bron:

Tomatencrumble

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180º C. Maak een kruimeldeeg van boter, bloem, kaas, pijnboompitjes en een snufje zout en zet dit 30 minuten in de koelkast. Doe ondertussen de tomatenblokjes in een zeef, bestrooi met wat zout en laat goed uitlekken. Fruit de ui in 1 el olijfolie. Meng de uitgelekte tomaten met de suiker, knoflook en basilicum. Besmeer een ovenschaal met olijfolie en verdeel de ui over de bodem, gevolgd door de tomaten. Steek de kruiden ertussen en bedek het geheel met het kruimeldeeg. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
Bron:

Courgettebloemen gevuld met ricotta

Recept Afdrukken

Ingrediënten

stuks

Instructies

    Bloemen
    1. Was de bloemen indien nodig voorzichtig, droog ze af met zacht keukenpapier en verwijder de stampers en eventueel de steel.
    2. Maak een beslag van de bloem, melk, ei en een scheutje olijfolie. Gebruik een wijde schaal, zodat de bloemen er zonder te knakken in kunnen liggen.
    Vulling
    1. Bereid alle ingrediënten voor en meng ze goed met een spatel. Doe ze dan over in een spuitzak.
    2. Vul de courgettebloemen met de vulling. Haal de bloemen door het beslag en bak ze in de hete olie tot ze rondom bruin zijn.
    Bron:

    Cantuccini

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    koekjes

    Instructies

    1. Verhit de oven voor op 150 graden.
    2. Alle ingrediënten (behalve het eitje dat je gebruikt om het deeg te bestrijken) in een grote kom doen en mengen met een houten lepel tot een redelijk vochtig deeg.
    3. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakplaat in twee lange repen van ongeveer 5 centimeter breed. Bestrijk het deeg met wat opgeklopt ei.
    4. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
    5. Haal de koek uit de oven en snijd ze in repen van 1,5 centimeter. Zet deze vervolgens op hun zijkant op een rooster en zet deze nogmaals in de oven. Deze keer slechts 5 minuten. Laat de koekjes helemaal afkoelen en serveer ze als dessert met een glaasje Vino Santo (om de koekjes in te dippen)
    Bron:Muriel

    Ravioli met ricotta en spinazie met een salieboter saus

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Verse pasta
      1. Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden.
      2. Doe twee eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller uit tot een zeer dunne lap.
      Ricotta spinazie vulling
      1. Blanceer de spinazie in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de spinazie en hak het in grove stukken. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel.
      Saus van boter, salie en citroenrasp
      1. Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes en de citroenrasp toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden.
      Bron:Muriel

      Abrikozen en amandeltaart

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      taarten

      Instructies

        Deeg
        1. Smelt boter + suiker + zout + amandelpoeder Voeg dooiers + eieren + citroenzaden toe Meng bakpoeder + meel en meng het. Voeg deze gemengde poeders aan het mengsel toe. Zet 30 minuten in de koelkast. Mix met de deeghaak. Zet hem 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg 6 mm dik uit Snijd een cirkel van 22 cm breed. Vouw een cirkel van 18 cm breed als de bodem in een bakblik. Bak de bodem. baktijd: 12 minuten bij 160 ° C
        Abrikozencompote
        1. Verwarm de abrikozenpuree en honing in een pan tot 40 ° C. Voeg de mix van pectine + suiker toe. Meng en breng aan de kook. Meng opnieuw. Voeg de gedroogde abrikozen toe, vervolgens de abrikozenpuree en bak ze 2 minuten. Mengen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi de bodem met de semolina tegen het al te vochtig worden. Vul de taart met de compote. Bedek met de cirkel van 22 cm. (gebruik 220 g compote per cake) Bak 10 min op 160 ° C
        Amandel-daquoise
        1. Klop het eiwit op, voeg suiker toe als je begint te kloppen. Meng amandelpoeder met bloem en vouw deze poeders in het geklopte mengsel. Zet de taart op met een spuitzak. Bestrooi met poedersuiker. (Bak 16 min bij 160 ° C)
        Decoratie
        1. Decoreer de taart met gedroogde abrikozen.
        Bron:Bocuse

        Snel bladerdeeg

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        gram

        Instructies

        1. Doe de bloem, blokjes boter, suiker en zout in een kom. Kneed met de hand de boter door de bloem, het deeg moet de textuur van grove crumble krijgen. Voeg dan het water toe en kneed met de handen tot het deeg zich heeft gevormd en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Wikkel het deeg in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koeling.
        2. Het deeg is nu klaar voor verdere verwerking.
        Bron:

        Pita broodjes

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        pita's

        Instructies

        1. Meet beide soorten bloem, gist, suiker en zout af en doe ze in een mengkom. Roer er olie en water door tot het een zacht, plakkerig deeg is. Zet de kom afgedekt 10 minuten opzij, strijk een eetlepel olie uit op het werkvlak ter grootte van een groot plat bord. Leg het deeg erop en kneed het in 10 seconden glad. Leg het weer in de kom, dek het af en herhaal het kneden tweemaal met 10 minuten pauze ertussen. Laat het deeg nu 30 minuten rusten.
        2. Verhit de oven tot minstens 250 °C. Schuif een schone bakplaat in de oven en laat hem in 20 minuten heel heet worden. Verdeel het deeg intussen op een be­bloemd werkvlak in stukjes van grofweg 100 g. Vorm van elk een bal en laat ze af­ gedekt 15 minuten rusten. Rol elke deegbal uit tot een ovaal van zo'n 5 mm dik en laat ze 2 minuten rusten.
        3. Haal snel de bakplaat uit de oven, sluit de ovendeur, leg er en of twee pita's op en schuif hem weer in de oven. Bak de pita's 3-5 minuten tot ze gerezen en enigs­ zins gekleurd zijn. Haal ze direct met een tang uit de oven en laat ze onder een doek afkoelen om ze zacht en smeuïg te houden; bak de overige pita's op de zelfde manier.
        Bron:Dan Lepard