ONTDEK DE SMAAK VAN DE FRANSE PROVINCIES

Het is misschien wel aan het toerisme te danken dat de Franse regionale keuken zo gecultiveerd is. Al in de jaren 60 van de vorige eeuw, verschenen er kookboeken waarin de typische Franse streekgerechten werden beschreven.

Deze cursus is ontwikkeld voor degenen die al een culinaire basis hebben, zoals beschreven in de cursus Franse Kooktechnieken.

Tijdens deze cursus trekken alle Franse provincies aan je voorbij en werk je met een keur aan ingrediënten die gelukkig ook in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Na afloop ken je diverse soorten bereidingstechnieken zoals roken, roosteren, sauteren, glaceren, bakken, frituren, pocheren en sous vide garen. Deze worden toegepast om de beste gerechten te maken die de Franse keuken heeft voortgebracht.

Smaakt dit naar meer? Scroll naar beneden voor de details.

Informatie

Deze cursus bestaat uit zes lesavonden. De lessen zijn ook los te boeken. Scroll naar beneden voor lesdetails.

Schrijf je in en verzeker jezelf van een plekje.

Tijdstip

De les vindt plaats tussen ± 18.00 uur en 22.30 uur.

Kosten

Zes avonden: €450 in 2018 (€480 vanaf 1 januari 2019)
Enkele lesavond: €85 (€90 vanaf 1 januari 2019)

I.v.m. het nieuwe btw-tarief, gelden vanaf 1 januari 2019 andere prijzen.
Alle lessen zijn inclusief drankjes en koffie.

Inschrijven

Individueel of per groep. Schrijf je in via het contactformulier of bel.

LES 1

Datum: 6 december 2018

In deze eerste les maken we een aantal gerechten uit het noorden en westen van Frankrijk, namelijk uit Normandië, Bretagne en Picardie. De Noord-Franse keuken staat bekend om haar vis en schaaldieren, cider en Calvados. Tijdens de les combineren we verschillende smaken en technieken uit deze streek, met oog voor detail en genieten we van onze kookkunsten.

LES 2

Datum: 29 januari 2019

Les 2 staat volledig in het teken van worst en rillettes maken. In Franse kazen en wijnen zijn we aardig thuis. Maar hoe zit het met al die lekkere worsten en rillettes die Frankrijk te bieden heeft?
Uiteraard maken we tijdens deze les verschillende gerechten inclusief bijpassende groentegerechten.

LES 3

Datum: 7 maart 2019

In deze les bereiden we streekgerechten uit de Bourgondië, Savois, Elzas en de Alpen.
Bourgogne mag prat gaan op haar rijke keuken, zoals Coq au vin of Boeuf Bourguignon maar kent ook heerlijke visgerechten. De Elzas staat bekend om haar choucroute; een traditioneel gerecht van zuurkool met garneringen waaronder worstjes, een groot stuk varkensvlees en een dik plak spek. En in de Franse Alpen ontkom je niet aan gerechten als Tartiflette of kaasfondue. Deze les omvat een selectie van gerechten uit deze streken waarbij we stil staan bij de technieken die hier worden toegepast.

LES 4

Datum: 15 april 2019

Les 4 staat in het teken van het Baskenland en de Pyreneeën. De keuken uit deze regio is bijzonder door de mix van Spaanse én Franse invloeden. De streek kent diverse typsiche stoofgerechten, zoals kip Basquaise of de ttoro, een visstoofpot.

LES 5

Datum: 16 mei 2019

In deze les hanteren we technieken die wat minder voor de hand liggen, zoals sous vide en moleculair koken.
Sous-vide is een techniek waarbij producten vacuüm verpakt worden, waarna ze in een waterbad op een constante temperatuur naar keuze (55 tot 85 graden) worden gegaard.
Moleculair koken komt eigenlijk neer op het toepassen van wetenschap in de keuken.

Voor deze technieken geldt dat vlees, vis, groenten of andere producten tot in perfectie gegaard kunnen worden. Een uitdagende les dus waarbij je kennismaakt met twee bijzondere kooktechnieken.

LES 6

Datum; 27 juni 2019

In deze laatste les reizen we af naar het zuid-oosten van Frankrijk; de Provence en de Langedoc. Zongerijpte groenten en fruit, dagverse vis, schaal -en schelpdieren en vers geplukte kruiden maken het leven in deze regio erg aangenaam.