Sperziebonen met perzik en amandelen

Gang Vegetarisch, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g Haricots verts
  • 20 g Boter gezouten
  • Olijfolie
  • 12 stuks Amandelen vers
  • 4 takjes Basilicum liefst paarse
  • Fleur de sel
  • zwarte peper
  • 1 stuks perzik liefst witte, groot.

Instructies
 

  • Blancheer de haricots verts in licht gezouten water beetgaar. Dompel ze daarna meteen in ijswater. Laat dan uitlekken in een vergiet. Snijd de perziken met schil in 12 stukken per perzik.
  • Verhit op laag vuur de boter met olijfolie in een grote koekenpan. Roerbak hierin de haricots verts op hoog vuur, 1 minuutje. Voeg de amandelen en perziken toe, op het laatst pas wat basilicumblaadjes. Bestrooi met een snuf fleur de sel. Meng de ingredienten vooral niet door elkaar, zo blijven de perzikpartjes heel. Schep het gerecht op warme borden en serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gesmoorde courgetten met munt en amandelen

Gang Bijgerecht, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 700 g courgettes dunnen schijfjes
  • 1 stuks Chilipeper gehakt
  • 3 teentje Knoflook in dunne plakjes
  • 5 el Olijfolie
  • Zeezout
  • 3 takjes Munt grof gehakt
  • 1 stuks Citroen geraspt en sap
  • 2 el Amandelen geroosterd en grof gehakt

Instructies
 

  • Doe de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe de knoflook en courgettes erbij. Doe de chilipereps erbij en zet het vuur wat lager. Bak de courgetteplakjes tot ze kleuren, schep af en toe om.
  • Wanneer de meeste plakjes goudbruin zijn, doe je het deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor nog 10 minuten en roer af en toe. Voeg water toe als ze dreigen aan te branden.
  • Proef en voeg zout en eventueel peper toe. Doe vlak voor het serveren de munt, citroensap en citroenrasp en de amandelen toe. Laat wat afkoelen en serveer met brood en geitenkaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rabarber en aardbei taart

Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 2 taarten 20 cm

Ingrediënten
  

Pate sucre

  • 300 g pate sucre

Amandel creme

  • 100 g Boter
  • 100 g Basterdsuiker
  • 100 g Ei
  • 100 g Amandelmeel

Taartbodem

  • 200 g Rabarber

Gepocheerde rabarber

  • 500 g Rabarber
  • 500 g aarbeiensap

opmaak

  • 150 g Amandelen
  • 50 g Rabarber
  • 100 g Aardbeien

Instructies
 

Pate sucre

  • Verwarm de oven voor op 160ºC. Rol het deeg uit tot 2 cirkels en laat ze in een ronde vorm zakken. Bak ze ongeveer 15 minuten.

Amandelcreme

  • Laat de boter zacht worden. Meng met de basterdsuiker. Voeg dan de eieren toe, meng goed en voeg dan het amandelmeel toe.

Taartbodem

  • Was de rabarber en snijd in 1 cm lange stukken. Als er draden aan de rabarber zitten, moet je ze eerst schillen.
  • Breng de amandelcreme aan op de gebakken bodem tot een kwart van de rand.
  • Leg hierop de stukjes rabarber in concentrische cirkels en bak op 160ºC gedurende 15 minuten.

Gepocheerde rabarber

  • Was de rabarber en snijd in grote stukken. Doe het aardbeiensap in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit, voeg de rabarber toe en dek af met bakpapier (bakpapier) om de hitte op peil te houden. Controleer of de rabarber gekookt is door te voelen met een mespuntje. Het moet stevig blijven, anders zal het zijn vorm niet behouden.
  • Haal de rabarber uit het sap zodra het gaar is. Snijd de stukjes in stukjes van 6 cm lang, snijd ze in twee schuine kanten en stukken van 2 cm lang. Neem de snippers en bak ze tot je een marmelade krijgt. De kooktijd van rabarber is afhankelijk van de grootte en versheid. Rabarber kan van tevoren worden gekookt en vervolgens gedurende 5 dagen in zijn koude aardbeiensap worden bewaard. Aarzel niet om het aardbeiensap te verwarmen (zonder het opnieuw te koken) als de rabarber te langer moet garen.

Opmaak

  • Verwijder voorzichtig de schil van de amandelen en snijd in stokjes. Was de rabarber, snij in dunne plakjes en driehoeken. Snijd de aardbeien in twee of vier, afhankelijk van hun grootte.

Montage

  • Bedek de basis van de gekookte taart met rabarbermarmelade tot de bovenkant van het deeg.
  • Plaats bovenop de marmelade de rabarberstukken en afgeschuinde stukken, waardoor de taart enige hoogte krijgt. Leg er verse amandelstukjes, aardbeien en rauwe rabarberdriehoeken bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cantuccini

Gang Patisserie
Keuken Italiaans
Porties 20 koekjes

Ingrediënten
  

  • 300 gram Bloem
  • 250 gram Suiker
  • 1 tl. Bakpoeder
  • snuf Zeezout
  • 3 stuks Eieren
  • 1 stuks rasp van sinaasappel
  • 100 gram Amandelen
  • scheutje Olijfolie
  • scheutje Vin Santo
  • 1 stuks ei om het deeg mee te bestrijken

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 150 graden.
  • Alle ingrediënten (behalve het eitje dat je gebruikt om het deeg te bestrijken) in een grote kom doen en mengen met een houten lepel tot een redelijk vochtig deeg.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakplaat in twee lange repen van ongeveer 5 centimeter breed. Bestrijk het deeg met wat opgeklopt ei.
  • Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de koek uit de oven en snijd ze in repen van 1,5 centimeter. Zet deze vervolgens op hun zijkant op een rooster en zet deze nogmaals in de oven. Deze keer slechts 5 minuten. Laat de koekjes helemaal afkoelen en serveer ze als dessert met een glaasje Vino Santo (om de koekjes in te dippen)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Vijgen geroosterd met geitenkaas

Gang Amuse
Porties 4

Ingrediënten
  

Vijgen

  • 4 stuks Vijgen
  • 200 g Geitenkaas
  • 0,5 dl Melk
  • 0,25 stuks Granny smith
  • 100 g Amandelen
  • 8 stuks Dressing voor vijgen met geitenkaas

Instructies
 

  • De vijgen uithollen en de vulling vermengen met de geitenkaas en de melk, de appel in kleine brunoise snijden en dit ook vermengen met de vijg en de geitenkaas. De vijg vullen met de geitenkaas en hier bovenop de geschaafde amandelen doen, zodat de bovenkant ermee bedekt is. De vijg in een oven op 220 graden zetten totdat de amandelen mooi goudbruin gekleurd zijn. De sla met de dressing draperen op een bordje en hierop de vijg plaatsen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lasagna van rauwe groenten

Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Amandellaag

  • 200 g Amandelen

Courgettelaag

  • 4 stuks Courgette
  • 1 stuks Citroen
  • 1 snufje Zout

Groentevulling

  • 4 stuks Wortelen
  • 1 stuks Paprika, rood
  • 1 stuks Venkel
  • 1 stuks Courgette
  • 1 stuks Ui

Rode saus

  • 2 stuks Tomaat
  • 100 g Tomaat, gedroogd
  • 1 el Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook
  • 0,5 stuks Rode peper
  • 1 tl Oregano
  • 1 snufje Zout

Witte saus

  • 100 g Macadamianoten
  • 1 teentje Knoflook
  • 0,75 dl Olijfolie
  • 1 snufje Zout

Rawmesan

  • 50 g Pijnboompitten
  • 1 el Gistvlokken
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • De bodem van een schaal bedekken met een laag gehakte amandelen. Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken met behulp van een mandoline. Leg ze een uur in water, zout en citroen om ze wat zacht te laten worden. Giet de courgettes af in een vergiet en laat ze uitlekken. Verdeel nu de helft van de courgettes, dakpansgewijs, over de amandelbodem. Maal alle groenten voor de groentevulling en een keukenmachine. Bedek de laag courgettes nu met de helft hiervan. Meng alle ingredienten voor de rode saus in een blender tot een glad mengsel en spreid de helft hiervan uit over de groentemassa. Blend alle ingredienten voor de witte saus door elkaar. Deze zaus mag niet te dun zijn, maar ook niet te dik. Smeer de helft hiervan over de rode saus. Herhaal deze vier lagen nog een keer. Blend tenslotte de ingredienten voor de rawmesan tot een enigszins rulle saus voor over de laatste laag witte saus. Hierdoor krijg je het effect van een laagje parmezaanse kaas. Zet de schaal 1 uur in de oven op de laagste stand, 50 graden. Liefst met de deur open.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Amandelspijs

Gang Bijgerecht
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 125 g Amandelen
  • 125 g Suiker
  • 1 stuks Eieren
  • 0,5 stuks Citroenschil
  • 1 stuks Vanillestokje

Instructies
 

  • Pel de geweekte amandelen. Maal ze tweemaal met de suiker, het ei en citroenschil of vanillemerg door de amandelmolen. Bewaar de spijs in goed gesloten jampotten. Het wordt lekkerder als het een paar weken staat.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lolly van zuidvruchten met tarly en noten

Gang Amuse
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 g Tarly
  • 50 g Amandelen
  • 50 g Hazelnoten
  • 50 g Abrikozen gedroogde
  • 25 g Havervlokken
  • 50 g Kokos
  • 50 g Water
  • 50 g Rozijnen

Instructies
 

  • Kook de tarly volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maal de tarly met de noten, rozijnen, abrikozen, havervlokken en 20 gram kokos fijn in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water toe en maal het geheel tot een kleverig mengsel. Knijp een kleine portie notenmengsel met je handen als een bolletje om een lollystokje. Rol de lolly door het resterende kokos. Laat de lolly´s 1 uur in de koelkast opstijven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dadeltaart

Tunesische dadeltaart
Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 250 g Dadels
  • 100 g Hazelnoten
  • 100 g Amandelen
  • 1 el Honing
  • 75 g Suiker
  • 50 g Boter gesmolten
  • 4 stuks Eidooier
  • 4 stuks Eiwit
  • 1 el Sinaasappelrasp
  • 30 g Maizena
  • 1 klontje Boter

glazuur

  • 100 g Poedersuiker
  • 0,75 stuks Eiwit
  • 3 druppel Citroensap

Instructies
 

  • Houd enkele dadels achter voor garnering. Hak de rest van de noten in de keukenmachine. Meng ze met honing, suiker en gesmolten boter. Klop in een kom eierdooiers schuimig door elkaar. Los de maizena op in het sinaasappelsap en voeg toe aan het eiermengsel. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en schep het schuim door het noten/ei-mengsel.
  • Beboter de springvorm en schep het deeg erin. Zet de springvorm in een oven van 220 graden voor 15 minuten. Schakel de oven terug tot 200 graden en bak nog 15 minuten. Laat de taart in de vorm afkoelen en verwijder de vorm. Bestrijk de taart met glazuur en garneer met dadels.

Glazuur

  • Zeef de poedersuiker in een kom en roer er in gedeelten het eiwit door tot een gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg wat druppels citroensap toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Faraona bollita

gepocheerde parelhoender met amandelen en venkel
Bereidingstijd 1 min
Totale tijd 1 min
Gang Hoofdgerecht gevogelte
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Parelhoender
  • 100 g Pancetta
  • 1 stuks Ui
  • 3 el Olijfolie
  • 3 dl Kippenbouillion
  • 100 g Amandelen
  • 1 el Venkelzaad
  • Arrowroot

Instructies
 

  • Snijd de parelhoender in stukjes. Bak de pancetta en ui in de olijfolie. Voeg hier de parelhoen aan toe en bak ze aan.
  • Verwarm de bouillon en voeg hier de amandelen aan toe. Laat zachtjes sudderen. Schenk dit in de pan over de gebakken parelhoender. Voeg zout, peper en venkelzaadjes toe en laat 25 tot 30 minuten zachtjes koken. Verwijder de parelhoender uit de pan en laat de saus nog iets inkoken. Passeer de saus door een zeef en maak de saus, indien nodig, wat dikker met wat bindmiddel, bijv. arowroot, en serveer de saus naast de parelhoender op het bord. Serveer met gegrilde venkel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!