Cougères

Recept Afdrukken

Ingrediënten

cougères

Instructies

  1. Klop In een kleine kom 1 van de eieren en zet apart. Breek de resterende eieren in een aparte kom of maatbeker met een tuit. Niet mengen; zet weg.
  2. Om het soesjesdeeg te maken, doe het water, boter en zout in een kleine, pan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Smelt de boter en breng het mengsel aan de kook. Voeg onmiddellijk de bloem, in één keer, toe en klop krachtig met een houten lepel. Blijf roeren totdat het mengsel een gladde bal is die loslaat van de zijkanten van de pan en er zich een film vormt op de bodem van de pan, laat ten minste 2 tot 3 minuten verwarmen. Verlaag het vuur tot laag en blijf het mengsel kloppen om overtollig vocht te verwijderen en laat het deeg minstens 1 tot 2 minuten uitdrogen.
  3. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen voeg dan de eieren toe, 1 per keer, stevig roeren met een houten lepel na elke toevoeging. Het deeg moet glanzend en glad zijn. Om de consistentie te testen, gebruik dan een houten lepel om zoveel mogelijk van het deeg eruit te scheppen. Houd de houten lepel boven de pan en draai hem op zijn kant. Als het deeg klaar is, valt het van de lepel in een dikke plop of klodder. Als het deeg te dik is, blijft het gewoon aan de zijkant van de lepel plakken. Als het deeg te dik is, voeg dan een kleine hoeveelheid van het opzij gezette geklopte ei toe om de juiste consistentie te bereiken. Zorg ervoor dat u niet te veel van het ei toevoegt, want dan wordt het deeg te dun. Als het deegvan de lepel valt in een straaltje, is het te dun en moet je opnieuw beginnen. Bij twijfel is het beter om een licht droog deeg te hebben om gougères te krijgen die goed opzwellen tijdens het bakken. Voeg de grof geraspte Comté, samen met de Dijon mosterd en gemalen mosterd, indien je dat wilt. Breng op smaak met de peper.
  4. Doe het deeg in een spuitzak met een grote spuitmond. Spuit een kleine hoeveelheid deeg in de hoeken van een bakplaat om het bakpapier aan de bakplaat te laten kleven. Spuit ongeveer 4 cm grote gougères op het bakpapier, houdt er rekening mee dat ze voldoende ruimte hebben om te verdubbelen. Gebruik je vingertoppen om de toppen van de gougères voorzichtig in te drukken met een kleine hoeveelheid van het gereserveerde losgeklopte ei of water. Bestrooi de toppen met de fijn geraspte Comté. Bak tot de gougères zijn gepoft, mooi bruin, en licht aanvoelen voor hun grootte, 22 tot 25 minuten. Serveer direct warm uit de oven of laat volledig afkoelen.
Bron:

American pancakes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

pancakes

Instructies

    Beslag
    1. Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en een flinke snuf zout in een kom.
    2. Klop de eieren los met de sinaasappelrasp, karnemelk en boter. Meng met het bloemmengsel. Klop op het laatst het bruisend water erdoor en meng goed. Wat klontjes is niet erg.
    3. Gebruik 2 grote koekenpannen en bak telkens 3 pancakes in een pan. Smelt in een pan wat boter op halfhoog vuur. Schep telkens een lepel beslag in de pan en bak ± 2 min. of tot er aan de bovenkant belletjes komen en de randjes droog zijn. Draai om en bak de andere kant nog ± 1,5 min. Houd de pancakes losjes afgedekt warm in een warme oven, 60ºC.
    Garnituur
    1. Snijd de schil van beide sinaasappels er dik af en snijd het vruchtvlees in halve plakjes of partjes. Snijd de dadels in stukjes en meng met de sinaasappel. Stapel de pancakes op, schep het sinaasappelmengsel erop, bedruppel met dadel- siroop en bestrooi met de pistachenoten.
    Varianten
    1. Je kunt de sinaasappels weglaten en dan de pancakes bedekken met een ander sausje. Met bosvruchten en/of vers fruit. Wat crème fraiche is ook lekker erbij.
    Bron:Delicious

    Ciabatta met gist

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    broden van 240 gram

    Instructies

      Met de hand kneden
      1. Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem.
      2. Los de verse gist op in een klein deel van het water. Giet de helft van het water in het midden en meng de bloem met het water. Voeg het water met de verse gist toe en ga door met mengen.
      3. Voeg geleidelijk de rest van het water toe en daarna de olie. Meng tot alle bloem is opgenomen. Het deeg is nu erg plakkerig.
      4. Neem het deeg met beide handen op en gooi het krachtig op het werkblad, vouw het dubbel en herhaal de handeling tot het deeg glad en soepel is.
      Machinaal kneden
      1. Doe de bloem, water en in wat water opgelost verse gist in de kom. Laat de machine op stand 1 draaien en voeg het zout toe. Wanneer alle bloem en vocht goed gemengd is schakel je over naar een hogere snelheid. Voeg de laatste 2 minuten de olie toe.
      Rijzen
      1. Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Vouw het deeg na een uur dubbel.
      2. Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in gelijke stukken van ongeveer 240 gram. Rol de stukken over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Laat 15 minuten rusten onder een theedoek.
      3. Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm en vorm een ovaal. Vouw iets meer dan 1/3 om en druk het vasst met je vingertoppen. Vouw het overgebleven deeg eromheen. Druk dit ook vast met je vingers.
      4. Laat het deeg met de naad naar onderen nog een uur rijzen onder een vochtige theedoek.
      Bakken
      1. Verwarm de oven voor op 235ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gelpad. Leg hierop het deeg met de naad naar onderen en zet ze in de hete oven. Gooi een glas water op de bodem en sluit de deur meteen. Verlaag na 4 minuten de temperatuur naar 220ºC en bak dan nog 12 minuten.
      2. Bestrijk de ciabatta's na het bakken met wat olijfolie en afkoelen op een rooster.
      Bron:

      Turks brood

      Pide

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      broden

      Instructies

      1. Meng de gist met wat van het water., zodat het hierin oplost. Zet even weg tot er wat schuim opkomt.
      2. Maak een kuiltje in de bloem en schenk hierin de gistoplossing, de yoghurt en begin te mengen. Voeg steeds wat water toe tot je een deeg hebt dat niet plakt. Ga het deeg dan kneden. Sla het deeg plat en vouw het vanaf de randen naar binnen. Doe wat olijfolie in een kom en leg hierin het deeg om te laten rijzen. Leg een doek over de kom.
      3. Verwarm de oven voor op 220ºC. Vet een bakplaat in met olie en zet deze 2 minuten in de ov en, zodat hij heet is.
      4. Sla het deeg weer plat en kneed nog even door. Maak dan grote plakken van het deeg. Trek met je vingers vanaf het binnenste naar buiten, zodat er een dikke rand ontstaat. Maak een kartelrand en leg de plak(ken) op de hete bakplaat. Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met zaadjes.
      5. Zet in de oven en laat 20 minuten bakken tot het mooi goudbruin is. Laat op een rooster afkoelen.
      Bron:

      Cannoli met ricotta

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      stuks

      Instructies

        Deeg
        1. Meng voor het deeg de bloem, suiker, koffie en de cacaopoeder in een kom. Werk de boter erdoorheen en vervolgens de wijn en de marsala, en meng alles tot u een los, samenhangend deeg hebt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het luchtig; voeg eventueel meer bloem toe. Zet het deeg gewikkeld in plasticfolie circa 30 minuten op een koele plaats.
        2. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 32 x 24 cm. Snijd de randjes weg en snijd het vervolgens in 12 vierkantjes van 8 x 8 cm. Vet zogenoemde cannoli-buisjes licht met olie in. Vouw om elk cannoli-buisje diagonaal een vierkantje deeg en plak het vast met losgeklopt ei. Druk de randen stevig aan.
        3. Verhit de olie in een frituurpan tot circa 180°C, of zo heet is dat in circa 15 seconden een stukje deeg krokant en goudbruin is. Als er rook van de olie afkomt, is hij te heet. Doe de cannoli erin, een paar tegelijk, en frituur ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze er met een tang uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat de buisjes er zo gauw ze genoeg zijn afgekoeld, uitglijden en laat de cannoli op een rooster afkoelen.
        Vulling
        1. Prak voor de vulling de ricotta fijn met een vork. Meng de suiker en het vanille-extract erdoor en vervolgens de citroenrasp, de sukade, de bigar­reaus en de geraspte chocolade. Vul de cannoli met een lepel of met een spuitzak. Leg ze op een schaal en bestuif ze met poedersuiker. De cannoli mogen niet te lang blijven liggen als ze eenmaal gevuld zijn, want dan worden ze zacht.
        Bron:

        Twee kleuren ravioli met ricotta en daslook met een salieboter saus

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        personen

        Instructies

          Verse pasta
          1. Verdeel het meel en de eieren in twee gelijke delen. Het ene deel is voor de gele pasta en het andere deel is voor de gekleurde pasta. Stort de bloem op een plank of werkbank en maak een kuiltje in het midden. Laat een paar eetlepels bloem apart liggen, om later eventueel te gebruiken als het deeg te nat is.
          2. Doe de eieren en snuf zout en drup olijfolie in het kuiltje. Meng de eieren een beetje door elkaar en werk daarna de bloem door de eieren. Kneed het geheel tot een soepel deeg, voeg wat bloem toe als het deeg te vochtig is, en verdeel het in tweeën. Rol het met een deegroller of pastamachine uit tot een dunne lap. Rol de gekleurde pasta iets dunner uit.
          Ricotta spinazie vulling
          1. Blancheer de daslook in een pan met gezouten water en doe het daarna over in een zeef. Druk alle vocht uit de daslook en snijd het in fijne reepjes. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot een luchtig geheel. Doe in een spuitzak.
          Saus van boter, salie en citroenrasp
          1. Smelt de boter op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe. Laat tien minuten op zacht vuur staan. De boter mag niet bruin worden. Houd warm voor gebruik.
          Ravioli samenstellen
          1. Leg de plakken pastadeeg op een met bloem bestoven vlak. Snijd met een kartelwieltje de gekleurde pasta in lange repen. Besproei de repen licht met water uit een plantenspuit. Plak de repen dan diagonaal op de gele pasta. Rol met een deegroller om de pasta goed vast te drukken.
          2. Snijd met het kartelwieltje vierkante plakken van 10 cm uit de pasta. Spuit het ricottamengsel in een ring op elk vierkantje. leg hierop een eidooier. Spuit het ricottamengsel in een piramidevorm over de eidooier, zodat de dooier niet meer te zien is. Bestrijk het deeg naast de vulling met eiwit. Leg een andere vierkant deeg op de vulling en druk voorzichtig aan met een ring. Werk het vierkant bij met het kartelwieltje. Leg de ravioli's op een met bloem bestoven vlak.
          3. Kook een pan water met zout en laat hierin de ravioli's glijden. Laat een minuut of 5 koken en presenteer met de saus. Rasp er wat ricotta salata over.
          Bron:

          Focaccia Pugliese

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          focaccie

          Instructies

          1. Meng al het meel, aardappelpuree, water, zout, gist, suiker en 1/3de van de olijfolie in een kom of met de hand. Kneed het deeg tot het soepel is.
          2. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Snijd het deeg in drie even grote stukken. Maak hiervan een bal en leg ze in drie verschillende diepe borden die je met olijfolie bestrijkt. Bestrijk het deeg licht met olijfolie en dek het af met plastic folie. Zet de borden op kamertemperatuur opzij om het te laten rijzen. Het moet ongeveer drie keer zo groot worden.
          3. Doe twee eetlepels van de olijf olie in een pan van ongeveer 30 cm doorsnede. Leg één van de deegballen in de pan. Duw met je vingers en trek deze voorzichtig in de vorm van de pan maar laat het niet scheuren.
          4. Verdeel de kerstomaatjes die gehalveerd zijn het snijvlak omlaag op het deeg en ook ongeveer 10 olijven. Dek de pan af met een doek en zet nog 20 minuten opzij om te laten rijzen.
          5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet als de oven op temperatuur is in het deeg gerezen is de pan in de oven. Strooi een eetlepels zout en oregano over deVerwarm de oven voor op 220 °C. Strooi circa één theelepel van de oregano en wat zout over het deeg. Sprenkel er een eetlepel olijf olie over.
          6. Zet de pan op het vuur en verhit matig. Bak de focaccia als de olie gaat borrelen nog 3 minuten. De bodem moet diep goud bruin worden.
          7. Zet dan de pan in de oven en bak de focaccia ongeveer 17 minuten tot hij een diep bruine korst heeft. Laat hem dan op een taartrooster glijden en afkoelen, ongeveer 5 minuten. Je kunt hem warm of koud eten.
          Bron:

          Hachée

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          personen

          Instructies

          1. Snijd de runderlappen in blokken van 2,5 cm. Dep ze goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in ± 5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze ± 3 minuten mee. Doe het 5 kruidenpoeder erbij en bak een minuutje mee.
          2. Doe alles over in de snelkookpan. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg laurier, kruidnagel en tijm toe. Sluit de deksel van de snelkookpan en laat op druk komen (stand 2 = 2 bar). Laat het gerecht 45 minuten koken onder druk op laag vuur.
          3. Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Laat de rest van de druk ontsnappen uit het stoomventiel (pas op, de stoom is heet!).
          4. Meng de bloem en boter goed. Zeef de hachee en vang het vocht op. Breng het kookvocht aan de kook en bind het met het boter-bloem mengsel (beurre manié). Laat de saus 5 minuutjes zachtjes koken en roer dan het vlees met de uien erdoor. Verwijder de laurier en tijmtakjes uit het gerecht.
          Bron:Eke Marien

          Zeppole di ricotta

          Ricotta beignets

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          stuks

          Instructies

          1. Doe de bloem, ricotta, suiker, bakpoeder, citrusschillen en eieren in een kom en meng snel tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat een half uurtje rusten.
          2. Verdeel het deeg in stukjes van 35 gram. Rol elk stukje uit tot een rolletje en maak er een lus van.
          3. Verhit olie tot 180ºC.
          4. Frituur de beignets met 4 tegelijk, keer na 1 minuut. Blijf keren tot ze mooi bruin zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
          5. Rol de beignets als ze nog warm zijn door de suiker. Serveer warm, dat is het lekkerst.
          Bron:Bijbel van de Italiaanse keuken

          Taartjesdeeg

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          taartjes van 6 cm

          Instructies

          1. Doe de droge bestanddelen in een kom en meng met de hand.
          2. Snijd de boter in kleine blokjes en doe in de kom. Wrijf dan de boter met alle ingrediënten tot je een kruimelig deeg hebt.
          3. Voeg een deel van het geklopte ei toe en kneed tot een deegbal. De bal moet soepel aanvoelen. Als hij te droog is doe er nog wat ei bij, als hij te nat is doe je er wat bloem bij.
          4. Maak een bal, wikkel in folie en leg koel weg. Minimaal een uur.
          Bron:petit gateau Amsterdam